Νίκος Νικολόπουλος: Ανάγκη για αλλαγή χάραξης του δρόμου Παραμυθιάς-Μεσοποτάμου

Share Button

IMG_5724ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ,ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Θέμα: «Ανάγκη για αλλαγή χάραξης του δρόμου Παραμυθιάς-Μεσοποτάμου».

Σε αναβρασμό βρίσκεται το Προδρόμι Θεσπρωτίας, με τους κατοίκους να απειλούν με κινητοποιήσεις, όσον αφορά στην χάραξη του δρόμου Παραμυθιάς-Μεσοποτάμου, που φιλοδοξεί να αποτελέσει την οδική σύνδεση της
Εγνατίας οδού με την παραλιακή οδό Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας. Οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει «επιτροπή πρωτοβουλίας πολιτών». Η επιτροπή αυτή αντιδρά στη σχεδιαζόμενη χάραξη με το βασικό επιχείρημα, ότι ο κάμπος χωρίζεται στα δύο. Καταθέτουν, δε, τα επιχειρήματά τους σε ανοιχτή επιστολή, που απευθύνεται στο υπουργείο Υποδομών, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, Θωμά Πιτούλη και στη δήμαρχο Σουλίου, Σταυρούλα Μπότση-Μπραΐμη.
Η εκπόνηση της μελέτης της σύνδεσης της εθνικής οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας με την Εγνατία οδό είχε ανατεθεί με απόφαση της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων της (κρατικής) Περιφέρειας Ηπείρου. Το 2010, ακολούθησε η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο. Η μελέτη αφορά στη βελτίωση του οδικού δικτύου συνολικού μήκους 39 χλμ στην περιοχή του Προδρομίου, όπου προβλεπόταν αρχικά να περνάει ο δρόμος μέσα από την τοπική κοινότητα Προδρομίου, απομονώνοντας σπίτια του οικισμού Δαφνούλας.
Ωστόσο, σύμφωνα με την επιτροπή πρωτοβουλίας πολιτών και μετά από αντίδρασή της, προτάθηκε από τους μελετητές νέα χάραξη. «Η μετατόπιση αυτή, αν υλοποιηθεί, λύνει μερικά προβλήματα που δημιουργούσε η προηγούμενη χάραξη, όπως η απομόνωση σπιτιών και του γηπέδου Δαφνούλας. Όμως, τα προβλήματα της προσβασιμότητας και ο τεμαχισμός του κάμπου παραμένουν. Από τη «Χρυσαυγή» μέχρι και την «Αγορά» ο δρόμος τέμνει τον κάμπο στα δύο, ενώ αχρηστεύει μεγάλη έκταση καλλιεργήσιμης γης, αφού στα 1200 μέτρα πέριξ του δρόμου δεν επιτρέπονται βιολογικές καλλιέργειες. Ήδη, εν τω μεταξύ, έχουν φυτευτεί στις ως άνω επίμαχες ζώνες 50 στρέμματα βιολογικής λεβάντας και φέτος, προβλέπεται αύξηση της καλλιέργειας αυτής σε πάνω από 100 στρέμματα», όπως τονίζει η επιτροπή των κατοίκων. Όλα αυτά, ειπώθηκαν και σε σύσκεψη-ενημέρωση των προέδρων των κοινοτήτων και των ΤΟΕΒ, που έγινε στις 8 Απριλίου, στην Παραμυθιά, από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Επειδή οι κάτοικοι είναι σαφέστατοι στην άποψή τους, περί του ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι του κάμπου, ιδίως από τη στιγμή, που όπως αναφέρουν, μπορεί να υπάρξει εναλλακτική χάραξη του δρόμου.
Επειδή οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την αποτροπή της ως άνω διαίρεσης του κάμπου με οδική χάραξη όπως μπορούν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επειδή η ισχύουσα χάραξη, αν δεν αλλάξει, χωρίζει τον κάμπο στα δύο και αχρηστεύει μεγάλη έκταση καλλιεργήσιμη γης.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε:
1. Προτίθεται το Υπουργείο να κάνει δεκτό το εύλογο και βάσιμο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για αλλαγή χάραξης του δρόμου Παραμυθιάς – Μεσοποτάμου;
2. Σε περίπτωση αποδοχής του παραπάνω αναφερόμενου αιτήματος, προτίθεσθε να εξετάσετε την προταθείσα από τους κατοίκους του Προδρομίου Θεσπρωτίας εναλλακτική χάραξη, σύμφωνα με την οποία ο δρόμος μετά των Ξυρόλοφο, μπορεί να περάσει απέναντι από τον Κωκυτό ποτάμο;

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝ.ΕΛ.»

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *