Νίκος Τσιάπος (πρόεδρος Θεσπρωτού) στην Πανηπειρωτική: “Υπάρχει και υλοποιείται ένα επταετές πλάνο που ευελπιστούμε να μας οδηγήσει στη μεγάλη κατηγορία!”

Share Button

Η εφημερίδα της Πανηπειρωτικής Σ.Ε., παρουσιάζει τον «ΘΕΣΠΡΩΤΟ 2019», μια σημαντική ποδοσφαιρική ομάδα της Ηπείρου, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί συνεχή ανοδική πορεία με επιτυχίες. Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του αθλητισμού, σε όλες του τις μορφές, είναι πηγή πλούτου και στοιχείο πολιτισμού για ένα τόπο. Επισκεφτήκαμε τον Πρόεδρο της ΠΑΕ «ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ», κ. Νίκο Τσιάπο, στην έδρα της ομάδας και μιλήσαμε μαζί του για την ομάδα, τις αγωνίες του για αυτή, την ανοδική της πορεία, τις στοχεύσεις της διοίκησης για το μέλλον.

Η συνέντευξη δόθηκε στον Γιάννη ΒέλληΚύριε Τσιάπο, είστε ο Πρόεδρος του «Θεσπρωτού», μιας ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας για τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο, με έδρα την Ηγουμενίτσα. Από το 2019 και μετά παρατηρούμε σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις της ομάδας. Όπως φυσικά και την άνοδο στη Super League 2. Θεωρείται ότι αυτό είναι τυχαίο, θέμα συγκυριών ή η σημερινή διοίκηση και με τη δική σας καθοδήγηση, άλλαξε τις στοχεύσεις της ομάδας, με σωστές επιλογές και έφτασε ή πλησίασε αρκετά στο ποθητό αποτέλεσμα;

Κύριε Βέλλη, σας ευχαριστώ θερμά τόσο εσάς προσωπικά, όσο και την «Πανηπειρωτική» για το βήμα που μας δίνετε να επικοινωνήσουμε με τους αποδήμους μας. Ο «Θεσπρωτός», η ιστορική αυτή ομάδα της Ηγουμενίτσας & της Θεσπρωτίας, σαφώς και δε βρέθηκε τυχαία ή συγκυριακά στη θέση που είναι σήμερα. Υπήρξε μια μακροχρόνια πορεία, με δυσκολίες, με αγώνες, με κόπους και θυσίες όλων των προηγούμενων, αλλά φυσικά και της παρούσας διοίκησης.

Η διαδρομή αυτή σφραγίστηκε θα έλεγα με την άνοδο της ομάδας και την παραμονή της στη Super League 2. Και αυτή η πορεία βρίσκεται, θα μπορούσαμε να πούμε, στην αρχή της. Η διοίκηση, μαζί με τον προπονητή της ομάδας, τον Χουάν Ραμόν Ρότσα – που η ηγεσία του στην ομάδα και η παραμονή του στην περιοχή μας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή – έχει ένα επταετές πλάνο το οποίο μέχρι στιγμής υλοποιείται, σχεδόν όπως το σχεδιάσαμε… Ένα πλάνο που στοχεύει στα υψηλότερα σαλόνια του Ελληνικού ποδοσφαίρου και που όλοι, διοίκηση, τεχνικό επιτελείο, παίκτες, συντονισμένα εργαζόμαστε για να φέρουμε εις πέρας.

Σε τι κατάσταση είναι το γήπεδο της ομάδας; Σχεδιάζετε επιπλέον βελτιώσεις; Έχετε την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτό;

Πρώτα απ’ όλα θέλω να σημειώσω ότι η έδρα της ομάδας είναι το Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας και να ευχαριστήσω το Δήμο Ηγουμενίτσας που όχι μόνο φιλοξενεί την ομάδα στο γήπεδο αυτό, αλλά βρίσκεται κοντά μας, στο μέτρο των δυνατοτήτων που η τοπική αυτοδιοίκηση διαθέτει, ώστε να έχουμε τις υποδομές εκείνες που διασφαλίζουν την καταλληλόλητα του σταδίου για την κατηγορία. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι και ο Δήμος Φιλιατών, στέκεται αρωγός στην ομάδα, έχοντας παραχωρήσει στην Κεστρίνη το χώρο που φιλοξενεί το προπονητικό μας κέντρο.

Σαφώς και πάντοτε χωράνε βελτιώσεις. Κάθε φορά που προκύπτει μια τέτοια ανάγκη, το συζητάμε με το Δήμο και προσπαθούμε μαζί να βρούμε την καλύτερη λύση και τους πόρους που απαιτούνται. Είναι κατανοητό από μας ότι οι ανάγκες που η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να καλύψει για το σύνολο της κοινωνίας ιεραρχούνται και οι πόροι είναι περιορισμένοι. Προσπαθούμε λοιπόν να μην επιβαρύνουμε αλλά να διευκολύνουμε, θέτοντας ως minimum αυτό που σας είπα αρχικά: Τη διασφάλιση της καταλληλόλητας του γηπέδου για την κατηγορία της Super League 2, στην οποία αγωνίζεται η ομάδα. Διότι εκτός όλων των άλλων, βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι η ομάδα πρέπει να αγωνίζεται στην ιστορική της έδρα και ότι αυτή η επαφή με τον κόσμο της Θεσπρωτίας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί.

Η ομάδα βλέπουμε, στην φετινή περίοδο, να έχει αλλάξει αρκετά πρόσωπα σε παίχτες και την προπονητική ομάδα; Αυτό γίνεται για να την κρατήσετε στη Super League 2 ή στοχεύετε ακόμα ψηλότερα;

Σαφώς στοχεύουμε ψηλότερα! Όπως σας είπα και αρχικά υπάρχει και υλοποιείται ένα επταετές πλάνο… Ένα πλάνο που θέλουμε, ευελπιστούμε και προσπαθούμε να μας οδηγήσει στη μεγάλη κατηγορία! Η ομάδα, είναι ένας ζωντανός οργανισμός και σαν τέτοιος υφίσταται αλλαγές και προσαρμογές στο περιβάλλον στο οποίο καλείται να επιβιώσει! Υπάρχουν παίκτες που μέσα από τη συνεργασία τους με το «Θεσπρωτό», αναδείχθηκαν και μετεγγράφηκαν σε ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών και είμαστε περήφανοι για αυτό. Προσπαθούμε να διατηρούμε στο δυναμικό μας παίκτες από την περιοχή.

Δυστυχώς, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στον τόπο μας δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο όσο θα έπρεπε ώστε να μπορούμε να έχουμε διαρκώς ένα μεγάλο κορμό από ντόπιους. Προσπαθούμε να έχουμε συνεργασία με τις ακαδημίες, τόσο τη δικιά μας όσο και των άλλων ομάδων και να δίνουμε ευκαιρίες στα νέα παιδιά. Με βασικό παράγοντα την τεχνική ηγεσία του Χουάν Ραμόν Ρότσα κάθε φορά πλαισιώνουμε τόσο το προπονητικό team όσο και το roster, με εκείνες τις επιλογές – στο μέτρο του εφικτού – που όχι μόνο να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου, αλλά και που ταιριάζουν στο ήθος και στην κουλτούρα της ομάδας που καλλιεργούμε. Δε μας αρκεί κάποιος να είναι καλός παίκτης…θέλουμε, επιλέγουμε να είναι καλός χαρακτήρας… Γιατί σε μικρές κοινωνίες όπως η δική μας, οι παίκτες, οι προπονητές, όλοι μας, οφείλουμε να είμαστε θετικά πρότυπα για τα παιδιά μας.

Έχουμε ακούσει, ότι η διοίκηση της ομάδας επιδιώκει ουσιαστικά να αλλάξει η γενικότερη κουλτούρα, από οπαδούς σε φίλαθλους. Πόσο αυτό επιτυγχάνεται και με ποιους τρόπους;

Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει, πολλές φορές τον Χουάν να μιλάει κατά της βίας και της βωμολοχίας στα γήπεδα. Για μας, το να έρθει κάποιος στο γήπεδο να παρακολουθήσει έναν αγώνα, είτε πρόκειται για φίλαθλο της δικής μας ομάδας είτε της αντιπάλου, είτε είναι φιλοξενούμενος παίκτης ή διαιτητής, πρέπει να συμμετέχει σε μια γιορτή. Ο άνθρωπος αυτός που θα μας τιμήσει με την παρουσία του, πρέπει να φύγει από το γήπεδο με συναισθήματα χαράς, ακόμα και στην ήττα. Να έχει απολαύσει έναν αγώνα, σε πολιτισμένο κλίμα. Θέλουμε στο γήπεδο να έρχονται οι μητέρες με τα παιδιά τους και να αισθάνονται άνετα και ασφαλείς. Θέλουμε να προσφέρουμε θέαμα, χαρά και αυτό το δίωρο του χρόνου τους, που θα επενδύσουν οι φίλαθλοι στο γήπεδό μας να είναι ψυχαγωγικό και απολαυστικό. Να μην παράγει και προάγει τη βία αλλά το φίλαθλο πνεύμα, την ευγενή άμιλλα. Αυτό είναι απαράβατος κανόνας για όλους μας.

Ο κόσμος της Ηγουμενίτσας, της Θεσπρωτίας γενικότερα, πώς βλέπει την ομάδα; Την στηρίζει στις προσπάθειές της;

Κοιτάξτε, βγαίνουμε από μια διετία με τα γήπεδα χωρίς κόσμο λόγω covid. Λαμβάνοντας υπόψη την ζήτηση που είχαν σε αυτά τα δύο χρόνια οι λιγοστές θέσεις στο γήπεδο που είχαμε δικαίωμα να καλύψουμε σε κάθε αγώνα, αλλά και την ανταπόκριση του κόσμου για την προμήθεια εισιτηρίων διαρκείας, θα ήμουν αγνώμων αν έλεγα ότι έχουμε παράπονο… Βεβαίως, όπως σας είπα και νωρίτερα, για μας ο κόσμος μας είναι η ψυχή της ομάδας. Και όσο περισσότερος ο κόσμος, τόσο μεγαλύτερη η ψυχή, τόσο περισσότερη η δύναμη που δίνει στους παίκτες μας. Θέλουμε – σε κανονικές συνθήκες – το γήπεδο να είναι γεμάτο. Και θέλουμε η νεολαία μας, να βρίσκεται κοντά στην ομάδα. Φιλοξενήσαμε στη διάρκεια των προηγούμενων ετών τόσο στο γήπεδο, όσο και στο προπονητικό μας κέντρο σχολεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Θέλουμε να φιλοξενήσουμε όσους περισσότερους γίνεται. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στα μέλη των ΚΑΠΗ, στους μαθητές, σε όλους. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην τοπική κοινωνία και χαιρόμαστε όταν ο κόσμος βρίσκεται κοντά μας. Και πιστεύουμε πως θα τον έχουμε δίπλα μας.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Ηπείρου, των αποδήμων Ηπειρωτών, της Ομογένειας, στέκεται κοντά στην ομάδα στηρίζοντας τον προγραμματισμό σας και τις στοχεύσεις για κάτι καλύτερο από το σημερινό θετικό αποτέλεσμα;

Είμαστε ευτυχείς που η ΠΑΕ Θεσπρωτός έχει βρει απόδημους που τη συνδράμουν όχι μόνο οικονομικά αλλά και με προσφορά γνώσεων και μέσων που διαθέτουν για να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας. Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, ο Γιώργος Αραμπατζάκης, γεννημένος στο Σοφικό Έβρου, έφυγε σε πολύ νεαρή ηλικία στην Ολλανδία. Εκεί ασχολήθηκε επί σειρά ετών με την εστίαση, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια θαυμάσια οικογένεια που σήμερα τον αξίωσε να έχει τέσσερα εγγόνια. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και η στενή του φιλία με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, τον έκανε συνιδρυτή της ποδοσφαιρικής ακαδημίας ROTSA SPORTS CLUB, το οποίο για 15 χρόνια πρόσφερε ποδοσφαιρική παιδεία σε δεκάδες παιδιά. Η φιλία αυτή, έμεινε διαχρονική και ήταν η αιτία που ο Χουάν ήρθε στην ομάδα μας. 

Είναι τιμή για μένα αλλά και για το Θεσπρωτό που ο Γιώργος Αραμπατζάκης, αποδέχθηκε το κάλεσμά μου, να αναλάβει τη στήριξη του «Θεσπρωτού» σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο λόγω της πανδημίας και την ώρα που η ομάδα ήταν στο μεταίχμιο και ήταν απόλυτη ανάγκη να βρεθεί ο άνθρωπος εκείνος που θα την οδηγούσε στις επαγγελματικές κατηγορίες. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Γιώργος Αραμπατζάκης, ο οποίος ανιδιοτελώς προσφέρθηκε και στηρίζει μέχρι σήμερα το Θεσπρωτό. Ο Αντιπρόεδρος μας, ο Ναπολέων  Τσάνης, μοριακός βιολόγος, με καταγωγή από το Πυργί Ελευθερίου, προέρχεται από την ομογένεια της Αυστραλίας. Επίσης άνθρωπος με πάθος για το ποδόσφαιρο αλλά και για τη Θεσπρωτία, αγωνίστηκε την τελευταία 20ετία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα του επιτρέψουν τον επαναπατρισμό του. Έχει εργαστεί στον τραπεζικό και κατασκευαστικό τομέα αλλά η μεγάλη του αγάπη είναι η γαριδοκαλλιέργεια με την οποία επένδυσε στη Θεσπρωτία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ενασχόλησή του με το Θεσπρωτό είναι μια ακόμα επιπλέον στήριξη στην προσπάθειά του αυτή. 

Ο Γρηγόρης Γιάκης και η Μορφούλα Γκαϊντατζή, ένα ζευγάρι αποδήμων από τον Παραπόταμο που ζει στη Γερμανία, παρέχουν συνεχή και διαρκή στήριξη στην ομάδα με την προσφορά των υπηρεσιών τους στους τομείς που εργάζονται. Επιτυχημένοι επαγγελματίες και οι δύο, ο Γρηγόρης ως web designer έχει την επιμέλεια της ιστοσελίδας μας ενώ η Μορφούλα ως οικονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων προσφέρει τις γνώσεις της για την εμπορική ανάπτυξη της ομάδας. Πρόσφατα ήρθε κοντά μας ο Λεωνίδας Ιωάννου, με καταγωγή από την Κρυόβρυση (Πέστιανη) Ηγουμενίτσας, ο οποίος ζει στο Μόναχο της Γερμανίας. Δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο και προθυμοποιήθηκε να υλοποιήσει το πολυπόθητο για την ομάδα Γυμναστήριο, στις εγκαταστάσεις του προπονητικού μας κέντρου στην Κεστρίνη, ένα έργο που θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη του «Θεσπρωτού», αλλά και της περιοχής μας. 

Όλους τους παραπάνω, αλλά και πολλούς ακόμα που εθελοντικά συνδράμουν στην καθημερινή λειτουργία της ομάδας τους ευχαριστούμε και είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξή τους. Είναι σαφές ότι στην προσπάθειά μας αυτή, θέλουμε να έχουμε αρωγούς τους αποδήμους μας. Όσο το δυνατόν περισσότερους. Σε μια συλλογική προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Θέλουμε η ομάδα μας να γίνει ένας ακόμα συνδετικός κρίκος των αποδήμων με τη γενέτειρα τους, να βοηθήσει να συσφιχθούν ακόμα περισσότερο οι δεσμοί με τον τόπο καταγωγής τους. Θέλουμε να εισπράξουμε αγάπη, θέλουμε να επενδύσουν και σε εμάς τη διαρκή τους επιθυμία για πρόοδο, για την οποία διακρίνονται οι απόδημοι και είμαστε εδώ να συζητήσουμε, ιδέες, προτάσεις και τρόπους που αυτό μπορεί να γίνει εφικτό.

Κλείνοντας, θα θέλαμε ένα μήνυμα για τους αναγνώστες της Πανηπειρωτικής που αγαπάνε το αθλητισμό και φυσικά το ποδόσφαιρο.

Μήνυμα; Θα ήθελα πραγματικά όλοι οι Θεσπρωτοί και όχι μόνο, όλοι οι Ηπειρώτες να ενστερνιστούν το όραμά μας! Θέλουμε να αποδείξουμε ότι μια μικρή ομάδα, από μια μικρή επαρχιακή πόλη, μπορεί και της αξίζει να γίνει μεγάλη! Μεγάλη με ήθος, κουλτούρα και συνέπεια. Ο «Θεσπρωτός» είναι μια οικογένεια και καλωσορίζει στους κόλπους του κάθε νέο μέλος με αγάπη και σεβασμό. Καλούμε κάθε μέλος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, να έρθει κοντά μας, να γνωριστούμε και γιατί όχι; Να πορευτούμε μαζί…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *