Νομός Θεσπρωτίας: Πολιτισμός ώρα μηδέν

Share Button

gitanaΕικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν τα αρχαιολογικά μνημεία του Νομού Θεσπρωτίας, εξαιτίας της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών. Καθώς μάλιστα διανύουμε την τουριστική περίοδο, η κατάσταση αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά για τον υποψήφιο επισκέπτη των μνημείων και δυσφημιστικά συνολικά για την τουριστική εικόνα του Νομού.
Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γιάννης Χουλιαράς με δηλώσεις του στον Θεσπρωτικό Παλμό αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε προσωπικό και στο ανεπαρκές έως μηδενικό προσωπικό σε μουσειακούς χώρους και μνημεία, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τη φύλαξη και με τον καθαρισμό τους.
Εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης, αλλά και προσωπικού φύλαξης, σπουδαίοι αρχαιολογικοί και μνημειακοί τόποι, όπως η Ελαία και τα Γίτανα παραμένουν κλειστοί για το κοινό. Στην πρώτη περίπτωση, ο υπάλληλος βρίσκεται σε διαδικασία συνταξιοδότησης και δεν έχει αντικατασταθεί, ενώ στη δεύτερη δεν υπάρχει υπάλληλος που θα ανοίγει το χώρο για τους επισκέπτες και θα φροντίζει για την ασφάλειά τους, καθώς ο μοναδικός διαθέσιμος φύλακας που υπάρχει, καλείται να φυλάει τόσο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας όσο και τα Γίτανα και προτιμήθηκε να παραμείνει ανοικτό το Μουσείο.
Ο κ.Χουλιαράς καυτηρίασε την ανυπαρξία στοιχειώδους συντήρησης σε ιστορικά μνημεία για τα οποία η Θεσπρωτία υπερηφανεύεται και απ’ τα οποία προσδοκά να διατηρήσει το τουριστικό ρεύμα ή και να ενθαρρύνει την προσέλευση ακόμη περισσότερων τουριστών. Να σημειωθεί ότι, ήδη, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επισκεπτών που σχολιάζουν δυσμενώς την κατάσταση των ιστορικών μνημείων τα οποία επισκέπτονται, κυρίως λόγω της ελλιπούς συντήρησης και των σκουπιδιών.
Επίσης ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων εξέφρασε την απογοήτευσή του για την μηδαμινή προσέλευση το κόσμου στις ημερίδες που έχει πραγματοποιήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων. «Ο κόσμος δυστυχώς δεν έχει ανταποκριθεί και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Οι ντόπιοι συμπολίτες μας χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο», τόνισε ο κ. Χουλιάρας ο οποίος αναφέρθηκε και στην πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου. «Είναι πράγματι αξιοπερίεργο πως η πόλη ενώ αυτή διαθέτει ένα πραγματικό κόσμημα και στολίδι, ο κόσμος δεν δείχνει να ενδιαφέρεται», είπε. Ενδεικτικό της απαξίωσης είναι το γεγονός πως όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος αναγκάστηκε να ματαιώσει μια έκθεση που είχε προγραμματίσει μέσα στο καλοκαίρι υπό τον φόβο μηδενικής προσέλευσης. «Δεν έχει νόημα να κάνουμε τόσο κόπο και να αφιερώσουμε τόσο χρόνο και στο τέλος να έρθουν 20-30 άτομα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *