Ο απολογισμός της χρονιάς του ΚΕΣΥΠ Ηγουμενίτσας: Ημερίδες και παρουσιάσεις

Share Button

VASILKI PAPPAτης Βασιλικής Β. Παππά

Υπεύθυνης του ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηγουμενίτσας

«Το να βρεις το σωστό επάγγελμα είναι σαν να βρίσκεις την ψυχή σου σ’ αυτό τον κόσμο»

Thomas Moore, 1774 – 1852, Iρλανδός ποιητής

Άλλη μια δημιουργική χρονιά κλείνει για το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) της Ηγουμενίτσας. Άλλη μια χρονιά στη διάθεση των σχολείων, των μαθητών, των γονέων και των αποφοίτων για διευκρινίσεις σε νόμους και εγκυκλίους του Υπουργείου που άπτονται θεμάτων των αρμοδιοτήτων μας. Θέματα που έχουμε χειριστεί ως σήμερα: ανάθεση του μαθήματος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.) στις σχολικές μονάδες, ενδελεχής ενημέρωση για αλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, πληροφόρηση για όλες τις σχολές όσον αφορά στο πρόγραμμα σπουδών, τις επαγγελματικές διεξόδους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, παρουσίαση προγραμμάτων από τους πλέον καθ’ ύλιν αρμόδιους για σπουδές στο εξωτερικό, προώθηση και διάδοση πληροφοριών για όλες τις δυνατότητες μη τυπικής εκπαίδευσης και αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Επίσης, έχουμε επιληφθεί θέματα που άπτονται ειδικών κατηγοριών υποψηφίων πανελλαδικών, μεταπτυχιακών προγραμμάτων αποφοίτων ΑΕΙ – ΤΕΙ (υποτροφίες για τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης μέσω προγραμμάτων – παλαιότερα παρουσιάστηκαν και σε σχετική ημερίδα στο ΤΕΙ της Ηγουμενίτσας), πληροφόρησης και υποστήριξης πτυχιούχων ανέργων για εύρεση εργασίας στην χώρα μας αλλά και σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, μέσω του προγράμματος Euress, (το πρόγραμμα παρουσιάστηκε και σε σχετικές ημερίδες).

Κατά τη διάρκεια των επιμορφωτικών ημερίδων που διοργανώσαμε αλλά και των ενημερώσεων που πραγματοποιήσαμε στα σχολεία, κύριο μέλημά μας, πέρα από την παροχή έγκυρης πληροφόρησης, ήταν και είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας από τους επιμορφούμενους. Σταθερός στόχος καθίσταται αδιαλείπτως να ενθαρρύνουμε τους μαθητές, καθώς και αποφοίτους, να αναζητούν οι ίδιοι έγκυρη πληροφόρηση και παρακολούθηση των σύγχρονων εξελίξεων, ώστε να πάρουν τη σωστή απόφαση για το μέλλον τους.

Από πολύ νωρίς αντιληφθήκαμε ότι η χρήση της τεχνολογίας και των social media είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων μας: την ενημέρωση, την υποστήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών, τον προσανατολισμό των νέων σε σύγχρονα επαγγέλματα και καινοτόμες κατευθύνσεις – σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή -, την αυτογνωσία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής. Γι’ αυτό το λόγο, οι σελίδες μας τόσο στο Twitter όσο και στο Facebook παρέχουν πληροφόρηση απαραίτητη στον σημερινό πολίτη του κόσμου. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι ενθαρρύνεται η αυτονομία, η μεταγνώση και ο αυτοπροσδιορισμός του συμβουλευόμενου, δύο από τα μεγάλα ζητούμενα της εποχής μας.

Κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015 διοργανώθηκαν από το ΚΕ.ΣΥ.Π. οι εκδηλώσεις – ημερίδες με τα αντικείμενα:

24-09-2014: «Τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) και ο ρόλος των συμβούλων στην επιλογή επαγγέλματος». Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου της υπεύθυνης του ΚΕ.ΣΥ.Π. Βασιλικής Β. Παππά παρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η κ. Μαρία Παπαευσταθίου, σύμβουλος των Φιλολόγων Θεσπρωτίας με θέμα: ««Μπορούν οι γονείς να επηρεάζουν τις επαγγελματικές επιλογές των παιδιών τους;», η κ. Βασιλική Β. Παππά, συγγραφέας του βιβλίου, σύμβουλος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ΚΕ.ΣΥ.Π Ηγουμενίτσας με θέμα: «Σύμβουλοι Σ.Ε.Π.: Εκμαιεύοντας τον κρυμμένο θησαυρό των παιδιών για την καλύτερη αξιοποίησή του στον επαγγελματικό στίβο» και η κ. Aγλαϊα Χασκοπούλου, Καθηγήτρια Γαλλικών η οποία έκανε μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου.

04-10-2014: Παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας “Εις Σε Ανατίθημι. Απόπειρα Θρησκευτικής Ποίησης” (επιμ. Βασιλική Β. Παππά). Μεταξύ των ομιλητών ήταν: η επιμελήτρια της έκδοσης κ. Βασιλική Β. Παππά, ο κ. Νικόλαος Τσώνης, φυσικός – πρώην Νομάρχης Θεσπρωτίας, η κ. Αγλαϊα Αρχοντά, φιλόλογος και η κ. Αρχοντία Δέρβου, ποιήτρια. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά μαθητών του Θεσπρωτικού Ωδείου Ηγουμενίτσας και της Διευθύντριάς του κ. Νικόλ Μυσκέτα, οι οποίοι πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση.

01-11-2014: “Σπουδές και Προοπτικές των επαγγελμάτων επικοινωνίας: Δημόσιες Σχέσεις, Marketing, Διαφήμιση, Δημοσιογραφία. Σημαντικές συγκριτικές διευκρινίσεις”. Η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας όπου και πραγματοποιήθηκε. Μεταξύ των ομιλητών ήταν: η δημοσιογράφος κ. Σταυρούλα Κυρίτση, με θέμα: “To επάγγελμα των Δημοσίων Σχέσεων και η διαφοροποίησή του από εκείνο του Δημοσιογράφου. Ομοιότητες και διαφορές», η κ. Βασιλική Β. Παππά, σύμβουλος Σ.Ε.Π. του ΚΕ.ΣΥ.Π με θέμα: «Η φύση του επαγγέλματος των

δημοσίων σχέσεων» και ο κ. Βασίλης Δ. Παππάς ΒΑ, ΜΒΑ in Marketing Business & Marketing Consultant «Μarketing και Διαφήμιση: επαγγέλματα με προοπτικές και πρόκληση».

20-11-2014: «Σχέδιο δράσης για αποτελεσματική συμπλήρωση βιογραφικού και διεξαγωγή συνέντευξης επιλογής προσωπικού». Στόχος της ημερίδας η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ της Ηγουμενίτσας ήταν να προσφέρει πληροφόρηση αναφορικά με τη σύνταξη βιογραφικού και τη συνέντευξη εργασίας. Μεταξύ των ομιλητριών: η δημοσιογράφος κ. Σταυρούλα Κυρίτση, με θέμα: «Τα μυστικά μιας συνέντευξης και οι συνήθεις ερωτήσεις» η σύμβουλος του ΚΕ.ΣΥ.Π. κ. Βασιλική Β. Παππά, με θέμα: «Η Γλώσσα του σώματος και πώς να κερδίσετε τις εντυπώσεις» και η Κοινωνιολόγος – Σύμβουλος απασχόλησης του ΟΑΕΔ Ηγουμενίτσας κ. Χριστίνα Τητήρου, με θέμα «Βιογραφικό σημείωμα και Συνέντευξη επιλογής». Οι ομιλήτριες έκαναν λόγο για την εικόνα που επιβάλλεται να έχουν οι υποψήφιοι που αναζητούν εργασία, όπως για παράδειγμα για τους κανόνες ντυσίματος, τις ερωτήσεις που κάνουν, και άλλα λάθη των υποψηφίων που πρέπει να αποφεύγονται.

17-01-2015: «Σπουδές στη Γερμανία». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Βασική ομιλήτρια ήταν η κ. Marie Meihsner, Λέκτορας / Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας / Α.Π.Θ. με θέμα: «Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Γερμανία. Προϋποθέσεις εισαγωγής. Υποτροφίες», ενώ η κ. Βασιλική Β. Παππά, έκανε μια σύντομη παρουσίαση της χώρας και αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να κάνουν οι γονείς και τα παιδιά τους για μια όσο το δυνατόν ομαλή προσαρμογή σε μια ξένη χώρα. Το θέμα της εισήγησής της: «Βήμα – βήμα για το εξωτερικό».

27-01-2015: “Το επάγγελμα του Ψυχολόγου και οι προοπτικές του”. Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας «ΑΡΙΑΔΝΗ» πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, μετά από πρόσκληση της υπεύθυνης καθηγήτριας που διδάσκει το μάθημα του Σ.Ε.Π. στο Γυμνάσιο Ν. Σελεύκειας. Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε βιωματικό εργαστήριο κάτω από την καθοδήγηση της ψυχολόγου και επιστημονικά υπεύθυνης του κέντρου «ΑΡΙΑΔΝΗ» κ. Άννας Παπαγιάννη.

07-03-2015: “Το Άγχος των εξετάσεων”. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Ομιλήτριες: η κ. Ευθαλία Παντούλη, Msc Σχολικής – Εξελικτικής Ψυχολογίας / Α.Π.Θ. με θέμα «Άγχος: φίλος και εχθρός στη ζωή μας – Πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε;» και η σύμβουλος του ΚΕ.ΣΥ.Π. κ. Βασιλική Β. Παππά, με θέμα: «Το άγχος των εξετάσεων: Πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπισή του».

30-03-2015: «Νεανική Επιχειρηματικότητα». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα Θεάτρου του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας για τους μαθητές και στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ το βράδυ για το ευρύ κοινό. Η ίδια ημερίδα επαναλήφθηκε σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Φιλιατών, το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ

Φιλιατών στις 7 Μαϊου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Φιλιατών. Ομιλητές: ο κ. Γιάννης Βρύσης, Επιχειρηματίας. Εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας με θέμα «Δράσεις Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας. Στήριξη Επιχειρηματικότητας», η υπεύθυνη του ΚΕ.ΣΥ.Π. κ. Βασιλική Β. Παππά, «Η Χρησιμότητα του Προγραμματισμού του Επαγγέλματος» και ο κ. Βασίλης Παππάς ΒΑ, ΜΒΑ in Marketing Business & Marketing Consultant με θέμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα: Ευκαιρίες και Προκλήσεις στο Σύγχρονο Οικονομικό Περιβάλλον».

04-05-2015: «Το Άγχος των εξετάσεων και τρόποι διαχείρισής του». Η διάλεξη συνδιοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Φιλιατών και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Φιλιατών και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Φιλιατών. Βασικός ομιλητής ήταν ο κ. Παντελής Κυπριανός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σε όλες τις παραπάνω ενημερωτικές παρουσιάσεις ακολουθούσε γόνιμη συζήτηση μεταξύ των εισηγητών και του κοινού. Αναστοχαζόμενοι όλες τις παραπάνω δράσεις, αλλά και την καθημερινή επαφή στο γραφείο μας, με όσους αγωνιούν για το επαγγελματικό τους μέλλον, και ιδιαίτερα στις μέρες μας, διαπιστώνουμε πως μια άκρως καρποφόρα χρονιά έφτασε στο τέλος της. Κύριος στόχος του ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηγουμενίτσας ήταν και είναι ο προσανατολισμός των μαθητών μας στο δρόμο για την κορυφή, αλλά πάντοτε μέσα από την ανακάλυψη και ανάδειξη του καλύτερου εαυτού τους. Πρωτίστως, όμως, στοχεύουμε οι μαθητές μας και εν γένει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκονται σε μια διαρκή εγρήγορση προς στην καλλιέργεια και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, προκειμένου να αναδειχτούν νικητές στο στίβο της ζωής και να οδηγηθούν στη σωστή για κείνους επαγγελματική επιλογή, ώστε να έχουν μια ουσιαστική παιδεία και επιτυχημένη μεταλυκειακή σταδιοδρομία.

«Όταν η εργασία είναι χαρά, η ζωή είναι ωραία. Όταν η εργασία είναι καθήκον η ζωή είναι σκλαβιά»

Μαξίμ Γκόρκι, 1869 – 1936, Ρώσος συγγραφέας

Το ΚΕ.ΣΥ.Π στεγάζεται στο κτίριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οδός Ευροίας 1, ισόγειο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 26650-29462 και 26650-24843

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *