Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ηγουμενίτσας στην εκδήλωση για την λήξη του Β’Παγκοσμίου Πολέμου

Share Button

P1012728Κυρίες και Κύριοι,

Στις 9 Μάϊου, τιμούμε την Επέτειο συντριβής της χιτλερικής Γερμανίας και τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μία σημαντική επέτειο (ίσως η σημαντικότερη στην ιστορία της ανθρωπότητας, που γνώρισε και άλλες φορές τον πόλεμο, αλλά ποτέ δεν γνώρισε τόση παράλογη βία) κατά τη οποία νικήθηκε, ο Φασισμός του Χίτλερ και του Μουσολίνι.

Μια νίκη όμως, που για να έρθει, έχασαν τη ζωή τους εξήντα και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσα τους και πολλοί Έλληνες.

Η χώρα μας εισήλθε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ύστερα από την αρνητική απάντηση στον Μουσολίνι, με την Μεραρχία της Ηπείρου να καταφέρνει, όχι μόνο να αποκρούσει τις επιθέσεις των Ιταλών, αλλά και την πρώτη νίκη των Συμμάχων, απέναντι στις Δυνάμεις του Άξονα.

Η ελληνική νίκη αναπτέρωσε το ηθικό των Συμμάχων και σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς, άλλαξε την ροή της ιστορίας, καθώς καθυστέρησε την επίθεση των Γερμανών στην Σοβιετική Ένωση.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι κατοχικές δυνάμεις Ιταλών, Γερμανών και Βουλγάρων, δεν στάθηκαν ικανές να πτοήσουν τους Έλληνες, οι οποίοι συνέχισαν τον αντιστασιακό τους αγώνα, μέχρι και τη λήξη του πολέμου.

Η λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, σηματοδότησε μια νέα κατάσταση, με τους συσχετισμούς δυνάμεων να έχουν αλλάξει και τους νικητές να ερίζουν, για την κυριαρχία στην Ευρώπη.

Μια Ευρώπη, όπου οι πληγές του πολέμου ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς και οι κρίσεις να διαδέχονται η μια την άλλη (Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος, πόλεμος της Κορέας, Βιετνάμ κ.λπ.). Λαοί που έδωσαν την νίκη στο αντιφασιστικό μέτωπο δεν είδαν όλα τα όνειρά τους και τις ελπίδες τους να επιβεβαιώνονται με τη λήξη του πολέμου.

Οι λαοί της Ευρώπης και όχι μόνο, πολέμησαν ενάντια στο Φασισμό, επιθυμώντας ένα καλύτερο αύριο. Ένα αύριο, όπου θα έχουν κυρίαρχο ρόλο, η ελευθερία, η δημοκρατία, η πρόοδος και ο αλληλοσεβασμός. Όπου θα εστιάζεται στην εγκαθίδρυση της ειρήνης, της σταθερότητας και του απαραβίαστου των συνόρων.

Σήμερα δυστυχώς διακρίνουμε στην Ευρώπη, μια άνοδο ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία έχουν στενές σχέσεις με τον Φασισμό.

Χρέος όλων μας, είναι να απομονώσουμε τέτοια φαινόμενα και να διαφυλάξουμε την ειρήνη, μέσα από την γνώση της ιστορίας μας, ώστε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Θα κλείσω τον χαιρετισμό μου με την ευχή, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος να είναι και ο τελευταίος πόλεμος, που έζησε η ανθρωπότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *