Ο χάρτης των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι το τέλος του έτους – εξισωτικές, νιτρορύπανση, βιολογικά

Share Button

agrotikes_epidotiseisΜικρό καλάθι κρατάει με τις επόμενες πληρωμές των ενισχύσεων προς τους αγρότες η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να μην υπάρξουν απρόοπα και βρεθεί εκτεθειμένη από τυχόν καθυστερήσεις. Έτσι, σε ερώτηση του Agro24, αρμόδιο στέλεχος απαντά: “Καλύτερα να μείνουμε στο ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν πληρωθεί όλες οι εξισωτικές αποζημιώσεις των προηγούμενων ετών, εκτός από το 2015, για το οποίο μπορούμε να πληρώσουμε μόνο την προκαταβολή και αυτό θα εξαρτηθεί από το αν προσκομίσουν όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι τα δικαιολογητικά τους στις ΔΑΟΚ έγκαιρα”.

Η αλήθεια είναι πως μπορεί στις άμεσες ενισχύσεις να υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις λόγω της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για πρώτη χρονιά το 2015, αλλά στις ενισχύσεις των προγραμμάτων, στις οποίες συγκαταλέγεται η εξισωτική, τα βιολογικά, η πρόωρη σύνταξη κ.ά., τα πράγματα κινούνται πολύ πιο γρήγορα γιατί το τρέχον ΠΑΑ κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου 2015 και πρέπει να ολοκληρωθούν οι δεσμευμένες υποχρεώσεις. Αλλιώς, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, “θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι της πληρωμής με βάση το νέο ΠΑΑ και να έχουμε νέες καθυστερήσεις, εκτός βέβαια από το γεγονός ότι θα χάσουμε ένα ποσοστό των κοινοτικών πόρων”.

Έτσι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Agro24, μέχρι τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν πληρωθεί οι εξισωτικές αποζημιώσεις των 2008 έως 2014. Για τα έτη 2008-2013 εκκρεμούν 9,7 εκατ. ευρώ και για το 2014 106 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει πληρωθεί η προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης με ποσό που φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές για το μέτρο μείωσης της νιτρορύπανσης έτους 2012 (περίπου 14,7 εκατ. ευρώ) και σε εξέλιξη βρίσκεται η πληρωμή για το έτος 2013, με δεσμευμένο ποσό 14 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία τα πράγματα είναι πιο πίσω: Σε εξέλιξη και ανάλογα με τη ροή των φακέλων από τις ΔΑΟΚ, βρίσκεται η πληρωμή για το έτος 2012. Για τη βιολογική γεωργία έχουν εγκριθεί 47,75 εκατ. ευρώ και τη βιολογική κτηνοτροφία 454 χιλ. ευρώ. Για το έτος 2013 έχει ανοίξει η εφαρμογή πληρωμών και έχουν ξεκινήσει οι ΔΑΟΚ να στέλνουν φακέλους για πληρωμή της βιολογικής γεωργίας. Το συνολικό ποσό υπολογίζεται στο 2013. Στην περίπτωση της βιολογική ςκτηνοτροφίας δεν έχει ακόμα ανοίξει η αντίστοιχη εφαρμογή, καθώς αναμενόταν μέχρι και πριν λίγες μέρες η οριστικοποίηση των επιλέξιμων βοσκότοπων.

Σχετικά με τις άμεσες ενισχύσεις, δεν έχει αλλάξει ακόμα κάτι στο σχεδιασμό, αλλά όλα εξαρτώνται από την πορεία των ενστάσεων για τα νέα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Πάντως, η “πράσινη” ενίσχυση εκτιμάται ότι θα δοθεί τον Φεβρουάριο του 2016 και οι συνδεδεμένες από τον Απρίλιο και μετά.

www.agro24.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *