Του π. Ηλία Μάκου.
Παραθεωρείται πολλές φορές, ελπίζουμε πως δεν γίνεται σκόπιμα, το γεγονός ότι ο Χριστιανισμός πρώτος καταδίκασε και κατάργησε τη βία κατά των γυναικών, βοήθησε στην εξύψωσή της και αγωνίστηκε με λόγια και έργα για την κατοχύρωση της ισοτιμίας και της ισότητάς της.
Ο Χριστιανισμός αρνήθηκε την τυραννική εξουσία πάνω στη γυναίκα-σκλάβα, που ο αφέντης άντρας είχε το δικαίωμα να τη μεταχειρίζεται όπως ήθελε, πριν το κήρυγμα αγάπης και ισότητας του Χριστού, ο οποίος είχε στο στενό του περιβάλλον ως μαθήτριες γυναίκες.
Αρνήθηκε τον κοινωνική περιθωριοποίησή της. Αρνήθηκε η γυναίκα να είναι κάτω από το χαλινάρι και το ζυγό. Αρνήθηκε τη γυναίκα δούλη του χαρεμιού. Αρνήθηκε να θεωρείται η γυναίκα σαν όργανο ηδονής και σαρκικής απόλαυσης, σαν “αισθησιακό αντικείμενο”, όπως, δυστυχώς, κάποιοι την έβλεπαν. . Αρνήθηκε την καταρράκωση της γυναικείας αξίας και προσωπικότητας. Αρνήθηκε η γυναίκα να παραμένει μέσα στα σκοτάδια της αμορφωσιάς και της αγραμματοσύνης, που την άφηναν από φόβο μήπως ανοίξει τα μάτια και αντικρίσει το φως και την αλήθεια.
Την απελευθέρωσε από το «νέφος» των προκαταλήψεων σε βάρος της, που την είχαν μετατρέψει σε υποστατικό του σπιτιού και της κοινωνίας.
Την απάλλαξε από την απονιά και τη σκληρότητα και της πρόσφερε απλόχερα, αυτό, που περισσότερο είχε ανάγκη:
Την αγάπη και την κατανόηση.
Ο Χριστιανισμός έχει στο ενεργητικό του είκοσι ένα αιώνες τώρα όχι μόνο αγώνες, αλλά και κατακτήσεις για την αποτροπή της βίας σε βάρος των γυναικών και την καταξίωσή της. Από παραγκωνισμένη την ανέδειξε στη σωστή της διάσταση, χειραφετημένη και ανεξάρτητη.
Ο Χριστιανισμός δίδαξε τον κόσμο πως πρέπει να βλέπει τη γυναίκα μέσα από την ιδιαιτερότητα του προσώπου της και τη μοναδικότητα της οντότητάς της και τις ικανότητές της. Και ξεκαθάρισε πως άνδρας και γυναίκα, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, είναι ισοδύναμες και ισάξιες υποστάσεις, που προορίζονται σε αλληλοσυμπλήρωση.
Η χριστιανική αγάπη υπαγορεύει την αγαπητική και άξια και όχι ψυχαναγκαστική συμπεριφορά προς τη γυναίκα, αποτρέπει τις αδικίες σε βάρος της στην καθημερινότητα, τη βάζει στο σωστό βάθρο και την αντιμετωπίζει με ευθύνη και συνέπε