Ο εορτασμός του Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά (+ΦΩΤΟ)

Share Button

agios3“O Άγιος Δονάτος είναι ο Πολιούχος της Πόλης της Παραμυθιάς. Έζησε την εποχή της βασιλείας του Αυτοκράτορα Μέγα Θεοδόσιο και υπήρξε επίσκοπος της πόλης Ευροίας που ήταν μια από τις 12 πόλεις της Ηπείρου . Γεννήθηκε γύρω στο 310 και απεβίωσε το 387.
Τις πρώτες 3 τετραετίες της ζωής του, τις έζησε στο Βουθρωτό της Ηπείρου όπου και δίδασκε. Λίγα χρόνια αργότερα, χειροτονείται Επίσκοπος Ευροίας.
Δένεται με τον κόσμο και σύντομα γίνεται πολύ αγαπητός. όπου ανέπτυξε πολυσχιδή δραστηριότητα υπέρ του ποιμνίου του. Παροιμιώδης παρέμεινε η μέριμνά του για τούς πτωχούς και αδυνάτους της επαρχίας του. Για όλες αυτές τις αρετές ο Θεός του έδωσε το χάρισμα να θαυματουργεί.”
Ο Άγιος Δονάτος είναι προστάτης άγιος των κατοίκων της περιοχής Σουλίου, πολιούχος άγιος Παραμυθιάς και όλης της Θεσπρωτίας. Πολλοί Χριστιανοί της Θεσπρωτίας φέρουν το όνομά του. Προς τιμήν του έχουν ιδρυθεί αρκετοί ναοί στην περιφέρεια του Δήμου μας, όπως στο Σούλι, στη Γκρίκα, στη Γλυκή , στο Ζερβοχώρι, στο Παγκράτι καθώς και ο Μητροπολιτικός Ναός στην Παραμυθιά
Την Τετάρτη 29/4/2915 η Δήμαρχος Σουλίου παρέστη στη Θεία Αρχιερατική Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερο Ναό του Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθιάς κ.κ Τίτου. Στην συνέχεια ακολόυθησε συνοδεία πλήθος πιστών και επισήμων, η Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού.

Την Πέμπτη ανήμερα της ονομαστικής εορτής του Πολιούχου και προστάτη της Θεσπρωτίας η Δήμαρχος Σουλίου,τοπικές αρχές καθώς και πλήθος προσκυνητών τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη του στους ναούς του Δήμου.

 

agios2agios1AGIOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *