Ο Γ.Γόγολος για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ηγουμενίτσας

Share Button

Το Τεχνικό Πρόγραμμα κάθε Δήμου σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό που ακολουθεί, είναι από τις κορυφαίες στιγμές της Δημοτικής Αρχής. Σε αυτά φαίνονται ξεκάθαρα, το όραμα, ο προγραμματισμός και οι προθέσεις που θα ακολουθηθούν τον επόμενο χρόνο.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ηγουμενίτσας εκπονείται από τα ίδια πρόσωπα για επτά (7) συνεχόμενα χρόνια.
Μια ακόμη χρονιά ο κ. Λώλος Ιωάννης και η Δημοτική του ομάδα «φώναξε» με την εισήγησή της: «Είμαστε, ο Γιάννης, ο Μιχάλης, ο Σωτήρης, ο Λευτέρης, και άλλοι… και είμαστε όλοι καλά!»
Βέβαια το αποτύπωμα των προθέσεών τους, είχε αφήσει το πρόσφατο ψηφισθέν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020- 2024. Καμία έκπληξη …κανένας προγραμματισμός, κανένας σχεδιασμός καμία προοπτική. Κυλάει το ποτάμι από μόνο του υπακούοντας τους νόμους της φύσης και …περιμένουμε να βρει το δρόμο του, μέχρι να φθάσει στη θάλασσα.Αφού κυλάει, γιατί να καθορίσουμε τις όχθες του, ώστε να δώσουμε την κατεύθυνση η οποία θα είναι πιο ωφέλιμη για τους πολίτες;
Σε αυτό το πνεύμα η «υπνωτισμένη» πλέον Δημοτική Αρχή κατέθεσε το Τεχικό Πρόγραμμα για το 2021.
Ένα πρόγραμμα, που στην πραγματικότητα είναι ένας απλός κατάλογος τεχνικών έργων και μελετών, τα οποία δεν εμφανίζουν καμιά εσωτερική συνοχή και αλληλοσυμπλήρωση, χωρίς προτεραιότητες σε τομείς δράσης και σε Δημοτικές Ενότητες, χωρίς κριτήρια επιλογής και ιεράρχησης έργων, χωρίς δείκτες αξιολόγησης αποτελεσμάτων, ενώ απουσιάζουν χωρίς ένα έργο υποστήριξης των παραγωγικών τομέων της τοπικής οικονομίας.
Ένα πρόγραμμα που δείχνει ξεκάθαρα τόσο τις περιορισμένες ικανότητες της Δημοτικής Αρχής, όσο και τους πραγματικούς της στόχους.
Από τα συνεχιζόμενα έργα του προγράμματος του 2021, τα τριάντα ένα (31) έργα μεταφέρονται από το 2020 και από προηγούμενα χρόνια. Αυτό δείχνει ουσιαστικά μια στασιμότητα στην πρόοδο εφαρμογής των προγραμμάτων τα τελευταία έτη που τη Δημοτική εξουσία ασκεί η παράταξη του κ. Λώλου.
Τα νέα έργα που προβλέπονται για το 2021 να ενταχθούν σε συγχρηματοδοτούμενα ή εθνικά προγράμματα είναι μόνο επτά (7) ενώ προβλέπεται μόνο μία (1) νέα μελέτη, σε μια περίοδο όπου οι δυνατότητες ένταξης έργων και μελετών σε ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μερικά από αυτά ήταν νέα έργα από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, όπως τα έργα αστικής κινητικότητας Ηγουμενίτσας, τα οποία μένουν ανεκτέλεστα για μια ακόμη χρονιά. Υπάρχουν δεκάδες μελέτες, που επίσης μεταφέρονται από έτος σε έτος, καθώς ελάχιστες είναι αυτές που ολοκληρώνονται ή αξιοποιούνται και αγνοείται η τύχη της συντριπτικής πλειονότητας των μελετών για τις οποίες γίνεται αναφορά.
Η διαδικασία της διαβούλευσης μετατράπηκε σε μια άκρως τυπική διαδικασία, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί ουσιαστικό βήμα διαλόγου του Δήμου με την τοπική κοινωνία, καθώς διατυπώθηκαν προτάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως π.χ. η πλατεία Μαυρουδίου, η λειτουργία δημοτικής βιβλιοθήκης, η ανακαίνιση του λαογραφικού μουσείου και του πνευματικού κέντρου Πέρδικας.
Όπως επίσης και οι «αγνοούμενες» μελέτες αφορούν σημαντικές παρεμβάσεις όπως π.χ. τους ποδηλατοδρόμους στο Καλοδίκι, το νερόμυλο στον Άγιο Αθανάσιο, την πλατεία Λαδοχωρίου, τους χώρους αναψυχής στην ΔΕ Μαργαριτίου, την αναβάθμιση του γηπέδου Μαργαριτίου, την αξιοποίηση της παραλίας Δρεπάνου, τη διευθέτηση ρεμάτων στα Σύβοτα, στην Πλαταριά, στο Καρτέρι και στο Καραβοστάσι, τα έργα σε παιδικούς σταθμούς, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια στην Ηγουμενίτσα, τον ανεμόμυλο Γραικοχωρίου, το πολιτιστικό κέντρο Ηγουμενίτσας, τον παραδοσιακό οικισμό Σκάλας, τον ηλεκτροφωτισμό των οδών Ελευθερίας και Σελλών και της Πλατείας Δημαρχείου Ηγουμενίτσας.
Με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής οι μελέτες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί και όλα δείχνουν ότι ούτε και εντός του 2021 θα ολοκληρωθούν.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες για ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, χαλικοστρώσεις, διανοίξεις δρόμων και συντηρήσεις υποδομών και κτηρίων σε όλες τις Κοινότητες, οπότε πρέπει θα “δούμε» και ποιες είναι οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, αν και σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου, οι κάτοικοι των Κοινοτήτων της ενδοχώρας δεν θα πρέπει να περιμένουν σχεδόν τίποτα. Άλλωστε είναι σαφής η προτίμησή του να εκτελεί μικρά έργα βιτρίνας, δημοσίων σχέσεων και μικροεξυπηρετήσεων. Και όμως για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς, θα έπρεπε να συμπεριληφθούν διακριτά στο πρόγραμμα ορισμένα χαρακτηριστικά έργα, προερχόμενα από προτάσεις των Προέδρων και Συμβουλίων των Κοινοτήτων, όπως ενδεικτικά:
Α) Άγιος Βλάσης: κατασκευή χαγιατιού στο τέως Κοινοτικό Γραφείο, επέκταση κοιμητηρίου και ηλεκτροφωτισμός της ευρύτερης περιοχής.
Β) Καστρί: Περίφραξη Κοινοτικού Καταστήματος, ηλεκτροφωτισμός γηπέδου και ασφαλτόστρωση δρόμων πέριξ του γηπέδου, διαμόρφωση πλατείας Αγροτολέσχης.
Γ) Λαδοχώρι: Κατασκευή πεζοδρόμου όπισθεν του τ. Κοινοτικού Γραφείου.
Δ) Νέα Σελεύκεια: Επισκευή αποδυτηρίων και ηλεκτροφωτισμός γηπέδου, ανακατασκευή κεντρικής πλατείας, δημιουργία υπαίθριων χώρων γυμναστικής, κατασκευή γηπέδου μπάσκετ.
Ε) Ελευθέρι: Ανακατασκευή κεντρικής πλατείας και περιοχής βρύσης, δημιουργία μονοπατιών προς το Καλοδίκι.
Στ) Μαργαρίτι: Αναβάθμιση υποδομών στο γήπεδο, πλακοστρώσεις κεντρικών οδών, δημιουργία ποδηλατοδρόμων προς το Καλοδίκι.
Ζ) Σπαθαραίοι: περίφραξη κοιμητηρίου, ηλεκτροφωτισμός παιδικής χαράς.
Η) Δράμεση: Συντήρηση και αξιοποίηση παλαιού κτηρίου Αστυνομίας.
Θ) Κορύτιανη: Συντήρηση και αξιοποίηση κτηρίου Δημοτικού Σχολείου, διαμόρφωση κεντρικής πλατείας, κοιμητήριο, παιδική χαρά.
Ι) Πέρδικα: Αξίζει τον κόπο να συμπεριληφθεί στο Τ.Π. η μελέτη της πρότασης των κατοίκων που διατυπώνουν επιφυλάξεις για το έργο ανάπλασης στην περιοχή του Παρατηρητηρίου, για τη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής μέσα στον οικισμό, που θα ενώνει δημιουργικά τα αξιοθέατα του χωριού και θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εστίασης και του λιανεμπορίου.
Βέβαια, αν είχε στοιχειωδώς αναγνώσει τη δική μας πρόταση και το προτεινόμενο από την παράταξή μας Τεχνικό Πρόγραμμα ή είχε καλέσει όλες τις παρατάξεις μήνες πριν να καταρτίσουν ένα κοινής αποδοχής και αντίληψης Τεχνικό Πρόγραμμα, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Όταν όμως,η «βασική ομάδα» που κατευθύνει ότι συμβαίνει στο Δήμο Ηγουμενίτσας, διακατέχεται από την αντίληψηWin – Lose για τις άλλες Δημοτικές Παρατάξεις δεν πρόκειται τίποτε να αλλάξει. Μεγάλο εμπόδιο το «καλάμι»!
Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής, το οποίο μάλιστα δεν ψηφίστηκε από το σύνολο των εκλεγμένων συμβούλων της παράταξης του κ. Δημάρχου, αφού υπήρχαν ηχηρές απουσίες. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη πολιτική σημασία, καθώς σε ένα από τα κορυφαία θέματα μιας δημοτικής περιόδου, η πλειοψηφία του κ. Λώλου δεν αποτυπώθηκε στην απόφαση του Δ.Σ.
Η Δημοτική Παράταξη του Συνδυασμού Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία κατέθεσε διακριτό Τεχνικό Πρόγραμμα, με σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, με μικρά και μεγάλα έργα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και με εμβληματικά έργα που υποστηρίζουν ενεργά την τοπική οικονομία. Για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου Ηγουμενίτσας, τέθηκαν σε ψηφοφορία δύο Τεχνικά Προγράμματα, αφού και για το δικό μας πρόγραμμα γνωμοδότησε θετικά η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, παρά το γεγονός ότι για την εκπόνησή του δεν υπήρχαν οι ευκολίες που διαθέτει η Δημοτική Αρχή, με την πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες κ.α.
Φυσικά υπερίσχυσε η …κολοβωμένη πλειοψηφία της Δημοτικής Παράταξης του κ. Δημάρχου. Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή έδειξε περίτρανα το επίπεδο της υπεύθυνης και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης που ασκεί η παράταξη μας.
Και για το τέλος, αφήσαμε τη σημαντική είδηση που βγήκε από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γκόλιας, τα οικονομικά του Δήμου είναι σε άσχημη κατάσταση, τα νούμερα του προϋπολογισμού δεν «βγαίνουν» και για αυτό θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Εκεί οδήγησε το Δήμο η …χρηστή οικονομική διαχείριση του κ. Λώλου. Η εύκολη δικαιολογία είναι ότι τα δηλωμένα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι τελικά λιγότερα από όσα αναμένονταν για να έχει η Δημοτική Αρχή επιπλέον έσοδα. Λάθος πρόβλεψη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αυξηθούν τα Δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες .
Φίλοι συνδημότες, τα χειρότερα έρχονται και αποκλειστικά υπεύθυνοι για την αρνητική αυτή εξέλιξη, είναι ο κ. Δήμαρχος και η στενοί του συνεργάτες Αντιδήμαρχοι και λοιποί σύμβουλοι που ασκούν εξουσία στο Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα.
Κάθε προσπάθεια που έκαναν ή θα κάνουν να ακυρώσουν το ρόλο της παράταξής μας, θα πέσει στο κενό.
Οι προτάσεις μας θα συνεχιστούν…
Η κριτική και ο έλεγχος των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής θα ενταθεί με στοιχεία…
Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνει πιο συχνή και πιο αποτελεσματική…
Πιστεύουμε πως με τον τρόπο αυτό υπηρετούμε τους πολίτες που είναι κυρίαρχο θέμα για εμάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.