Ο γρίφος της άρσης του lockdown

Share Button

Η κυβέρνηση έχει ήδη, όπως είναι υποχρεωμένη, αρχίσει να εξετάζει τον τρόπο άρσης του lockdown, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο χρόνος ωστόσο που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο τελεί υπό αίρεση, καθώς τα κρούσματα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ακόμα άκρως ανησυχητικά παρά τα αυστηρά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός προβλέπει τρεις φάσεις με την ακόλουθη σειρά: πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, τα οποία παρουσιάζουν μικρό επιδημιολογικό φορτίο, μετά το λιανεμπόριο και τελευταία η εστίαση, που ούτως ή άλλως αποτελεί τη βασική εστία διασποράς και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Την παρούσα χρονική στιγμή και με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει η πτώση που αναμενόταν, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ο προσανατολισμός είναι η επιστροφή στα θρανία να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση το λιανεμπόριο σχεδιάζεται να ανοίξει μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου, ώστε να αρχίσει να κινείται η αγορά, και η εστίαση θα είναι το επόμενο άνοιγμα, πιθανότατα στις 21 Δεκεμβρίου ή ακόμα και στις 19 που είναι Σάββατο, ώστε να κινηθεί ο κρίσιμος για την οικονομία χώρος.

Πώς θα ανοίξει η εστίαση

Το θέμα της εστίασης είναι ούτως ή άλλως το πιο κρίσιμο, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν πως αποτέλεσε το προηγούμενο διάστημα τη μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του ιού. Βέβαιο, λοιπόν, πρέπει να θεωρείται πως η εστίαση θα ανοίξει με αυστηρούς κανόνες: μόνο για καθήμενους και θα κλείνει συγκεκριμένη ώρα, πιθανότατα στις 10 ή 11 το βράδυ. Στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι ακόμα και η χρήση προστατευτικών –πλεξιγκλάς– μεταξύ των πελατών, ενώ εξετάζεται και η επιδότηση για σόμπες, ώστε να δουλέψουν στο έπακρο οι εξωτερικοί χώροι. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δεν πρόκειται να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, καθώς δημιουργείται μεγάλος συγχρωτισμός και οι πελάτες κάθονται όρθιοι.

Οσον αφορά την εστίαση, ένα πρόβλημα είναι τι θα γίνει με όσες επιχειρήσεις έχουν μεικτές άδειες, δηλαδή μαγαζιά που είναι και μπαρ και εστιατόρια. Εκεί αναμένεται να εφαρμοστούν αυστηρά οι κανόνες εστιατορίου, δηλαδή θα απαγορεύονται όρθιοι πελάτες και η μουσική.

Χριστούγεννα εντός νομού

Την ίδια ώρα, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως τα sms και η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα φύγουν άμεσα από τη ζωή μας. Κατ’ αρχάς, η επιστροφή στα θρανία δεν συνεπάγεται κατάργηση του sms, καθώς αυτά τα δύο συνυπήρχαν και πριν κλείσουν τα δημοτικά. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου επίσης μπορεί να συνδυαστεί με την παραμονή των sms. Και στις δύο περιπτώσεις η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζεται. Με το άνοιγμα και της εστίασης, ωστόσο, που συνεπάγεται το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, δεν μπορεί να υπάρχει και sms. Σε αυτή την περίπτωση θα παραμείνει μόνο η απαγόρευση της κυκλοφορίας μόλις κλείνει η εστίαση.

Αβέβαιο είναι το τι θα γίνει με τη μετακίνηση από νομό σε νομό. Αυτή την ώρα δεν είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί, και το ισχυρότερο σενάριο είναι να κάνουμε Χριστούγεννα στον νομό μας, διαφορετικά θεωρείται βέβαιο πως ο συνωστισμός στα χωριά και στους βασικούς χειμερινούς προορισμούς θα εκτοξεύσει τα κρούσματα αμέσως μετά την επιστροφή στα αστικά κέντρα, δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης σε όλη την επικράτεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *