Ο Μ. Κάτσης στους Άγιους Σαράντα, εκπροσωπώντας τον Αλέξη Τσίπρα στην επέτειο ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Share Button
Στους Άγιους Σαράντα βρέθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης, όπου και εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην επέτειο 32 ετών από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Τον Μάριο Κάτση συνόδευε ο συντονιστής της Επιτροπής Βορειοηπειρωτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Τρίχας.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Μάριος Κάτσης, αφού αρχικά μετέφερε την αμέριστη στήριξη του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα, στους αγώνες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα υπερήφανος και ο ίδιος που βρέθηκε ανάμεσα σε ανθρώπους που πάλεψαν σκληρά, ιδιαίτερα τα παλαιότερα δύσκολα χρόνια, ώστε να κρατήσουν την ταυτότητα τους και τον ελληνισμό στις πατρογονικές τους εστίες.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής Πολιτείας προς τους Έλληνες της Αλβανίας, σχολίασε χαρακτηριστικά πως «πέρα από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια, δεν στάθηκε όπως θα έπρεπε, στο ύψος των αναγκών σας», ενώ πρόσθεσε ότι, «η ελληνόγλωσση εκπαίδευση και η κατοχύρωση των περιουσιακών δικαιωμάτων, αποτελούν πάγια αιτήματα της ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ, και δεν μπορούν να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα από καμία ελληνική κυβέρνηση, ούτε να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ορθώς κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετούνταν πάντα στην κορυφή τόσο στα ζητήματα των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, όσο και ως βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έριξε ιδιαίτερο βάρος στα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Αλβανίας καθώς όπως τόνισε, «η επιβίωση, και η παραμονή των ανθρώπων στα χωριά και στις πόλεις των παππούδων σας είναι πλέον δύσκολη. Τα μικρά εισοδήματα, η ακρίβεια, η απουσία βασικών υποδομών, και η έλλειψη προοπτικής για τους νέους, είναι προβλήματα που απειλούν τη Μειονότητα».
Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει ώστε η Ελλάδα να βοηθήσει ουσιαστικά της Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, ο Μάριος Κάτσης ανέφερε ότι, «απαιτείται ένα πλήρες εθνικό σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει μέτρα έμπρακτης στήριξης προς τα μέλη της, αλλά και διάλογο με προαπαιτούμενα για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα της Μειονότητας. Ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο δράσης από την πλευρά της Ελλάδας, μπορεί να κάνει τη διαφορά για έναν Έλληνα της Αλβανίας που προσπαθεί να ζήσει με αξιοπρέπεια στον τόπο του, και να προκόψει». Ενώ ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέχισε λέγοντας, «σας καλούμε όλους, να δουλέψουμε μαζί για να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό. Ένα σχέδιο ζωής με αξιοπρέπεια του ελληνισμού που βρίσκεται εδώ».

Ο Μάριος Κάτσης κλείνοντας, δεν άφησε ασχολίαστη τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τη σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήλικες της περιοχής, όσο και με την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία, «το 2018 προχωρήσαμε νομοθετικά για την επαναχορήγηση της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες της Μειονότητας. Της σύνταξης που είχε κοπεί το 2008 και το 2012 δηλαδή. Μάλιστα απλοποιήσαμε και τα κριτήρια των δικαιούχων με το νόμο 4618/2019. Κι όμως, πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, μέσα στα οποία κάναμε σωρεία ερωτήσεων στη Βουλή, καταθέτοντας επιπλέον και σχετική τροπολογία ως ΣΥΡΙΖΑ, ώστε τελικά να φτάσουμε μια ανάσα από τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, για να ασχοληθεί επιτέλους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τα αυτονόητα. Τόσο με την σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήλικες, όσο και με την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία. Δεν μπορεί δύο τόσο κρίσιμα ζητήματα για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, να εργαλειοποιούνται για τις ψήφους. Είναι ανεπίτρεπτο, εθνικά επικίνδυνο, και προσβλητικό γι’ αυτόν εδώ τον τόπο, τέσσερα χρόνια η Εθνική Ελληνική Μειονότητα να είναι εξαφανισμένη από τις κυβερνητικές αποφάσεις, και ξαφνικά να την θυμούνται πριν τις εκλογές. Αυτές οι πρακτικές ανήκουν σε ένα σκοτεινό παρελθόν, και πρέπει να τις αφήσουμε για πάντα πίσω μας».
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του χαιρετισμού:
Καλημέρα κι από μένα, και χρόνια πολλά στην Ομόνοια και σε όλους τους Έλληνες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας.
Αρχικά θα ήθελα να σας μεταφέρω τις θερμές ευχές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, για τη συμπλήρωση των 32 χρόνων από την ίδρυση της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – Ομόνοια. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, χαιρετίζει τις προσπάθειες που καταβάλετε όλα αυτά τα χρόνια, για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Είναι δίπλα σας σταθερά στους αγώνες που δίνετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά μου, συντάσσομαι κι εγώ μαζί σας, τιμώντας με τη σειρά μου τους αγώνες σας στα χρόνια της μεταπολίτευσης, αλλά ιδιαίτερα τις θυσίες και τους σκληρούς αγώνες που δώσατε στα προγενέστερα, πέτρινα χρόνια, για να κρατήσετε της ταυτότητά σας και τον ελληνισμό. Είμαστε και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για εσάς, υπερήφανος και χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σας. Ανάμεσα σε ανθρώπους που υπηρέτησαν και υπηρετούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Σε ανθρώπους που εργάζονται ακούραστα και προσηλωμένα, με στόχο την κατοχύρωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων της Μειονότητας, τη διαφύλαξη των ελευθεριών της, και τη διατήρηση της ταυτότητας των μελών της. Σε ανθρώπους που φέρνουν την Ελλάδα και την Αλβανία πιο κοντά, και που εργάζονται για την κοινή ευημερία των δύο κρατών.
Γνωρίζω καλά, ότι όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική Πολιτεία, πέρα από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια, δεν στάθηκε όπως θα έπρεπε, στο ύψος των αναγκών σας. Ο ελεύθερος αυτοπροσδιορισμός, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση και η κατοχύρωση των περιουσιακών δικαιωμάτων, αποτελούν πάγια αιτήματα της ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ, και δεν μπορούν να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα από καμία ελληνική κυβέρνηση, ούτε να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ορθώς κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετούνταν πάντα στην κορυφή τόσο στα ζητήματα των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, όσο και ως βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα ζητήματα που έχετε να αντιμετωπίσετε. Η ίδια η καθημερινότητα, η επιβίωση, και η παραμονή των ανθρώπων στα χωριά και στις πόλεις των παππούδων σας είναι πλέον δύσκολη. Τα μικρά εισοδήματα, η ακρίβεια, η απουσία βασικών υποδομών, και η έλλειψη προοπτικής για τους νέους, είναι προβλήματα που απειλούν τη Μειονότητα.
Το ερώτημα είναι, μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει σε αυτά τα προβλήματα; Η απάντηση είναι, ναι. Η Ελλάδα, μετά την περιπέτεια που πέρασε με την ουσιαστική χρεοκοπία της, κατάφερε τον Αύγουστο του 2018, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, να τελειώσει με τα μνημόνια και τους ασφυκτικούς οικονομικούς περιορισμούς, και να ξανασταθεί επιτέλους στα πόδια της.
Απέκτησε έτσι, ξανά τη δυνατότητα να μπορεί να ασχοληθεί σοβαρά με ζητήματα που δεν είχαν να κάνουν αμιγώς με το πώς θα βγει ο μήνας για την ελληνική οικονομία. Τότε λοιπόν ήταν που προχωρήσαμε νομοθετικά για την επαναχορήγηση της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες της Μειονότητας. Της σύνταξης που είχε κοπεί το 2012 και το 2008 δηλαδή. Μάλιστα απλοποιήσαμε και τα κριτήρια των δικαιούχων με το νόμο 4618/2019. Κι όμως, πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, μέσα στα οποία κάναμε σωρεία ερωτήσεων στη Βουλή, καταθέτοντας επιπλέον και σχετική τροπολογία ως ΣΥΡΙΖΑ, ώστε τελικά να φτάσουμε μια ανάσα από τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα το 2023, για να ασχοληθεί επιτέλους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τα αυτονόητα. Τόσο με την σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήλικες, όσο και με την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία.

Δεν μπορεί δύο τόσο κρίσιμα ζητήματα για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, να εργαλειοποιούνται για τις ψήφους. Είναι ανεπίτρεπτο, εθνικά επικίνδυνο, και προσβλητικό γι’ αυτόν εδώ τον τόπο, τέσσερα χρόνια η Εθνική Ελληνική Μειονότητα να είναι εξαφανισμένη από τις κυβερνητικές αποφάσεις, και ξαφνικά να την θυμούνται πριν τις εκλογές. Αυτές οι πρακτικές ανήκουν σε ένα σκοτεινό παρελθόν, και πρέπει να τις αφήσουμε για πάντα πίσω μας.
Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, απαιτεί ένα πλήρες εθνικό σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει μέτρα έμπρακτης στήριξης προς τα μέλη της, αλλά και διάλογο με προαπαιτούμενα για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα της Μειονότητας. Το εθνικό αυτό σχέδιο πρέπει να είναι αναλυτικό, σταθερό, και δεσμευτικό προς την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ανεξαρτήτου χρώματος και προσώπων.
Ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο δράσης από την πλευρά της Ελλάδας, μπορεί να κάνει τη διαφορά για έναν Έλληνα της Αλβανίας που προσπαθεί να ζήσει με αξιοπρέπεια στον τόπο του, και να προκόψει.
Σας καλούμε όλους να δουλέψουμε μαζί για να διαμορφώσουμε και υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό. Ένα σχέδιο ζωής με αξιοπρέπεια του ελληνισμού που βρίσκεται εδώ. Εύχομαι από καρδιάς στην ΟΜΟΝΟΙΑ χρόνια πολλά και καλή συνέχεια στις προσπάθειες που καταβάλετε προς όφελος των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, της ίδιας της Αλβανίας, και των Ελληνοαλβανικών σχέσεων. Στο έργο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα στέκεται πάντα συμπαραστάτης και αρωγός σας.
Σας ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *