Ο Μπούρδας

Share Button

του Ηλία Ελλάνικου

Φτιάχνουν ένα Μύθο για τον εαυτό τους και μένουν μακριά από τους …θνητούς. Τενεκέδες ξεγάνωτοι να εξουσιάζουν ανενόχλητοι, πίνοντας το νέκταρ τής Εξουσίας, που, για τους ευσυνείδητους, σημαίνει υποχρεώσεις, αγώνας για τον άνθρωπο, μα στα χέρια κομματο-Πατέρων η θελκτική Γυνή γίνεται Πόρνη εξυπηρέτησης φίλιων Συμφερόντων.

Τέτοιος κι ο Μπούρδας. Με σινάφι δυνατό στο Βασίλειο τής Ηπείρου, που έφτανε ως το Δυρράχιο, να κρατά την Εξουσία χρόνια – αυτό ήθελε  ο βασιλόφρων Πρωθυπουργός – να μένει η Άπειρος Χώρα στον παρελθόν και την υστέρηση. Μακριά από το βλέμμα τού ήλιου, στη σκιά τής Ευρώπης, κομμένη στα δύο, με Τείχος διχασμού, όπως στην Κύπρο!

Η Γερμανία ενώθηκε, μα θέλει, κρυφά, με τους Αμερικανούς, όπως στα Σκόπια, τη συντήρηση αυτού τού Τείχους – έχουν δουλευτάδες πλήθος και έμμισθους για το έργο! – και την …προσχώρηση τής Νοτίου Ηπείρου στη Βόρεια. Εφόσον φτιάξουν ικανές συνθήκες – τους αφήσουμε κι εμείς! – για ένα τόσο σπουδαίο, για τους γείτονες, σχέδιο!

Αλλά ο Μπούρδας δεν βλέπει πέρα από το δεξιό μουστάκι του. Κι από το Πασαλίκι τού Αλή. Η ομίχλη, ένα με την Αλαζονεία, δεν τον αφήνει να δει, πέρα από τα βουνά! Τελευταία, …κοίταξαν οι Παραλήδες νομούς, που τους λοιδορούσαν, χρόνια. Εμάς οι Αρχές μάς είχαν στον ύπνο! Άχνα για το Λιμάνι που πούλησε ο αρχηγός! Τη Λίμνη και τα …μάτια μας, λέει!

Αλληθωρίζει, μάλιστα, από τόση ευτυχία που πλάκωσε το σπιτικό του. Τα έχει όλα. Δεν λείπει τίποτε. Μόνον μην χαλάσει κανείς την κατάσταση. Αυτό τού λένε από Αθήνα. Ας μένει η Ήπειρος, «η γόνιμη σε ανθρώπους», όπως έλεγε ο Καραμανλής,  σε σκοτάδια! Το Σινάφι νά ’ναι καλά και οι γραμματείς τού  Καχριμάν Πασά. Κατά προτίμησιν …παγουράδες!

Εξάλλου, γιατί μαζεύει τόση δύναμη στο Κέντρο! Λεφτά, ν’ αγοράζει φυλλάδες. Πώς θα κρατήσει τον Μπουρδό-μυθο μακριά από Πλέμπες. Φροντίζουν οι γραφιάδες μην αγγίξουν ψίθυροι τ’ …αυτιά του, ιδίως η οργή τού Λαού, και μαζευτούν Ηπειρώτες γύρω από το Σαράι του στο νησί και τον κατσαδιάσουν! Και τον γυρίσουν στα Μετσοβίτικα …βουνά!

Έτσι βολεύονται όλοι! Γιαννιώτες, Αθηναίοι, Γερμανοί. Κάτι ξέρουν οι τελευταίοι που μάς αγοράζουν. Νά ’χουν στο χέρι τον κάθε Μπούρδα τής Ελλάδας. Να παίρνει η Αθήνα λεφτά – τι αλισβερίσι κι αυτό! – και να δίνει τον Έλεγχο τής Χώρας σε φιλότουρκους. Ν’ αλωνίζουν οι εχθροί στο Αιγαίο, οι Μεγάλοι …με το μέρος όλων! Με αντάλλαγμα γη και ύδωρ ελληνικό!

Αλλά γιατί να νοιαστεί ο φιλέκδικος Μπούρδας και κάθε Μπούρδας τής Επικράτειας! Ο Λαός να μην κουνιέται …όλα καλά. Τον έκαναν σαν τα μούτρα τους. Γέμισε ο τόπος μπουρδοπολίτες. Σε σημείο που λες… τι Λαός κι αυτός! Να τον βαράνε μα να μην ξεκολλάει από Κόμματα. Γερμανοί Τούρκοι …αγκαλιά, αιώνες, αυτός… πίσω από τον όποιο Μπούρδα!

Να ξεπουλάνε τη Χώρα στο Γερμανό για να κάνουν «τρίγωνο» με εχθρούς. Ποιος πάνω, ποιος κάτω, ξέρουμε! Οι Μπούρδες επάνω, ο …Λαός κάτω. Σε λίγο θα χάσει τον …ανδρισμό του. Του παίρνουν την ψυχή, σε λίγο το πουλί! Δεν πειράζει αυτό τους Μπουρδόπληκτους τής Αθήνας, αφού φέρνουν από παντού  μπουρδόκαυλα, να γεννήσουν εδώ. Και να μας πουλήσουν όσο-όσο σε αποικιοκράτες Ιταλούς, Γερμανούς, …Οθωμανούς!

Και Σκοπιανούς! Άλλος Μπούρδας παρών! Έφτιαξε Τείχος για …Σλάβους! Βόρειο που δηλώνει Νότιο. Σαν τη Θράκη των …συμμάχων: Δυτική κι Ανατολική! Προσοχή βαράει η Αριστερά στο Φύρερ! Στον Καουμπόη τής Δύσης! Να ’χουν όλοι να παίρνουν! Σκορπίζοντας χαρά και στο Παλάτι τής Δεξιάς! Γέμισε η Ελλάδα μπούρδες! Το καλύτερο Pazar για ξένους!

Αν θέλουμε, ας ξεσηκωθούμε πάλι! Στη Νέα Τάξη συνεργάζονται οι Επάνω πώς θά ’χουν στην πρέσα τούς Αποκάτω! Μαζί με τους Επάνω, οι Ιούδες των τριών χρωμάτων και κομμάτων. Και όσοι κρατάνε μπουρδό-Τυπο στα χέρια τους. Και οι βολεμένοι που δεν θέλουν να χάσουν την μπουρδο-ηρεμία τους. Γέμισε ο κόσμος μπούρδα και δυσωδία.

Κανείς, όμως, δεν ξεπερνά το Βασιλιά Μπούμπουρδα! Γιατί αυτός θαρρεί τον εαυτό του και έξυπνο. «Προσοχή!» κι αυτός στους Επάνω και κάνει ό,τι λένε. Εμείς χειροκροτούμε από κάτω, με τέτοιο Βασιλιά στο… ahur-ciflik. Μπουρδοκέφαλοι ή μπουμπουνοκέφαλοι σαν αυτόν. Όλοι οι Μπούρδες να μας αλλάζουν τα φώτα κι εμείς  να τρέχουμε πίσω τους.

Πώς κατάντησε έτσι η ζωή, μόνον ο Θεός ξέρει. Οι Δεσποτάδες …τσιμουδιά! Μόνον οι παπάδες δουλεύουν. Αλλ’ αδύναμοι κι αυτοί, τι είναι με τους …κάτω.  Ενώ οι άλλοι παράτησαν το Θεό και γίναν …Μπουρδιάγγιχτοι! Αν τους πειράξεις, σε …αφορίζουν! Αφού τά ’χουν τακιμιάσει με τις Εξουσίες. Που τους δίνουν παράδες μην …αλλαξοπιστήσουν!

Τα Κοράκια των θρόνων τσακώνονται, συχνά, μεταξύ τους. Ποιο θα είναι πιο σέρτικο από το άλλο. Και πώς θα είναι όλα μαζί – κι ο Μπούρδας από τα Χειμαδιά των βουνών, σίγουρα! –  πιο πάνω από τους μπουρδο-Σερσέμηδες τού κόσμου αυτού.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *