O Σύλλογος ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας Θεσπρωτίας για την Παγκόσμια ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Share Button

Η 30η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (γνωστή και ως Πολλαπλή Σκλήρυνση) από την  Διεθνή Ομοσπονδία Multiple Sclerosis International Federation (MSIF). Σε όλο τον κόσμο γίνονται εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτείας για την ασθένεια με τους 2.500.000 πάσχοντες από τα εμφανή και αφανή συμπτώματά της.

H Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μία χρόνια νόσος η οποία προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Παρουσιάζεται κυρίως σε νέα άτομα. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες σε αναλογία 3:1. Το περίβλημα που προστατεύει τις νευρικές ίνες (μυελίνη) του ασθενή καταστρέφεται με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η μετάδοση μηνυμάτων από τον εγκέφαλο προς το σώμα αλλά και το αντίστροφο. Οι βλάβες που επέρχονται μπορεί να είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες και αθροιζόμενες μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη αναπηρία.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι κούραση, δυσκολία στο περπάτημα, σπαστικότητα, αδυναμία, προβλήματα όρασης, ζαλάδα και ίλιγγος, προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, σεξουαλικά προβλήματα, προβλήματα στο έντερο, πόνος, γνωστικές αλλαγές, συναισθηματικές αλλαγές, κατάθλιψη.

Μόνο το 20% των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) στην Ελλάδα εργάζεται με πλήρη απασχόληση. Η έλλειψη υποστήριξης και νομοθεσίας για την εξασφάλιση και διατήρηση των θέσεων εργασίας των ατόμων με ΠΣ έχουν μεγάλες επιπτώσεις στα ίδια, αλλά και στην Οικονομία.

Εκτός από την οικονομική ανασφάλεια που επηρεάζει την ποιότητα ζωής του το άτομο βιώνει ψυχολογικές/συναισθηματικές επιπτώσεις και την απώλεια ανεξαρτησίας του.  Η Πολιτεία επιβαρύνεται με επιδόματα ανεργίας ή αναπηρίας και χρηματοδότηση άλλων μορφών κοινωνικής στήριξης. Οι πάσχοντες ζητούν ενίσχυση των μέτρων για την δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας.

Το θέμα θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει και την τοπική κοινωνία ώστε άτομα με ΠΣ να μπορούν να εργαστούν σε θέσεις όπως γραμματειακή υποστήριξη σε κάποιο ιατρείο, γραφείο κλπ.

 

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση απαιτεί ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης καθώς αυτή η προοδευτική, χρόνια, νευροεκφυλιστική νόσος είναι πολύπλοκη και μοναδική για κάθε πάσχοντα.

Επηρεάζει εκτός από το ίδιο το άτομο, την οικογένεια και τους φροντιστές του.

Οι πολιτικές για την διαχείρισή της πρέπει να επεκταθούν πέρα από την υγειονομική περίθαλψη στην εκπαίδευση την κοινωνική μέριμνα και την απασχόληση για να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που επηρεάζονται από αυτήν.

Οι ασθενείς ζητούν τη δημιουργία εθνικού σχεδίου διαχείρισης για τις νευρολογικές ασθένειες που να περιλαμβάνει και την ολιστική φροντίδα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

 

Φέτος ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετέχει συμβολικά στον εορτασμό του Συλλόγου μας  με την φωταγώγηση του Δημαρχείου στο χρώμα πορτοκαλί, το χρώμα που συμβολίζει την ΣΚΠ, στις 29 και 30 Μαΐου. Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Ν. Θεσπρωτίας λόγω των καθημερινών αυξημένων κρουσμάτων κορωναϊού στον Νομό μας, αναβάλλει  την εκδήλωση για αργότερα.

 

 

 

                                         ΓΙΑ  ΤΟ ΔΣ

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΓΕΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ   ΠΑΠΑΖΩΗ ΑΓΛΑΙΑ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *