Ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου για την Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Share Button

kapnismaΣτις 31 Μαΐου είναι η παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα κατά του καπνίσματος, την πρώτη αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στον σύγχρονο κόσμο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από 6.000.000 άνθρωποι από τις συνέπειες του καπνίσματος.

Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 36% των θανάτων από έμφραγμα του μυοκαρδίου και για το 14% των θανάτων από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Αποτελεί βασική αιτία χρόνιου βήχα και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και επομένως σημαντικής δυσλειτουργίας και αναπηρίας, ενώ επιδεινώνει τη σοβαρότητα του άσθματος. Παραμένει επίσης η κυριότερη αιτία για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα και σημαντική αιτία για την εμφάνιση συνολικά 14 μορφών καρκίνου, μεταξύ αυτών της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου και του λάρυγγα.

Εξίσου επικίνδυνο είναι όμως και το παθητικό κάπνισμα. Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι συζούν με καπνιστές έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα και διπλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας το κάπνισμα πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια της εθιστικής συνήθειας καθώς προκαλεί έντονη επιθυμία για χρήση του καπνού, αδυναμία για έλεγχο της χρήσης του, συμπτώματα στέρησης και ανάπτυξη ανοχής. Το τσιγάρο περιέχει πάνω από 4000 διαφορετικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι βλαβερές για τον οργανισμό , 60 δε από αυτές είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες. Η νικοτίνη είναι ίσως η πιο ακίνδυνη ουσία από αυτές, αποτελεί όμως την αιτία του εθισμού. Έχει βρεθεί ότι καπνίζοντας 5 τσιγάρα ημερησίως για 10 ημέρες, ο εγκέφαλος υφίσταται τέτοιες δομικές αλλαγές (σε επίπεδο υποδοχέων) ώστε επέρχεται ο εθισμός!

Λόγω της εξάρτησης στη νικοτίνη, είναι φανερό ότι το κάπνισμα είναι μια χρόνια νόσος, που μπορεί να υποτροπιάζει, μπορεί όμως και να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται συνεχή και επαναλαμβανόμενη αντιμετώπιση, ψυχολογική υποστήριξη, συχνά φαρμακευτική αγωγή και πάνω απ΄όλα αποφασιστικότητα.

Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *