Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής ξεδιπλώνει το όραμά του για την επόμενη ημέρα

Share Button

Σίγουρος για τον εαυτό του, προσγειωμένος, με σχέδιο και όραμα για την πόλη και με ρηξικέλευθες και καινοτόμες προτάσεις για την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΘΠ.

Ο κ.Νταής απάντησε με μεγάλη δόση ειλικρίνειας στους επικριτές του για την έλλειψη κοινωνικότητας που του καταλογίζουν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμπόρευση με τον Γιάννη Γόγολο στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ακολουθεί η συνέντευξη.

*Πως έχει κυλήσει μέχρι στιγμής η προεκλογική καμπάνια;

Νομίζω πολύ καλά. Η επιλογή μας ήταν από την στιγμή που κλείσαμε τα ψηφοδέλτια να επισκεφτούμε όλα τα χωριά του Δήμου, να αφιερώσουμε μια πολύωρη επίσκεψη σε κάθε χωριό, να συζητήσουμε με τους κατοίκους τα προβλήματα, να τα καταγράψουμε και να τα εντάξουμε στο πρόγραμμά μας.

οια είναι τα σημαντικότερα σημεία της κριτικής σας για τη δημοτική αρχή του κ. Λώλου;

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι την πενταετία που πέρασε δεν υπήρξε ένα σαφές αναπτυξιακό όραμα και ένας σχεδιασμός διεκδίκησης πηγών χρηματοδότησης ώστε να υλοποιηθούν αυτά τα έργα. Αντ’αυτού υπήρξε μια ευκαιριακή προσφυγή σε πηγές χρηματοδότησης η οποία όμως αποφασιζόταν όχι στην Ηγουμενίτσα αλλά στα κέντρα που λαμβάνονταν οι αποφάσεις.

Το δεύτερο είναι ότι δεν υπήρχε διεκδικητικό πλαίσιο για τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου. Το λιμάνι, ο περιφερειακός δρόμος, το κλείσιμο των ΤΕΙ.

Το τρίτο σημείο κριτικής είναι οι φτωχές επιδόσεις της δημοτικής αρχής στα ζητήματα της καθημερινότητας που είναι και τα πιο σημαντικά για τον δημότη. Αναφέρομαι στην καθαριότητα, στην ανακύκλωση, στην κατάσταση της οδοποιίας, στον ηλεκτροφωτισμό και στο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης.

*Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος της κριτικής σας, η αδυναμία εξέρευσης πηγών χρηματοδότησης έχει να κάνει καθαρά με την έλλειψη πολιτικής βούλησης ή μήπως αφορά και την γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους που όλοι γνωρίζουμε πως αποτελεί τροχοπέδη;

Είναι και τα δύο. Αν όμως έχεις σωστό σχεδιασμό και ξέρεις που να στοχεύσεις, τότε μπορείς να κυνηγήσεις συνεργασίες και με άλλους δήμους που έχουν τα ίδια προβλήματα.

*Ποιες είναι οι δράσεις που θα υλοποιήσετε (κατά προτεραιότητα), εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;

Το πρώτο μας μεγάλο σχέδιο που θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε από τις πρώτες κιόλας ημέρες είναι η αστική ανάπτυξη στο κέντρο της Ηγουμενίτσας αλλά και στην Πλαταριά, στα Σύβοτα και την Πέρδικα. Και λέω ότι είναι εφικτό να γίνει από την πρώτη ημέρα διότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του σχεδίου από το ΕΣΠΑ και σε αυτή την φάση η διαχειριστική αρχή με τον Δήμο συζητούν την διαμόρφωση του προγράμματος. Το περιεχόμενο εμάς δεν μας ικανοποιεί, δεν εισακουστήκαμε αλλά πιστεύω πως υπάρχουν περιθώρια αλλαγών.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι ένας περισσότερο ορθολογικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων των χωριών. Θα καθίσουμε με όλους τους προέδρους, όλα τα συμβούλια για να δούμε τις προτεραιότητες που έχει κάθε χωριό και μαζί να συναποφασίσουμε τα έργα που χρειάζονται να γίνουν σε ορίζοντα πενταετίας.

Το τρίτο είναι να ξαναδούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα ζητήματα καθημερινότητας: αποκομιδή απορριμμάτων, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και δημόσιοι χώροι (παιδικές χαρές, χώροι αναψυχής, επέκταση χώρων πρασίνου).

*Πως θα απαντούσατε στους συνδημότες μας αν σας ρωτούσαν γιατί να σας εκλέξουν ως Δήμαρχο; Που διαφοροποιήστε έναντι των άλλων υποψηφίων; Ποιο είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα;

Το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός πως τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, ασχολούμαστε πολύ σοβαρά με τα θέματα του δήμου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια όσοι είμαστε στο δημοτικό συμβούλιο έχουμε την γνώση, συνεπικουρούμενοι από επαγγελματίες και επιστήμονες που ο καθένας από το δικό του μετερίζι γνωρίζει τα προβλήματα του δήμου. Αν υπολογίσουμε και την δική μου επαγγελματική εμπειρία που είναι ακριβώς η αξιοποίηση των πηγών χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα και κρατικούς πόρους, τότε καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα πως το πρόγραμμά μας υπερέχει. Έχουμε εξελίξει το πρόγραμμά μας σε μεγάλο βαθμό και με τα πρόσωπα που στελεχώνουν τον συνδυασμό, η υλοποίηση αυτού του προγράμματος είναι απολύτως εφικτή σε ορίζοντα πενταετίας.

*Τι δε σας αρέσει στην Ηγουμενίτσα; Είναι κάτι που σας πληγώνει, που δεν μπορείτε να ανεχθείτε και αν ναι, πώς θα το διαχειριστείτε σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος; Σας ρωτάω κυρίως ως κάτοικο και ως πολίτη έχοντας μεγαλώσει στην καρδιά της πόλης..

Δύο πράγματα. Το πρώτο ότι η Ηγουμενίτσα δεν είναι λειτουργική για τους κατοίκους της και το δεύτερο ότι δεν είναι ελκυστική για τους επισκέπτες. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν να επισκεφτεί την πόλη. Στόχος μας είναι να αντιστρέψουμε αυτή την εικόνα.

*Έχετε κάποια άλλη πόλη ως πρότυπο για τη δημαρχία της Ηγουμενίτσας κι αν ναι ποια;

Όχι μια συγκεκριμένη. Θα προσπαθήσουμε να δανειστούμε καλές πρακτικές από άλλες πόλεις. Τα Τρίκαλα για παράδειγμα είναι μια πόλη που χρησιμοποιώντας ενδογενείς πόρους χρηματοδότησης από πολλές μελέτες και έργα βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών και την ποιότητα της εξυπηρέτησης και της παροχής υπηρεσιών. Η Καβάλα, μια πόλη με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ηγουμενίτσα όπου έχει καταφέρει να στρέψει το ενδιαφέρον προς την θάλασσα και όχι όπως έχουν “κατορθώσει” εμείς να γυρίσουμε την πλάτη στην θάλασσα. Η Πάτρα αποτελεί ένα παράδειγμα ευρύτερων συναινέσεων και συγκλίσεων με Δήμαρχο κάποιον που δεν ανήκει στα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα.

*Πόσο πιστεύεται πως εμπλέκονται/αναμιγνύονται τα κόμματα σε αυτές τις εκλογές; Θεωρείται ότι είναι και πολιτικές εκτός από τα πρόσωπα αυτά καθαυτά; 

Ως ένα βαθμό παίζει κάποιον ρόλο. Εγώ ανήκω σε κάποιον πολιτικό χώρο και δεν το κρύβω και δεν πρέπει άλλωστε να κρυφτεί. Από εκεί και πέρα εμείς ξεκινήσαμε ως ανεξάρτητοι και συνεχίσαμε ως ανεξάρτητοι. Δεν ζητήσαμε χρίσματα από κόμματα, ούτε ζητήσαμε υποστήριξη, ούτε και πήραμε. Σε περίπτωση που εκλεγεί ο Συνδυασμός, δεν πρόκειται να κάνουμε αντιπολίτευση στην όποια κυβέρνηση αλλά σκοπεύουμε να συνεργαστούμε για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου.

Είναι αλήθεια πως αρκετοί συμπολίτες μας ψηφίζουν με βάση το κομματικό κριτήριο. Για εμάς το ζητούμενο είναι να μην αποτελεί το πρωταρχικό και βασικό κριτήριο.

*Πως μπορεί να αντιστραφεί η αυξανόμενη φυγή των νέων από την πόλη; Ελάχιστοι πλέον νέοι επιχειρούν στην περιοχή. Η τελευταία απογραφή ήταν αποκαρδιωτική και δείχνει μια σμίκρυνση και γήρανση του πληθυσμού.

Στόχος μας-και μιλάω για πολύ πρακτικά ζητήματα- είναι να ιδρύσουμε ένα γραφείο συμβουλευτικής υποστήριξης για τους νέους ώστε να μπορούμε να καθοδήγησουμε υπεύθυνα έναν νέο άνθρωπο που θέλει να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην περιοχή.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τους άλλους παραγωγικούς φορείς να αξιοποιήσουμε τα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης.

Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα γενικότερο περιβάλλον πολιτιστικής αναβάθμισης της ψυχαγωγίας και διευκόλυνσης νέων ανθρώπων με οικογένεια.

*Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να διεκδικήσετε τον Δήμο; Γνωρίζουμε πως έχετε μια υψηλόβαθμη θέση ως ανώτερος δημόσιος υπάλληλος. Ποιο ήταν το κίνητρο πίσω από την απόφασή σας να μπείτε στον στίβο της αυτοδιοίκησης;

Θα μπορούσα να είχα ασχοληθεί νωρίτερα. Υπήρχαν οι προϋποθέσεις και πολιτικές και οικογενειακές. Δεν το έκανα συνειδητά. Θεώρησα ότι έπρεπε προηγουμένως να έχω ένα επαγγελματικό επίπεδο αρκετά υψηλό και να αποκτήσω εμπειρία και τεχνογνωσία στα θέματα διοίκησης δημόσιων οργανισμών.

Κάνοντας ένα κύκλο και ολοκληρώνοντας μια πετυχημένη διαδρομή πιστεύω πως έφθασε το πλήρωμα του χρόνου.

Θα μπορούσα να το κάνω το 2019 αλλά εκτίμησα πως έπρεπε να συστρατευθώ σε ένα σχήμα με επικεφαλής τον Γιάννη Γόγολο σε ένα πολύ δυνατό σχήμα. Μέσα από αυτήν προσπάθεια ξαναγνωρίστηκα και επανασυστήθηκα στην τοπική κοινωνία. Θεωρώ πως ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες.

*Θα θέλατε να μας περιγράψετε μία ωραία εικόνα από την πόλη, έτσι όπως τη φαντάζεστε και την οραματίζεστε;

Αυτό που μου έρχεται αβίαστα στο μυαλό είναι ο κόσμος να μπορεί να επισκέπτεται το δασύλλιο και το κάστρο της Ηγουμενίτσας οργανωμένα με οπτικοακουστικό υλικό για να γνωρίζουν τι βλέπουν, στην συνέχεια να ψωνίζουν στον πεζόδρομο και μέσω της παραλίας να επισκέπτονται το αρχαιολογικό μουσείο.

Στην Πλαταριά να έχουμε μια ωραία διαδρομή δίπλα στο ποτάμι που διέρχεται τον κεντρικό άξονα του οικισμού και μπορεί να γίνει το τοπόσημο.

Στα Σύβοτα να μπορεί και ο τουρίστας και ο ντόπιος να επισκέπτεται την πλατεία Ανάβρας με μια νέα μορφή και να φθάνει ως τις παρυφές του οικισμού με ένα ωραίο δρόμο με άνετα πεζοδρόμια και στην Πέρδικα να κάνει μια ωραία ιστορική και πολιτιστική διαδρομή η οποία θα αναδεικνύει την ιστορία και την παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής.

*Καταλαβαίνω πως δίνετε πολύ μεγάλη έμφαση και βαρύτητα στις περιφερειακές τοπικές κοινότητες.

Η Ηγουμενίτσα δεν μπορεί να δεχθεί άλλους κατοίκους. Πρέπει να κρατήσουμε τον κόσμο στα χωριά και να έρχονται μόνο για τις δουλειές τους.

Η κίνηση που παρατηρείται στα παράλια πρέπει να διαχυθεί και στο εσωτερικό με αύξηση της επισκεψιμότητας σε τουριστικά αξιοθέατα (λίμνη Καλοδικίου, δέλτα Καλαμά).

Πρέπει επίσης να καλύψουμε και το μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί από την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης. Τα χωριά είναι αποκομμένα από το κέντρο του Δήμου και αυτό πρέπει να σταματήσει. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες δράσεις ώστε να ανακόψουμε αυτή την πορεία.

Μια φορά την εβδομάδα, οι Δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα εδρεύουν στις έδρες των πρώην καποδιστριακών δήμων και μια φορά το τετράμηνο το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει στις έδρες αυτών των δήμων, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά.

*Αν κάνετε ένα γκάλοπ μεταξύ των κατοίκων της Ηγουμενίτσας για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, η απάντηση θα είναι σχεδόν ομόφωνα το κυκλοφοριακό. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από εσάς για την αντιμετώπιση αυτού του βραχνά;

Το σχέδιο υπάρχει, είναι εγκεκριμένο από την παρούσα δημοτική αρχή από την πρώτη θητεία το 2018, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί. Είναι το ΣΒΑΚ.

*Γιατί δεν εφαρμόστηκε;

Θα πρέπει να ρωτήσετε την παρούσα δημοτική αρχή.

*Για όσους δεν σας γνωρίζουν ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά σας ως άνθρωπος;

Αν κάποιος με γνωρίσει, θα διαπιστώσει πως είμαι ένας άνθρωπος απλός, προσηνής, που μπορεί να καθίσει με οποιονδήποτε για ατέλειωτες ώρες και να συζητήσει για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά ταυτόχρονα και ένας άνθρωπος προσηλωμένος στην ουσία και όχι στις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνία. Ίσως αυτό που μου προσάπτουν και πολλοί. Για μένα επικοινωνία δεν είναι να χαιρετάω όλο τον κόσμο, να χαμογελάω και να χτυπάω τον άλλο στην πλάτη. Επικοινωνία είναι να αφιερώσεις χρόνο για να ακούσεις το πρόβλημα του άλλου και να αφιερώσεις χρόνο να το λύσεις και να του εξηγήσεις γιατί δεν μπορείς να το λύσεις αν δεν μπορείς. Το να χαιρετάς, να χτυπάς πλάτες και να το είσαι εκδηλωτικός δε δίνει την προστιθέμενη αξία που θέλεις ένας πολίτης από έναν άνθρωπο που ζητάει την υποστήριξή του για να χειριστεί τις τύχες της πόλης την επόμενη πενταετία.

*Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; 

Ο αθλητισμός είναι η αγαπημένη μου ασχολία. “Εχω διατελέσει αθλητής του μπάσκετ για 17 συναπτά έτη. Μου αρέσει το διάβασμα και όταν υπάρχει η δυνατότητα για καθαρή ψυχαγωγία προτιμώ κινηματογράφο και θεατρικές παραστάσεις. Το τελευταίο δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε στην πόλη μας. Στα σχέδια μας είναι η δημιουργία θερινού κινηματογράφου που είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμο και στην συνέχεια να κυνηγήσουμε κάτι πιο μόνιμο μέσα από ιδιωτική πρωτοβουλία.

*Έχετε κάποιο motto στη ζωή σας;

Όχι κανένα. Προσαρμόζομαι στις καταστάσεις

 

Στην ιστοσελίδα www.symmaxia-igoumenitsa.gr μπορείτε να βρείτε το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης». Ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων από πολλούς κλάδους και αποτέλεσε αντικείμενο συστηματικής διαβούλευσης με τοπικούς συλλογικούς φορείς, καθώς και με απλούς πολίτες.

Το πρόγραμμά μας διαρθρώνεται σε έξι τομείς: Ανάπτυξη – Κοινωνική Πολιτική – Προστασία και Ανάδειξη Περιβαλλοντικών Πόρων – Πολιτισμός και Αθλητισμός – Μοντέλο Διοίκησης Δήμου – Αναδιοργάνωση Δ.Ε.Υ.Α.Η. Εξειδικεύεται στις πέντε Δημοτικές Ενότητες (Μαργαρίτι, Πέρδικα, Σύβοτα – Πλαταριά, Παραπόταμος και Ηγουμενίτσα). Περιλαμβάνει τα έργα και τις δράσεις προτεραιότητας σε κάθε Κοινότητα του Δήμου. Τέλος, αναφέρονται οι πηγές και το προγράμματα χρηματοδότησης για τα προτεινόμενα έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες.
*Θα ακολουθήσουν τις προσεχείς ημέρες συνεντεύξεις και με τους άλλους δύο υποψηφίους κ.κ. Ιωάννη Λώλο και Αντώνη Μπέζα

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *