Οδός Γράμμου Ηγουμενίτσας: Μια πονεμένη ιστορία

Share Button

Γράφει ο Γιώργος Κ. Καπρινιώτης

Είναι πια γνωστό σε όλους ότι σε μια πόλη οι δρόμοι και οι πεζόδρομοι επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά σε καθημερινή βάση  πεζούς και εποχούμενους.  Με άλλα λόγια, επηρεάζεται η λεγόμενη   ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η πόλη μας, η Ηγουμενίτσα, δεν νομίζω να καυχάται ότι έχει σε καλή και εύρυθμη λειτουργία δρόμους και πεζοδρόμια. Γι ’ αυτό το θέμα είχα δημοσιεύσει κατά το παρελθόν σχετικό άρθρο.

Τη φετινή χρονιά είναι αλήθεια ότι έγινε ασφαλτόστρωση σε αρκετούς δρόμους της πόλης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξέλιπαν τα προβλήματα. Θα αναφερθώ ενδεικτικά για την οδό  Γράμμου. Αν θέλει κάποιος να δει τι είναι πεζοδρόμιο και τι ρόλο παίζει στους πεζούς δεν έχει παρά να κάνει μια περιδιάβαση  σ΄ αυτή την οδό.

Μερικοί δημότες για τα προβλήματα της οδού Γράμμου είχαν στείλει Υπόμνημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας τον Οκτώβριο του έτους 2005. Παραθέτω αυτούσια τη δεύτερη παράγραφο: «Διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, από την πλευρά του δάσους, στο τμήμα της οδού Γράμμου, που εκτείνεται από το συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου – 1ου Ε. Λυκείου Ηγουμενίτσας μέχρι την πρώτη δεξιά διακλάδωση.(Βρίσκεται απέναντι από την οικία με αριθ.31) Η έλλειψη επαρκούς πεζοδρομίου στο ανωτέρω τμήμα εγκυμονεί καθημερινά άμεσο κίνδυνο για τους διερχόμενους μαθητές και διαβάτες επειδή: α) η κυκλοφορία των αυτοκινήτων συνεχώς αυξάνεται β)ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης και γ) παρατηρείται πτώση λίθων από την πλευρά του δάσους, σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης, μεγάλης ξηρασίας και σε περιπτώσεις  σεισμών, μεγάλων ή μικρών». Δυστυχώς δεν έγινε κάτι.

Επί δημαρχίας Γ. Κάτσινου ανέφερα τότε  σε αρμόδιο του Δήμου ότι στην οδό Γράμμου και σε συγκεκριμένο σημείο της πλευράς προς  το δάσος   μια αρκετά μεγάλη πέτρα ήταν έτοιμη να πέσει και  θα κινδύνευαν πεζοί ή οχήματα. Με διαβεβαίωσε ότι την επόμενη μέρα θα επιληφθεί του θέματος ο ίδιος. Όμως η υπόσχεσή του δεν πραγματοποιήθηκε. Όταν τον συνάντησα του ανέφερα πάλι την ανάγκη να απομακρυνθεί από εκεί η πέτρα. Πάλι μου υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει. Και πάλι δεν έπραξε κάτι. Την  τρίτη φορά που συναντηθήκαμε του μίλησα με οργή, θυμό και σχετικά απαξιωτική γλώσσα για την ασυνέπειά του. Ύστερα από αυτό εδέησε να κάνει πράξη την υπόσχεσή του και απομάκρυνε την επικίνδυνη πέτρα.

Στις 29/5 2023 με έγγραφό μου προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας ανέφερα τα προβλήματα και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την εν λόγω οδό. Έλαβα μία απάντηση στις 29/6/23, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος αδυνατεί να προβεί στη κατασκευή οπουδήποτε έργου λόγω έλλειψης πιστώσεων.

Πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκα τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας στο γραφείο του και του είπα ότι,  αφού τα οικονομικά του Δήμου δεν επιτρέπουν επεμβάσεις δύσκολες και δραστικές,  που κοστίζουν οικονομικά, μπορεί κάλλιστα να καθαριστεί το υπάρχον «πεζοδρόμιο» προς την πλευρά του δάσους και έτσι να γίνει βατό. Αυτό πιστεύω ότι δεν είναι καθόλου κοστοβόρο και μπορεί να γίνει άμεσα. Προσθέτω ότι μπορεί να γίνει και ένας έλεγχος στην όχθη του πεζοδρομίου προς το δάσος και να απομακρυνθούν  πέτρες, που είναι δυνατό   από οποιαδήποτε φυσική αιτία  να αποκολληθούν και να διατρέξουν κίνδυνο διαβάτες ή σταθμευμένα οχήματα. Εκτιμώ ότι 2-3 εργάτες σε μια μέρα θα καταφέρουν ώστε να απομακρυνθούν πέτρες, βάτα, δενδρύλλια και ό,τι άλλο εμποδίζει τη βατότητα αυτού του πεζοδρομίου. Φυσικά μπορεί να βοηθήσουν και σχετικά μηχανήματα του Δήμου.

Σ’ αυτό το σημείο να τονίσω ότι ένας  γείτονάς μου κάθε χρόνο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ξεριζώνει τα   αγριόχορτα του πεζοδρομίου προς την πλευρά του δάσους και στην έκταση που βρίσκεται απέναντι από την πολυκατοικία που διαμένει. Ακολούθησα  κι εγώ το παράδειγμά του. Ο ίδιος γείτονας πρόσφατα, βλέποντας την κατάντια αυτής της οδού και το γεγονός ότι στην κορυφή της όχθης προς τα δάσος να χάσκει παλαιός ξερότοιχος, μου πρότεινε να  λάβουμε εμείς, που μένουμε στην οδό Γράμμου, την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουμε  κάποια χρήματα από τους κατοίκους της οδού Γράμμου, ώστε να γίνει έστω και στοιχειωδώς βατό το πεζοδρόμιο και να απομακρυνθούν οι επικίνδυνες πέτρες από τον ξερότοιχο., που προανέφερα. Αρχικά, μου άρεσε η ιδέα. Στη συνέχεια, μου δημιουργήθηκαν δισταγμοί κάνοντας τη σκέψη ότι θα διαπράξουμε αυθαιρεσία και ότι δεν θα καλυπτόμαστε νομικά.

Γι’ αυτό κλείνοντας ευελπιστώ να γίνει πράξη η ανωτέρω πρότασή μου από το Δήμο  Ηγουμενίτσας, που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη. Τέλος,  επειδή χρόνο με τον χρόνο  αυξάνεται η κίνηση στην οδό Γράμμου και έχουν συμβεί μικροσυγκρούσεις και γρατσουνίσματα αυτοκινήτων, προτείνω να εξετάσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας το  ενδεχόμενο να μονοδρομηθεί η εν λόγω οδός.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *