ΟΓΑ: Παράταση για τις εισφορές, ελέω καθυστερήσεων των ενισχύσεων

Share Button

OGAΤην ύστατη ώρα και με τις πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων να έχουν καθυστερήσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί παράταση στους αγροτοκτηνοτρόφους για την αποπληρωμή των (τσουχτερών) ασφαλιστικών τους εισφορών στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που λήγει την 30η Νοεμβρίου.

Αν και δεν διευκρινίστηκε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει η παράταση, χιλιάδες αγρότες έχουν ήδη υποστεί ισχυρό σοκ λαμβάνοντας την προηγούμενη εβδομάδα τα ειδοποιητήρια του ΟΓΑ για την πληρωμή των εισφορών του α’ εξαμήνου του 2015, καθώς καλούνται να πληρώσουν 12% παραπάνω εξαιτίας ενός νόμου του 2011 (ν. 3986) που προβλέπει αυτόματη αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ανά 3 χρόνια.

Η πρώτη μετάταξη έγινε το 2012 και η επόμενη πραγματοποιείται φέτος.

Υπολογίζεται πως από τους 400.000 ασφαλισμένους του ΟΓΑ οι οποίοι είχαν υπαχθεί στη 2η ασφαλιστική κατηγορία, περίπου 350.000 οδηγούνται στην 3η και κατά συνέπεια σε αύξηση εισφορών κατά τουλάχιστον 12%, ήτοι από 425,58 ευρώ σε 477,06 ευρώ, το εξάμηνο.

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή θα οδηγήσει στην απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας (βιβλιάριο υγείας, παροχές λογαριασμού Αγροτικής Εστίας) και την επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο του νόμου 4152/2013.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *