Οι απόγονοι των ηρωικών Σουλιωτών στις μάχες του παρκέ / Το μπασκετικό θαύμα της Παραμυθιάς

Share Button

Στην Παραμυθιά, την κωμόπολη στο Δήμο Σουλίου, συντελείται ένα μικρό «θαύμα» του μπάσκετ. Το όνομα της κωμόπολης προέρχεται από την Παναγιά την Παραμυθία (Παρηγορίτισσα), τη «μεγάλη εκκλησιά», όπως την ονομάζουν οι Σουλιώτες και διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Η ιστορία του τόπου αρχίζει από τα αρχαία και βυζαντινά χρόνια, ενώ η αντίσταση των Σουλιωτών στην Τουρκοκρατία, αποτελεί μνημείο εθνικής αυταπάρνησης στο πέρασμα των αιώνων.

Η Παραμυθιά και οι φίλοι του μπάσκετ, δημιούργησαν το παρκέ του μπάσκετ από το 2008 και δείχνουν το δρόμο και για άλλες κωμοπόλεις της Ηπείρου για το πως θα μπορέσουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εθνικές κατηγορίες.

Η ανοδική πορεία της ΚΑΕ Παραμυθιάς ήταν εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στο τοπικό της ΕΣΚΑΒΔΕ, αλλά και να κάνει το υψηλότερο βήμα προς τις εθνικές κατηγορίες το 2022. Υπό την προπονητική καθοδήγηση ενός «γερόλυκου» των πάγκων, του Τάκη Παππά, η Παραμυθιά νίκησε στους ημιτελικούς των playoff της Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ, τον ΠΑΣ Ναυπάκτου με δύο νίκες, και στον τελικό, επίσης με 2-0, τη Δόξα Πύρρου Άρτας και κέρδισε την άνοδο της για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Γ’ Εθνική.

Ο Τάκης Παππάς ήταν ο προπονητής που ανέβασε την Παραμυθιά στη Γ’ Εθνική.

Από τον κορμό της περσινής πρωταθλήτριας της ΕΣΚΑΒΔΕ παρέμειναν 10 παίκτες, οι Χάιδος, Κατσίβελος, Μάλλιος, Τσιρώνης, Τζίμας, Ψιλοδημητρακόπουλος, Τάχιας Πέτρος, Τάχιας Αριστοτέλης, Κωσταράς και Μπάμπος και τη θέση του πρώτου προπονητή ανέλαβε ο Μιχάλης Μπάθας.

Στη μεταγραφική περίοδο προστέθηκαν στο ρόστερ οι Αλέξανδρος Ματσάγγας, Αλέξανδρος Βάτσιος, Στέργιος Σωτηρίου και ο Αλβανός διεθνής με τις μικρές εθνικές της γειτονικής χώρας, Μάρτιν Κρίπσι.

Ο Μιχάλης Μπάθας καθοδηγεί φέτος την Παραμυθιά στην πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής.

Ήδη τις πρώτες αγωνιστικές της κατηγορίας, η Παραμυθιά έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, και έχει ενθουσιάσει τους φιλάθλους της, που την ακολουθούν σε κάθε αγώνα, είτε στο ΔΑΚ της κωμόπολης, είτε και εκτός έδρας. Ο Μιχάλης Μπάθας υποστηρίζει ότι στην πρώτη χρονιά συμμετοχής της Παραμυθιάς σε πρωτάθλημα εθνικής κατηγορίας, ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την παραμονή σε αυτό και την παράλληλη ανάδειξη παικτών από την ακαδημία του ηπειρωτικού συλλόγου.

Από τον τελικό με τη Δόξα Πύρρου Άρτας.

«Μέσα από την διαδικασία συμμετοχής της ομάδας στη Γ’ Εθνική, στόχος είναι να αναδειχθούν νέα παιδιά που θα μπορούν να πλαισιώσουν την ομάδα, να δώσουμε όραμα στα μικρά παιδιά των ακαδημιών και την απαιτούμενη δυναμική στον σύλλογο. Σε μια μικρή πόλη της Παραμυθιάς, να δώσουμε προοπτική στην ομάδα μπάσκετ η οποία θα αποτελέσει τον αθλητικό πυρήνα της περιοχής. Είναι εντυπωσιακή η αγάπη που εισπράττουμε από τον κόσμο και τον ενδιαφέρον τους αποτελεί κίνητρο για εμάς» λέει ο τεχνικός της Παραμυθιάς.

Δεν είναι, όμως, μόνο το ανδρικό τμήμα μπάσκετ που γράφει την ιστορία του. Ο σύλλογος μπαίνει δυναμικά στις ακαδημίες, και πλέον εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην πορτοκαλί μπάλα.

Η ΚΑΕ Παραμυθιάς αγωνιστικής περιόδου 2022-23.

«Ο σύλλογος αριθμοί 60 ενεργά μέλη και 110 εγγεγραμμένους αθλητές και αθλήτριες. Μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ε.Σ.ΚΑ.Β.Δ.Ε. και η άνοδος στην Γ Εθνική κατηγορία το 2022» αναφέρει ο πρόεδρος της Παραμυθιάς Αποστόλης Δημητρίου.

Η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων παιδιών στο μπάσκετ, αποτελεί πάγια αρχή των υπευθύνων του συλλόγου, όπως λέει το μέλος της διοίκησης, Βλαδίμηρος Αρβανίτης: «Εδρεύουμε σε μία κωμόπολη με πληθυσμό 4.000 κατοίκων και σε ένα Δήμο που δεν ξεπερνά τους 10.000 κατοίκους. Η τοπική κοινωνία ανταπεξέρχεται σταδιακά όλο και περισσότερο την προσπάθεια μας. Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας εδώ και ένα βασικό μέρος των εσόδων μας αντλείται από τις τοπικές επιχειρήσεις. Για να επιτευχθεί αυτό όμως πρέπει από την πλευρά μας να πείσουμε τον συμπολίτη μας».

Η Παραμυθιά πανηγυρίζει τη νίκη στα Γιάννενα επί του IBC.

Οι ενέργειες που έκανε ο σύλλογος της Παραμυθιάς, είχαν και πολιτιστικό χαρακτήρα, εκτός από αθλητικό. «Διοργανώσαμε εκδηλώσεις , συναυλία στη περιοχή μετά από πολλά χρόνια, επίσκεψη σε σχολεία, επαφή με τοπικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους, επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων. Ο Δήμος Σουλίου, αλλά και η Περιφέρεια μας είναι αρωγοί στην προσπάθεια μας.

Αγωνιζόμαστε να έχουμε θετικό αντίκτυπο σε κάθε οικογένεια, να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο, να αγαπήσει το άθλημα και την ομάδα και βλέπουμε ότι αυτό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Αυτή είναι η επιτυχία που μας δίνει δύναμη για την συνέχεια. Σημαντική είναι η συνεισφορά και του Δήμου Σουλίου με διάφορους τρόπους. Πλέον, δεν θέτουμε γεωγραφικά όρια. Θέλουμε φίλους από την ευρύτερη περιοχή και είμαστε έτοιμοι να τους αποκτήσουμε».

Ο φίλαθλος κόσμος της Παραμυθιάς γεμίζει το ΔΑΚ, αλλά ακολουθεί και στα εκτός έδρας την ΚΑΕ.

Στην ακαδημία μπάσκετ αγοριών και κοριτσιών, η Παραμυθιά λειτουργεί 7 τμήματα (5 αγοριών και 2 κοριτσιών), με σύνολο εκατό, περίπου, παιδιών. Κάθε προπόνηση παιδικού τμήματος γίνεται με παρουσία ανθρώπου της διοίκησης (έφορος-υπεύθυνος), ώστε να υπάρχει ασφαλές περιβάλλον για κάθε παιδί και να δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης του συλλόγου με τους γονείς. Προπονητής αγωνιστικών τμημάτων είναι ο Θόδωρος Τσιρώνης, τα τρία τελευταία χρόνια, έχοντας τον προφανή στόχο να αναδείξει νέους αθλητές που θα στελεχώσουν το ανδρικό τμήμα. Από την ακαδημία της Παραμυθιάς αναδείχθηκαν ο Κώστας Χάιδος, ο Αλέξανδρος Βάτσιος και ο Σταύρος Μάστορας.

Το ΔΑΚ Παραμυθιάς αποτελεί την έδρα της ΚΑΕ.

«Στην Παραμυθιά είμαστε μια οικογένεια. Αθλητές ,προπονητές και διοίκηση. Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να φύγουν τα παιδιά χαρούμενα από το γήπεδο. Πρωταρχικός στόχος είναι να μάθουν σωστά τα βασικά του αθλήματος και να το αγαπήσουν. Να μείνουν στο χώρο και αν καταφέρουν να αγωνιστούν είτε στην ομάδα της Παραμυθιάς, είτε και σε υψηλότερο επίπεδο αν το επιθυμούν. Το μπάσκετ είναι παιχνίδι και εκμάθηση σε αυτό. Θέλουμε τα παιδιά να φεύγουν με χαμόγελα από κάθε προπόνηση και να αντιλαμβάνονται την αθλητική άμυλα και αλληλεγγύη του συμπαίκτη τους».

Κώστας Γεωργιάδης, www.basket.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *