Οι χαμένες ευκαιρίες για την περιοχή του Μαργαριτίου

Share Button
Ανοικτή επιστολή του Ηλία Θεοδ. Κάλλη προς την Αδελφότητα Αποδήμων Μαργαριτίου και Περιχώρων
Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Με την ιδιότητα του πρώην προέδρου των ξενιτεμένων περιοχής Μαργαριτίου και εκδότου της ιστορικής εφημερίδας «ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ», θεωρώ σκόπιμο να σας ενημερώσω περιληπτικά για τις προσπάθειες που είχαμε κάνει για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Ύστερα από δύο χρόνια αδράνειας της Αδελφότητας και την μη έκδοση της εφημερίδος στις 30-11-2008 εκλέχτηκε νέο ΔΣ, το οποίο επανέκδοσε την εφημερίδα και προσπάθησε να συμβάλει στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που έχουν οδηγήσει τον τόπο στην ερήμωση.
Το 2004 ο Δήμος είχε αναθέσει τη μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ στο οποίο (με εισήγησή μας) υπήρχε πρόβλεψη για εμποροβιοτεχνική περιοχή. Από το 2004 και ύστερα από παρατάσεις που έδινε ο Δήμος στον μελετητή, η μελέτη έφτασε στη Νομαρχία Θεσπρωτίας το 2009 (5 χρόνια μετά ) και απευθείας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στα Ιωάννινα.
Επειδή θεωρούσαμε απαραίτητο το ΣΧΟΟΑΠ για την ανάπτυξη της περιοχής μας, είχαμε κάνει πολλές παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς, καθώς ο Δήμος δεν ενδιαφέρθηκε για την έγκριση, όπως αποδεικνύεται στα συνημμένα έγγραφα.
Πέρα από αυτά αγωνιστήκαμε και εμείς για τη μη ακύρωση κατασκευής της ΕΟ (τμήμα Καρτέρι- διακλάδωση Πάργας), για τον αναδασμό, τον καθορισμό των τεσσάρων χωνευτρών, ζητήσαμε την ασφαλτόστρωση προς την παραλία της Μάντουκας, να αναδείξουμε το έλος Καλοδικίου με δημιουργία ποδηλατοδρόμου, την αλλαγή του ονόματος από Καλοδίκι σε Καλλιδίκη (σύμφωνα με την μυθολογία), την εύκολη προσβασιμότητα στον Άγιο Αρσένιο, την κατασκευή του δρόμου Ελευθέρι – Κήπερι ή Βρανά Πάργας, τη διάσωση του Δημοτικού Σχολείου Καταβόθρας (Μνημείο), που γι’ αυτό τον σκοπό είχε αποστείλει στον Δήμο πριν τέσσερα χρόνια ένα ποσό η Περιφέρεια (κατά την θητεία του κ. Καχριμάνη).
✅️Το ποσό αυτό δεν διατέθηκε από τον Δήμο παρόλο που υπάρχει μελέτη από το 2004. Αυτές και άλλες προτάσεις αγνοήθηκαν από τον Δήμο που τις έβρισκε σωστές αλλά δεν τις υλοποίησε.
✅️Έτσι το 2017 απογοητευμένοι από την αδιαφορία και απραξία του Δήμου σταματήσαμε την έκδοση της εφημερίδος και τη λειτουργία της Αδελφότητας. Προσωπικά στη συνέχεια ασχολήθηκα με τη συγγραφή της «Ιστορίας του χωριού μου (Καταβόθρα)».
✅️Το 2020 είχα ζητήσει από τον Δήμο άδεια για την κατασκευή στο κοιμητήριο Καταβόθρας Οστεοφυλακίου και ενός παρεκκλησίου με δαπάνες προσωπικές και φίλων μου και δυστυχώς δεν μου το επέτρεψε ο Δήμος Ηγουμενίτσας.
✅️Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στους σκοπούς σας και να μην εισπράξετε για την προσπάθειά σας την ΠΙΚΡΑ και ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ που πήραμε εμείς.
Καταβόθρα, 7-8-2023
Με αγάπη
Ηλίας Θεοδ. Κάλλης
Τηλ.: 6936855718

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *