Οι δικηγόροι ζητούν άμεση επαναλειτουργία των δικαστηρίων και προσφεύγουν με μήνυση κατά του ΕΦΚΑ

Share Button

Πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων, Πολιτικών και Ποινικών, ζητούν οι δικηγόροι που συνεδριάζουν εκτάκτως την Παρασκευή σε επίπεδο Ολομέλειας. Παράλληλα εκφράζουν αρνητική θέση για τη μεταχείρισή τους, κυρίως σε επίπεδο στήριξης από το Κράτος και μάλιστα αυτό θα εκφράσουν και  με “παράσταση διαμαρτυρίας και  επίδοση  Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας  προς τον Πρωθυπουργό. Ήδη έχουν συλλεγεί 9.000 υπογραφές εναντίωσης από Αθηναίους δικηγόρους”, αναφέρεται ενδεικτικά.

Αυτό όμως που ουσιαστικά συνιστά πλήρη εναντίωσή τους είναι το γεγονός ότι στρέφονται δικαστικά κατά του ΕΦΚΑ, θεωρώντας ότι πρέπει να κάνει απολογισμό και τους ενημερώσει άμεσα  για τα χρήματα που καταβάλλουν κάθε χρόνο σε ειδικό λογαριασμό ο οποίος έχει συγκροτηθεί αποκλειστικά και μόνο από την καταβολή εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, επί 9 συναπτά έτη!

Το άνοιγμα των δικαστηρίων

Ήδη πάντως έχουν καταγραφεί οι τάσεις εντός του Δικηγορικού Σώματος με την κυρίαρχη να τοποθετείτε υπέρ του πλήρους ανοίγματος των δικαστηρίων.

Βασικό θέμα της συνεδρίασης (που θα έχει και άλλα ζητήματα) είναι η νέα ΚΥΑ που θα καθορίζει τι θα λειτουργεί και τι όχι στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι δικηγόροι θα ζητήσουν:

– Άνοιγμα των πολιτικών δικαστηρίων (ασφαλιστικά μέτρα, εκούσια, ειδικές διαδικασίες, δηλαδή αυτοκίνητα, εργατικά, οικογενειακές) με μάρτυρες!

– Άνοιγμα των Ποινικών Δικαστηρίων και εκδίκαση όχι μόνο υποθέσεων που βρίσκονται στα όρια της παραγραφής.

Μάλιστα αν υπάρξει μπλόκο εκ μέρους των λοιμωξιολόγων για τις κόκκινες περιοχές, οι δικηγόροι θα ζητήσουν να ανοίξουν τα δικαστήρια σε όλες τις άλλες περιοχές.

Ο τρόπος

Η ερώτηση βέβαια είναι πως θα γίνει αυτό , όταν είναι γνωστό ότι η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε έξαρση, η απάντηση που δίδεται είναι με όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς και τα μέτρα προστασίας.

Βέβαια η άλλη ερώτηση είναι “μα μπορούν να εκδικαστούν όλες οι πολιτικές ή ποινικές υποθέσεις ενός πινακείου;”.

Η απάντηση είναι πως “θα εκδικάζονται οι 5-6 παλαιότερες υποθέσεις των πινακίων ανάλογα με τον αριθμό κατάθεσης της αίτησης ή τον αριθμό σχηματισμού της δικογραφίας”.

Ο ΔΣΑ

Ήδη ξεκάθαρη θέση πήρε ο ΔΣΑ ο οποίος σε απόφασή του αναφέρει πως “η άμεση επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων, όλων των δικαιοδοσιών (αστικών, ποινικών, διοικητικών) αποτελεί πλέον αδήριτη αναγκαιότητα. Η λειτουργία των Δικαστηρίων αποτελεί βασική κρατική λειτουργία και χαρακτηρίζει μια δημοκρατική Πολιτεία και ένα Κράτος Δικαίου. Χωρίς δικαστήρια σε λειτουργία υπονομεύεται πλήρως το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Χωρίς δικαστήρια σε λειτουργία οι πολίτες, ιδίως εκείνοι που χρήζουν μείζονος προστασίας, για τους οποίους η Δικαιοσύνη είναι το ύστατο καταφύγιο, μένουν απροστάτευτοι (π.χ. κρατούμενοι, το καθεστώς κράτησης των οποίων παρατείνεται,  διατροφές ανηλίκων, συζύγων, εργατικές αξιώσεις, εκμισθωτές έναντι υπερήμερων μισθωτών κ.ο.κ.).

Οίκοθεν νοείται ότι η επαναλειτουργία θα συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία υγειονομικά και δικονομικά μέτρα (χρονικός διαχωρισμός πινακίων, περιορισμένος αριθμός ατόμων εντός των δικαστικών αιθουσών, χρήση μάσκας κ.λπ.)

Έγκαιρη έκδοση των ΚΥΑ

Οι δικηγόροι ζητούν επίσης “να σταματήσει επιτέλους η εβδομαδιαία νομοθέτηση (για όσο χρόνο διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα λόγω Covid-19), την οποία πληροφορούμεθα τελευταία στιγμή (εντός του Σαββατοκύριακου) με άμεση εφαρμογή την 06.00 της Δευτέρας. H εκάστοτε ΚΥΑ πρέπει να εφαρμόζεται την εκάστοτε προσεχή Τετάρτη, ή κατ’ ελάχιστον, Τρίτη, προκειμένου να αποτρέπονται οι εβδομαδιαίοι αδικαιολόγητοι αιφνιδιασμοί”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *