Οι εκλογές, εκλογές, αλλά και τα μέτρα, μέτρα – Η μετεκλογική φοροκαταιγίδα έρχεται

Share Button

foroiΒαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν αμέσως μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου χιλιάδες φορολογούμενοι, αγρότες, δεκάδες επιχειρήσεις αλλά και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και σκαφών αναψυχής, προκειμένου να καταβάλλουν μια σειρά από αναδρομικές (και όχι μόνο) αυξήσεις φόρων.

Πρόκειται για μνημονιακά μέτρα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και σηματοδοτούν νέο γύρο φορολογικών επιβαρύνσεων.

Η νέα φοροκαταιγίδα αναμένεται να τεθεί, μάλιστα, στο τραπέζι του άτυπου Eurogroup του Σαββάτου στο Λουξεμβούργο και στο οποίο το παρών θα δώσει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, κατά την παρθενική του συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Καθώς πρόκειται για ήδη ψηφισθέντα μέτρα, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ζητήσουν την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων, με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει εκείνο της εισπραξιμότητας αφού πρόκειται για καθαρά φοροεισπρακτικά μέτρα.

Οι εφορίες βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης, καθώς αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα φορολυπητερή θα έχει τον πρώτο λόγο. Αναλυτικά:

ΕΝΦΙΑ

Αμέσως μετά την προσφυγή των πολιτών στην κάλπη και καθώς θα κορυφώνονται οι διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης, ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα κάνει την εμφάνισή του. Τα νέα εκκαθαριστικά θα πρέπει να αναμένονται το αργότερο έως τις αρχές του Οκτωβρίου, με στόχο η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου (ή εφάπαξ) να πραγματοποιηθεί έως τις 30 Οκτωβρίου.

Φόρος εισοδήματος

Ο φόρος εισοδήματος για τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν θα πρέπει να καταβληθεί από μια έως τρεις δόσεις.
Προκαταβολή φόρου από τους αγρότες

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, οι μνημονιακοί νόμοι που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι προβλέπουν διπλασιασμό της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014.

Πρόκειται επί της ουσίας για επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 55%, αναδρομικά για τη χρήση του 2014, μετά τη αρχική μείωσή του τον περασμένο Μάιο στο 27,5%. Το μέτρο αφορά περί τους 600 χιλ. αγρότες.

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Από την 1η Οκτωβρίου τριπλασιάζεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Ο φόρος αυξάνεται από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από τo 0,066 στo 0,200 ευρώ το λίτρο.

Η διαφορά φόρου μεταξύ αγροτικού και κανονικού πετρελαίου κίνησης θα μηδενιστεί και δεν θα καταβάλλεται πλέον καμία επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες.

Προκαταβολή φόρου από τις εταιρείες

Αναδρομική αύξηση προκαταβολής φόρου εισοδήματος καλούνται να καταβάλλουν ανώνυμες εταιρείες (ΑΕ), εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), αλλά και συνεταιρισμοί.

Η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος αυξάνεται από το 80% στο 100% του κύριου φόρου, αναδρομικά για τη χρήση του έτους 2014.

Έκτακτη εισφορά

Επιπλέον έκτακτη εισφορά καλούνται να καταβάλλουν όσοι ήδη την πλήρωσαν μαζί με τον φόρο του 2014, εφόσον διαθέτουν εισοδήματα από 50.000 ευρώ και πάνω.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Τα νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν ούτε οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και σκαφών αναψυχής.

Ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου πολυτελούς διαβίωσης αυξήθηκε από το 10% στο 13% για τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2014 αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και πισίνες.

Σε όσους κατείχαν το 2014 σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης μήκους άνω των 5 μέτρων επιβάλλεται για πρώτη φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογιζόμενος με συντελεστή 13% επί του τεκμηρίου διαβίωσης που ισχύει για το κάθε σκάφος.

Στρώνεται το χαλί και για νέα μέτρα

Και ο μακρύς κατάλογος δεν έχει τέλος, καθώς σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι μνημονιακές υποχρεώσεις της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) για την περίοδο 2016 – 2019, καθώς και η κατάρτιση δύο προϋπολογισμών (ενός συμπληρωματικού για το 2015 και του επίσημου προσχεδίου για το 2016) επιβεβαιώνουν περίτρανα πως ο ανωτέρω κατάλογος των φοροεισπρακτικών μέτρων είναι μόνο η αρχή, αφού στην… επόμενη στροφή του δρόμου μας περιμένουν κι άλλα…

Πηγή: News247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *