Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την σταδιακή άρση του lockdown

Share Button

Προφανώς και ακόμα είναι νωρίς. Προφανώς και αυτό που προέχει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Παρόλα αυτά στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφεται ήδη μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας , με ορίζοντα τις αρχές Δεκεμβρίου. Με μία σαφή και ξεκάθαρη προϋπόθεση: Την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και την μείωση των κρουσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, γίνονται ήδη κάποιες πρώτες σκέψεις για το πότε και με ποιόν τρόπο θα επιστρέψει μίας μορφής κανονικότητα στη χώρα.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό λοιπόν το σχέδιο αυτό θα έχει τρεις βασικούς άξονες:

– Την 1η Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία, μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες τηλεκπαίδευση. Πρώτα θα αρχίσουν τη λειτουργία τους τα δημοτικά που έκλεισαν τελευταία.

– Στις 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξει ξανά το λιανεμπόριο προκειμένου σιγά σιγά να μπορέσει να μπει σε μια διαδικασία αυτή η τόσο κρίσιμη παράμετρος για την οικονομική δραστηριότητα.

-Στις 14 Δεκεμβρίου θα επαναλειτουργήσει η εστίαση προφανώς με αυστηρά μέτρα προφύλαξης.

Ο παραπάνω σχεδιασμός δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεγελάει κανέναν, όπως σημειώνουν με νόημα, οι ίδιες πηγές. Η ζωή μετά την 30η Νοεμβρίου δε θα μοιάζει με εκείνη του περασμένου καλοκαιριού, μια και ακόμα και αν υπάρξει το άνοιγμα σε μία σειρά δραστηριοτήτων, θα συνεχίσουν να υφίστανται  περιορισμοί όπως για παράδειγμα η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά και αυστηροί κανόνες σε χώρους συναθροίσεων.

Μέχρι πάντως να δοθεί το «πράσινο» φως για την νέα φάση χρειάζεται να «κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι». Η εικόνα που καταγράφεται σήμερα σε καμία περίπτωση δεν προδιαθέτει για άμεσες ευχάριστες εξελίξεις γι ‘αυτό και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές κάθε σκέψη περί άρσης του lock down που ισχύει σήμερα, μπορούν να χαρακτηριστεί πρώιμη. Παρόλαυτα τόσο η επιτροπή λοιμωξιολόγων όσο και τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν αισιοδοξία ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα τα δεδομένα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, προκειμένου να μπει σιγά σιγά σε εφαρμογή το σχέδιο σταδιακού ανοίγματος που περιγράφτηκε παραπάνω.

Αυτήν την εβδομάδα λοιπόν  αναμένονται δύο αντίρροπες εξελίξεις, όπως τονίζουν πηγές του Μαξίμου.  Πρώτον, αναμένεται να συνεχιστεί η αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο αριθμός των διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, ως συνέπεια των αυξημένων κρουσμάτων των προηγούμενων εβδομάδων.

Δεύτερον  αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακή κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της αύξησης σε διασωληνώσεις και εισαγωγές σε ΜΕΘ, το οποίο προβλέπει ότι ολόκληρη η χώρα λειτουργεί σαν να είναι μία υγειονομική περιφέρεια, όπως ξεκαθαρίζει η ίδια πηγή.

«Οι επόμενες 7 με 10 ημέρες είναι κρίσιμες στον αγώνα με έναν επικίνδυνο και ύπουλο εχθρό» σημείωνει στο liberal.gr συνομιλητής του πρωθυπουργού, ο οποίος πάντως δεν κρύβει την έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *