Οι κρίσιμες ημερομηνίες από τον Μάϊο έως τις 30 Σεπτεμβρίου-Στις 4 Μαϊου επανερχόμαστε στην κανονικότητα

Share Button

Εκτός απροόπτου και με την προϋπόθεση ότι το κρίσιμο τριήμερο (Μεγάλο Σάββατο – Κυριάκη και Δευτέρα του Πάσχα) η κατάσταση δε θα ξεφύγει, η Δευτέρα 4η Μαΐου θα είναι η μέρα κατά την οποία η χώρα θα αρχίσει να επανέρχεται στην κανονικότητα.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο εξετάζονται πολλές εισηγήσεις με διάφορες παραλλαγές σε συνεργασία πάντα με την αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων. Νούμερο ένα κριτήριο για όλες τις κινήσεις του κ.Μητσοτάκη θα είναι η πορεία των κρουσμάτων ειδικά μετά τους πασχαλινούς γιορτασμούς και την πρωτομαγιά.

Το liberal.gr παρουσιάζει μία από τις υπό εξέταση προτάσεις, η οποία βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων :

– 27 Απριλίου με 4 Μάιου, θα αρχίσει η προετοιμασία για την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας και των  εμπορικών καταστημάτων. Πρώτα θα ανοίξουν τα μικρά μαγαζιά ώστε να είναι πιο εύκολη η διαχείριση εισόδου και στην συνέχεια θα λειτουργήσουν τα μεγαλύτερα. Μέχρι τις 15 Ιουνίου η   πρόσβαση στα καταστήματα θα είναι ελεγχόμενη ,  ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε μαγαζιού  για την αποφυγή συνωστισμού.

– 4 Μαΐου με 11 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η πλήρης απελευθέρωση επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελμάτων.

– 11 Μαΐου, μία εβδομάδα δηλαδή αργότερα, θα επανέλθει  ο δακτύλιος και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

– Πρωταθλήματα και αθλητικές διοργανώσεις  δε θα πραγματοποιηθούν μέχρι και τον Αύγουστο.

– Εκδηλώσεις πάνω από 50 άτομα θα μπορούν να προγραμματιστούν μετά από  τις 15 Ιουνίου.

– Συναυλίες και εκδηλώσεις  που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι ακυρώνονται.

– Όλοι οι επιβάτες αεροπλάνων και πλοίων θα πρέπει να θερμομετρούνται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

– Δειγματοληπτικοί  έλεγχοι σε ξενοδοχεία, επιχειρήσεις και εμπορικά κέντρα  θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηματικό παραμένει ακόμα το πώς και το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δε θα πάνε οι μαθητές όλων των τάξεων μαζί στο σχολείο και προτεραιότητα θα δοθεί στην Γ’ Λυκείου. Στο πλαίσιο των συζητήσεων καταγράφονται διάφορες απόψεις όπως για παράδειγμα τα δημοτικά σχολεία να μην ανοίξουν καθόλου ή τα σχολεία να ανοίξουν νωρίτερα στο τέλος Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι παραπάνω ημερομηνίες παραμένουν ενδεικτικές και αποτελούν ένα από τα πολλά σενάρια που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου και οι επιστήμονες. Το μόνο βέβαιο μέχρι σήμερα είναι ότι τα  περιοριστικά μέτρα ισχύουν έως τις 27 Απριλίου και έως τότε έχουμε αρκετές ημέρες ακόμα για να εξαχθούν συμπεράσματα.

«Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση στην κανονικότητα, θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη, δε θα είναι αυτόματη και οριζόντια. Θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει την όλη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.