Οι Ορίζοντες Ηπείρου για το μεταναστευτικό: Είναι ώρα να σταματήσει να κρύβεται ο Περιφερειάρχης

Share Button

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στην Ήπειρο, το Γραφείο Τύπου της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» δηλώνει:

«Κανείς δεν κατάλαβε γιατί βρέθηκε ο κ. Υπουργός στα Γιάννενα σήμερα, αφού δεν έκανε καμία απολύτως ανακοίνωση για τη διαχείριση του προσφυγικού, όσον αφορά το βαθμό που καλείται να συμβάλει και να επικουρήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η Ήπειρος με τους 18 Δήμους της.

Ο Περιφερειάρχης κρύφτηκε για να βγει από το κάδρο των ευθυνών από τυχόν αρνητικές μελλοντικές εξελίξεις περί το θέμα στην περιοχή μας. Από τη συνάντηση με τους Δημάρχους δεν προέκυψε απολύτως τίποτε νεότερο.

Έτσι, αναπόφευκτα η ευθύνη επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε: στην Περιφερειακή Αρχή.

Θα τολμούσε κανείς να πει ότι η επίσκεψη είχε μοναδικό σκοπό να μετακινηθούν οι ευθύνες σε όλους τους υπολοίπους εκτός από εκεί όπου ανήκουν: στον Περιφερειάρχη.

Έφτασε ο αρμόδιος Υπουργός στα Ιωάννινα και δεν έγινε το αυτονόητο, αυτό που ζητάμε από την αρχή ως Ορίζοντες Ηπείρου και που ζητήσαμε και εχθές Πέμπτη επιστολικά από την Περιφερειακή Αρχή τρεις παρατάξεις.

Μια κοινή σύσκεψη μεταξύ Δημάρχων, παρατάξεων της Περιφέρειας και Υπουργού για να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Είναι αδιανόητο ενώ οι Περιφερειάρχες είναι εκείνοι που συνεδριάζουν στην Αθήνα με τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό για το Μεταναστευτικό να απουσιάζει από τη διαχείριση του ζητήματος η Περιφερειακή Αρχή.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο με ποιο σκεπτικό υπάρχει αυτή η κάλυψη ανεπάρκειας του βασικού υπεύθυνου. Αυτά όμως θα τα καταλάβουμε εν καιρώ.

Το σημαντικό και θλιβερό είναι ότι σπαταλήθηκε μια επίσκεψη που μας κάνει λιγότερο σοφούς και ακόμα πιο ανασφαλείς απέναντι σε ένα ζήτημα προτεραιότητας που μήνες τώρα εκφράζουμε ότι απαιτεί πρωτοβουλίες και δυνατότητες μοντέρνας διαχείρισης .

Σύμφωνα λοιπόν και με το σκεπτικό που υποστηρίξαμε και με την χθεσινή κοινή μας επιστολή οι τρεις επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, η διοίκηση της Περιφέρειας είναι αυτή που οφείλει να αναλάβει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση και όχι κανένας Δήμος, καμία ΠΕΔ.

Όσο δεν το αντιλαμβάνεται αυτό η κυβέρνηση και ο Περιφερειάρχης, είτε από γινάτι είτε από άγνοια είτε γιατί προέτρεξαν οι Ορίζοντες Ηπείρου ως αντιπολίτευση, διορατικά να ανοίξουν το ζήτημα, ο κίνδυνος του προβλήματος έχει ήδη βρει την Ήπειρο αθωράκιστη και μήνες πίσω από τις εξελίξεις. Καθότι ενώ κεντρικά έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση της επιστροφής μεταναστών, στην Ήπειρο δεν έχουμε μπει ακόμα στην διαδικασία να εξετάσουμε το που θα μείνουν.

Ο Περιφερειάρχης σαφώς αδυνατεί, το ζήτημα είναι να αντιληφθούν οι πολίτες της Ηπείρου την κρισιμότητα της κατάστασης. Έκτος, αν περιμένουν να φτάσει μέχρι την αυλή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *