Οι πόροι του ΕΣΠΑ έσωσαν τους αυτοκινητοδρόμους-Που βρίσκεται το έργο Αντίρριο-Ιωάννινα

Share Button

egnatia odosΗ δεύτερη επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων είναι γεγονός. Χάρη στη ρύθμιση για καταβολή του 100% της κοινοτικής χρηματοδότησης στα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ, το Δημόσιο «διέσωσε» τους απαιτούμενους πόρους για την ολοκλήρωση των έργων. Ηδη έχει αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών προς τους παραχωρησιούχους, που συσσωρεύθηκαν λόγω capital controls, και οι πληρωμές «τρέχουν».

Το κρίσιμο σημείο είναι η υποχρέωση ολοκλήρωσης των έργων έως τον Μάρτιο του 2017. Το ερώτημα είναι πλέον αν κατασκευαστικές εταιρείες θα φανούν αντάξιες των περιστάσεων. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αυξήσει στο 100% τη συμμετοχή της στο τρέχον ΕΣΠΑ λειτούργησε ως έμμεση παράταση. Χάρη στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το υπόλοιπο της κοινοτικής συμβολής στους πέντε παραχωρημένους αυτοκινητοδρόμους ήδη καταβλήθηκε στην Ελλάδα και θα εκταμιευθεί ως εξής:

Αντίρριο-Ιωάννινα

Η πρόοδος του έργου βρίσκεται στο 65,5%. Μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν ακόμα 37,7 εκατ. ευρώ και το 2016 τα τελευταία 92 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του έργου θα επιστραφούν εγγυητικές επιστολές ύψους 23,4 εκατ. ευρώ. Το σύνολο της συμβολής Ε.Ε. και Δημοσίου στο έργο είναι 623,6 εκατ. ευρώ. Πλέον αυτών, το Δημόσιο απομένει να καταβάλει ακόμα 8,8 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις στον παραχωρησιούχο (συνολικά καταβάλει σε αποζημιώσεις 106,5 εκατ. ευρώ στον κατασκευαστή και 95 εκατ. ευρώ στον παραχωρησιούχο). Οι αποζημιώσεις δεν είναι επιλέξιμες.

www.kathimerini.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *