Οι προτάσεις του Δήμου Σουλίου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου 2015-2019

Share Button

dimos_souliouΣτην επιτροπή διαβούλευσης της Περιφέρειας Ηπείρου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου 2015-2019 -Στρατηγικός Σχεδιασμός παραβρέθηκε η Δήμαρχος Σουλίου ως μέλος της επιτροπής διαβούλευσης. Στην τοποθέτηση της σχετικά με παρατηρήσεις – προτάσεις η κα. Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση ανέφερε τα εξής:

«Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σήµερα σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο καλούν τους ΟΤΑ να ανταποκριθούν σε προκλήσεις, να επιλύσουν κρίσιµα προβλήµατα και να αξιοποιήσουν ευκαιρίες.

Το θέμα του επιχειρησιακού σχεδιασμού της περιφέρειας Ηπείρου έχει βαρύνουσα σημασία καθώς μέσα από αυτό αποτυπώνονται οι στόχοι και προτάσσονται οι άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί η περιφέρεια για την επόμενη πενταετία, με σκοπό την ανάπτυξη και την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Το Επιχειρησιακό πρόγραμμα κάθε Δήμου με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά, καθώς και της περιφέρειας πρέπει να στοχεύουν στην εκπλήρωση αυτού του Οράματος.

Η διαρκής μείωση τον πόρων προς την αυτοδιοίκηση καθιστά σαφές ότι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το νέο ΕΣΠΑ – ΣΕΣ. Παρά τις προσπάθειες της Α/θμιας αυτοδιοίκησης φαίνεται ότι ο κύριος διαχειριστής των κονδυλίων του ΣΕΣ θα είναι οι περιφέρειες.

Επομένως θα πρέπει να ιεραρχηθούν, να σχεδιαστούν και να προταθούν συγκεκριμένες δράσεις που θα επιδιώξουμε να ενταχθούν στα μελλοντικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μελετώντας προσεκτικά την Α Φάση του ΕΠ της Π.Ηπείρου 2014-2019, διαπιστώνει κανείς ότι αποτυπώνει την υπάρχουσα κατάσταση, ταιριάζοντας σε πολλά σημεία με τα ΕΠ της Π.Ηπείρου 2012-2014. Καταγράφει βέβαια τα έργα που εκτελέστηκαν ή εκτελούνται σε αυτό το διάστημα.

Ο Δήμος Σουλίου στοχεύοντας στην τοπική ανάπτυξη και ως κομμάτι της Π.Ηπείρου, πιστεύουμε ότι θα πρέπει κατά τη Β’ Φάση να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στα ακόλουθα:

Αγροτική ανάπτυξη (συμπληρωματικά έργα αναδασμών – αρδεύσεις)
ΒΙΟΠΑ – Εμπορευματικό
Διαχείριση υδάτινων πόρων – Αντιπλημμυρικά (υδρεύσεις – Καθαρισμός ποταμών – ρεμάτων)
Διαχείριση Απορριμμάτων (συνολικά)
Αποχετευτικά
Χωροταξικά – πολεοδομικά
Καινοτόμες προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού
Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού
Εξοικονόμηση ενέργειας – εναλλακτικές μορφές ενέργειας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *