Αυτές είναι οι τέσσερις αλλαγές στη φορολογία, που έρχονται τις επόμενες ημέρες

Share Button

foroiΖήτημα ημερών, αν όχι ωρών, είναι να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από το υπουργείο Οικονομικών τέσσερις σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας.

Πρόκειται, σύμφωνα με το capital.gr, για τις εξής παρεμβάσεις:

— τη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη “μαύρων” κεφαλαίων σε καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό καθώς και σε μετρητά κάτω από το στρώμα. Η ρύθμιση θα προβλέπει τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων με την καταβολή του φόρου εισοδήματος που αναλογούσε με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτους που αποκτήθηκαν. Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν τον σχετικό φόρο εφάπαξ θα έχουν σύμφωνα με πληροφορίες, έκπτωση 30% από τον φόρο ενώ επιπλέον εκπτώσεις έως και 60% θα δίνονται εφόσον τα χρήματα που θα νομιμοποιηθούν επενδυθούν στην Ελλάδα με τη μορφή σύστασης μιας νέας επιχείρησης, αγοράς ακινήτου ή τοποθέτησης σε προθεσμιακή κατάθεση ή σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

— τις ρυθμίσεις για το περιουσιολόγιο. Η ρύθμιση αυτή πηγαίνει “πακέτο” με την προηγούμενη καθώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στο περιουσιολόγιο ακόμη και τα μετρητά που διαθέτουν από ένα όριο και πάνω (π.χ. άνω των 50.000 ευρώ). Στο περιουσιολόγιο θα φανούν επίσης όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων που γνωρίζει ήδη η εφορία, όπως είναι τα ακίνητα στην, τα ΙΧ και τα σκάφη αναψυχής. Θα πρέπει να δηλωθούν οι επιχειρηματικές συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και τα ακίνητα που διαθέτουν οι φορολογούμενοι το εξωτερικό.

— τη ρύθμιση για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό. Κάθε επιχείρησης λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών θα έχει τη δυνατότητα χρήσης ενός τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για κάθε είδους οφειλή του επαγγελματία και σε αυτόν θα μπαίνουν μόνο χρήματα από πωλήσεις με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το μέτρο θα συνοδευτεί από σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με πληρωμές με πλαστικό χρήμα και στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

— τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οι νέες αντικειμενικές θα θεσπιστούν με υπουργική απόφαση και θα είναι μειωμένες έως και 20% σε σχέση με τις σημερινές. Η μείωση των αντικειμενικών θα ισχύσει αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015 προκειμένου να συμμορφωθεί το υπουργείο Οικονομικών με τη σχετική διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Από τη μείωση δεν επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν σήμερα οι φορολογούμενοι αλλά θα επηρεαστεί ο φόρος ακινήτων του 2016. Οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν έως και την 1η Ιανουαρίου 2017 οπότε και θα αντικατασταθούν από τις “εμπορικές αξίες”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *