Οι ξενιτεμένοι…

Share Button

Είναι σε όλους μας γνωστή, ιδιαίτερα στους ξενιτεμένου μας,η ιστορία του πολύπαθου τόπου μας, Απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό και ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό ( Φλεβάρης 1913 ), τον επόμενο χρόνο ξεκινάει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το 1922 ακολουθεί η Μικρασιατική Καταστροφή, το 1940 ξεκινά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Με την λήξη του ξεκινούν οι αψιμαχίες μεταξύ των αντιπάλων πολιτικών στρατοπέδων οι οποίες οδηγούν σε αιματηρό εμφύλιο πόλεμο ( 1946 – 1949 ), ένα μέρος των μαχών διεξάχθηκε και στα εδάφη μας, οδηγώντας τους προγόνους μας σε μαζική εγκατάλειψη των πατρογονικών τους εστιών προς το εσωτερικό, κυρίως στην περιοχή των Αθηνών και προς το εξωτερικό ( πρώην Ανατολικό Μπλοκ ).

Στην συνέχεια στις δεκαετίες του 50 και 60 ξεκίνησε η μετανάστευση στις δυτικές χώρες ( Γερμανία, Βέλγιο, Αμερική, Αυστραλία, Καναδάς κ.λπ. ) η οποία συνεχίζεται και στις μέρες μας ως φυσική συνέπεια των μνημονίων και της υγειονομικής κρίσης. Είναι πλέον κατανοητό ότι έως και τα μέσα της δεκαετίας του 70, ότι πολλά από τα κληροδοτήματα που μας με πολύ κόπο και δυσκολίες δημιούργησαν οι προγονοί μας σε συνθήκες οθωμανικής κατοχής εγκαταλείφθηκαν και μεγάλο τμήμα του τόπου μας, ιδιαίτερα των ορεινών μας όγκων, ερημοποιήθηκε. Όμως οι ξενιτεμένοι μας δεν ξέχασαν τις ρίζες τους και την αγάπη τους για τις πατρογονικές τους εστίες. Φρόντισαν, με την εργασία τους, την ευστροφία τους και τις λοιπές τους ικανότητες να οικοδομήσουν τις πατρικές τους κατοικίες και να μεταφέρουν τους καρπούς που απέκτησαν, στην ευημερούσα πλέον ειρηνική περίοδο, στο τόπο τους.

Ο σκοπός τους ήτανε ο επαναπατρισμός ο οποίος ελπίζανε να γίνει σύντομος και ακολουθούμενος από ένα μέρος των νέων γενεών που οι ίδιοι φέρανε στην ζωή σε τόπους μακρινούς και αγαπημένους. Η επιζητούμενη επιστροφή ακόμη και σήμερα είναι επιθυμητή παρότι παραμένει ανολοκλήρωτη σε σχέση με άλλες νησιώτικες και ορεινές περιοχές που μέσω του τουρισμού, του πολιτισμού και του σεβασμού τους προς το περιβάλλον και τις παραδόσεις τους κατόρθωσαν να επαναπατρίσουν τους ξενιτεμένους τους δίνοντας νέα πνοή και αναπτυξιακές προοπτικές στους τόπους τους.

Παρόλα αυτά παραμένει το γεγονός, ότι χάρη των ξενιτεμένων μας και όσων παρέμεινα στις πατρογονικές εστίες ανακατασκευάστηκαν και οικοδομήθηκαν σε σύγχρονη βάση οι οικισμοί μας, τα χωριά μας και οι παραδοσιακές μας κοινότητες. Μαζί με τους ξενιτεμένους μας επέστρεψαν, χωρίς μόνιμη διαμονή, και κάποιοι από τους πολιτικούς μας αστέρες που υποσχέθηκαν, ότι, θα αφιερώσουν τις γνώσεις τους και το χρόνο τους, με σκοπό να επιλύσουν τα διαχρονικά μας προβλήματα και να επιφέρουν τις προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας για το σύνολο των συμπολιτών μας.

Όλοι μας, πλέον καταλαβαίνουμε τις φρούδες ελπίδες που μας πουλήσανε, ιδίως ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Β. Γιόγιακας και ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπυρίδων Παππάς, αφού οι επενδυόμενες περιουσίες μας έφτασαν να κοστολογούνται στο 20% των αρχικών τους κεφαλαίων και ο μόνιμος πληθυσμός της επαρχία μας να πέφτει σε κάτω από 5.000 χιλιάδες κατοίκους. Σύντομα οι ψεύτικες δοξαστικές επικαλύψεις των βλαπτικών για τον τόπο μας εφαρμοζόμενων πολιτικών θα θέσουν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής τους εμπνευστές τους.Αλήθεια κ. Γιόγιακα και κ. Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών τι γίνεται με τα 500.000.000,00 πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ που έπρεπε ήδη να έχουνε πέσει για την ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού από την θέση Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας στη θέση Μαυρομάτι Φιλιατών. Πιο μακρύ χέρι εμπόδισε και εμποδίζει την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου και σε ποιες οδικές διαδρομές μεταφέρθηκαν τα εν λόγω ποσά. Μήπως κάποιοι δεν το θεωρούν αναπτυξιακό έργο για τον τόπο μας, την ίδια στιγμή, και κάποιοι άλλοι το θεωρούν αναπτυξιακό για το δικό τους Νομό. Πως το επιτρέπεται αυτό, τι περιμένετε άραγε για να διαμαρτυρηθείτε Το Δήμαρχο Φιλιατών θέλουμε να ρωτήσουμε γιατί άλλαξε την χρήση του Δημοτικού Ξενώνα Φιλιατών ενώ γνωρίζει, ότι αυτός επιδοτήθηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την χρήση του .ως Ξενώνας. Πως είναι δυνατόν να παραχωρείτε ένα κτίριο 400 τετρακοσίων τετραγωνικών χωρίς ενοίκια για εννιά συνεχόμενα έτη χωρίς καν να δημοπρατήσετε προς ενοικίαση το εν λόγω κτίριο μπας και πετυχαίνατε καλύτερους όρους για την χρήση του.

Ευελπιστούμε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και της αποκεντρωμένης Περιφέρειας θα ακυρώσουν την εν λόγω απόφαση και ότι το δημοτικό συμβούλιο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ακόμα και οι όποιοι διορισμοί και οι όποιες φανερά ή κρυφά υποσχόμενες θέσεις εργασίας δεν σας διασώζουν. Γιατί και αυτοί στην πορεία θα πουλήσουν τις περιουσίες τους και θα την κάνουν από τον κακοδιοικημένο τόπο τους και στο τέλος θα στραφούν και εναντίον σας στηρίζοντας δήθεν όσους, δηλαδή τους περισσότερους, που δεν θα καταφέρετε ποτέ να διορίσετε.

Μην τους φοβάστε, όσο σκληροί και αν παρουσιάζονται, δεν είναι παρά ένας χάρτινος πύργος που στο πρώτο φύσημα και στην πρώτη κακοτοπιά θα καταπέσει. Ξορκίστε το δήθεν καλό τους έργο και απλά ζητήστε τους ευγενικά να αποχωρήσουν για να σταματήσει η κατηφόρα του τόπου από τον ξεπεσμό των πολιτικών δυνάμεων και των συμμαχιών που τους απαρτίζουν. Εξάλλου πλησιάζει ο χρόνος που με την ψήφο μας θα απαλλαγούμε από όλους αυτούς που διαχρονικά με τις πολιτικές τους μετατρέπουν τον τόπο μας σε ουραγό των πολιτικών εξελίξεων στο Νομό Θεσπρωτίας και στην Περιφέρεια της Ηπείρου γενικότερα.

Με εκτίμηση
Ο συμπατριώτης σας
Λεωνίδας Ταφέκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *