Ολοκληρώθηκε το 1ο μέρος του αφιερώματος στον Σπύρο Μουσελίμη και το έργο του στην Παραμυθιά

Share Button

Στο δάσκαλο Σπύρο Μουσελίμη είναι αφιερωμένο το 1ο συμπόσιο-αφιέρωμα που διοργανώνει το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με φορείς της Θεσπρωτίας (Δήμους, Περιφέρεια, και άλλους) στην Παραμυθιά.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει Έκθεση Αρχειακού Υλικού από το προσωπικό αρχείο του Σπύρου Μουσελίμη και διήμερο ομιλιών-παρουσιάσεων του πολυσχιδούς έργου του.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε το 1ο μέρος.

Οι εξαιρετικοί ομιλητές αναφέρθηκαν εκτενώς στην πνευματική του προσφορά που αποτελείται από ποίηση, ιστορία, αρχαιολογία, κριτική, μελέτη, έρευνα.

Την εισαγωγική παρουσίαση έκανε ο αντιπρόεδρος του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ, νομικός Άλκης Φάτσιος (στην φώτο μαζί με δύο από τους γιους του τιμώμενου Σπύρου Μουσελίμη).

Ο Παναγιώτης Τσαμάτος, ομότιμος καθηγητής Μαθηματικής Ανάλυσης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέλυσε το λογοτεχνικό έργο του Σπύρου Μουσελίμη

Ο Σπύρος Εργολάβος, φιλόλογος-συγγραφέας μίλησε για τον ιστορικό και αρχαιολόγο Μουσελίμη.

Το Πόποβο και η Λάκκα του Μπότσαρη ήταν το αντικείμενο που καταπιάστηκε ο Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την Μαρίνα Μπέση, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου που αναφέρθηκε στον πολύπλευρο και πολυσήμαντο ρόλο του δασκάλου Σπύρου Μουσελίμη.

Σκοπός και έγνοια των οργανωτών είναι, το ΣΥΜΠΟΣΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ, να αποτίσει φόρο τιμής στο Δάσκαλο Σπύρο Μουσελίμη. Να εκτεθούν στοιχεία του δικού του πλούσιου ιστορικού και αρχειακού υλικού, στην πόλη της Παραμυθιάς όπου έζησε και δημιούργησε. Nα αποτελέσει, με την ενεργό συμμετοχή των φορέων της τοπικής κοινωνίας, αφ’ ενός, ένα βήμα διαλόγου και αναστοχασμού πάνω στα σημαντικά έργα της ζωής του, και αφετέρου, έναυσμα περαιτέρω έρευνας, μελέτης και διάχυσης του συγκλονιστικού του έργου.

Το Συμπόσιο θα συνεχιστεί το απόγευμα της Δευτέρας με το εξής πρόγραμμα:

17:00-17:20 Ιωάννης Χουλιαράς, προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας – Μαρία Νούση, πτυχιούχος της Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Βρυξελλών και μεταδιδακτορική ερευνήτρια: «Παλαιοχριστιανικά κατάλοιπα και βυζαντινοί ναοί της Θεσπρωτίας με τη ματιά του Σπύρου Μουσελίμη».

17:20-17:40 Παντελής Κυπριανός, καθηγητής, Ιστορίας της Εκπαίδευσης και των πολιτικών ιδεών, Τμήμα Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Πάτρας: «Τοπική ιστορία, καθημερινότητα και μνήμη».

17:40-18:00 Μπάμπης Νούτσος, πρώην καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Ο Σπύρος Μουσελίμης ως τοπικός διανοούμενος».

18:00-18:20 Μιχάλης Πασιάκος, πρόεδρος Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ.: «Ο αντιστασιακός Σπύρος Μουσελίμης».

18:20-18:40 Γιάννης Ζαρκάδης, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πάτρας: «Σπύρος Μουσελίμης, ο απάνω και ο κάτω κόσμος του».

18:40-19:00 Αλέκος Μουσελίμης, φιλόλογος: «Σπύρος Μουσελίμης, μια πολυσχιδής δημιουργική προσωπικότητα, ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας αλάρωτος άνθρωπος».

Περισσότερες φωτογραφίες στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.facebook.com/thesprotikospalmos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *