Αφορμή να επικοινωνήσει μαζί του ο δημοσιογράφος Σωτήρης Λέτσιος στάθηκε η βράβευσή του από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών με το Α΄ βραβείο ποιήματός του για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Μεταξύ άλλων ο π. Ηλίας Μάκος ανέφερε: “Και ο ιερέας και ο λογοτέχνης, όταν γνήσια και αγνά σκέφτονται και συμπεριφέρονται, αναζητούν και για τους ίδιους και για τους άλλους μια ποιότητα ευτυχίας, που δεν τη βλέπουμε εύκολα γύρω μας. Με τη ματιά τους-μα προπαντός με την καρδιά τους-θέλουν να φωτίσουν και να ανακαλύψουν την αληθινή κοινωνία, κοντρα στην ψευτιά, στη βρωμιά και την επιφανειακότατα. Να βρουν στον κάθε άνθρωπο αυτό, που τον κάνει “αξιαγάπητο”. Η λογοτεχνία, κατά τη γνώμη μου, έχει ύστατη έννοια την αναζήτηση του καλύτερου αυτού καθευατού”.
Και πρόσθεσε: “Αυτή ακριβώς την περίοδο, όπου είμαστε – κυριολεκτικά και μεταφορικά – “σκλαβωμένοι” στην τρέχουσα κατάσταση, που έχει διαμορφώσει ο κορωνοϊός και όχι μόνο, ενώ οι Τούρκοι – τι σύμπτωση – 200 χρόνια μετά δεν ξεχνούν τον μεγαλοϊδεατισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έχουμε ανάγκη να διδασκόμαστε από το θαύμα του ηρωισμού των υπόδουλων Ελλήνων. Δεν πρέπει να υποτιμάται και να συκοφαντείται ο καθοριστικός ρόλος της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821. Και αυτό δεν το λέω ως παπάς, αλλά ως απλός Έλληνας. Η Εκκλησία κράτησε γερά στην αγκαλιά της τα παιδιά της, τόνωσε μέσα τους τη δύναμη της πίστης, τα δίδαξε πως γεννήθηκαν Χριστιανοί και Έλληνες, και έτσι πρέπει να πεθάνουν, βάσταξε στους ώμους της τις τύχες του λαού, έθρεψε τις γενιές των Ελλήνων με τα νάματα της παράδοσης, έσωσε την ελληνική γλώσσα με τη διδασκαλία της στους νάρθηκες των ναών και στους κρυψώνες τους, όπου στεγαζόταν το Κρυφό Σχολειό, και κυοφόρησε στα σπλάγχνα της τον γενικό ξεσηκωμό”.