Ομαλά οι τοπικές εκλογές στην Αλβανία – Πλήθος οχημάτων «ανηφόρισαν» από Ελλάδα

Share Button

albaniaΟμαλά διεξάγονται σήμερα στην Αλβανία οι δημοτικές εκλογές, με τη νέα διοικητική διαίρεση που χωρίζει τη χώρα σε 61 δήμους, από περισσότερους από 350 δήμους και επαρχίες στα προηγούμενα χρόνια. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες όσο πλησίαζε η ημέρα των εκλογών οι εντάσεις αυξάνονταν, καθώς η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς για τη χειραγώγηση του εκλογικού αποτελέσματος και την εξαγορά της ψήφου.

Για την εκλογή των νέων τοπικών αρχών καλούνται σήμερα στις κάλπες τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες ψηφοφόροι. Στις εκλογές μετέχουν 62 κόμματα και 18 ανεξάρτητοι υποψήφιοι δήμαρχοι. Οι πλειοψηφία των κομμάτων είναι ενταγμένα σε δύο μεγάλες συμμαχίες.

Πρόκειται για τη συμμαχία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία μετέχουν περισσότερα από 30 κόμματα και εκείνοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος, στην οποία μετέχουν περί των 20 κομμάτων.

Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών έχουν κινητοποιηθεί 6.700 αστυνομικοί που επιβλέπουν την ψηφοφορία σε 5. 300 εκλογικά τμήματα. Τις εκλογές στην Αλβανία, όπως είναι αναμενόμενο, παρακολουθούν ξένοι παρατηρητές, με επικεφαλής τους οργανισμούς του ΟΑΣΕ-ODHIR, αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Η ψηφοφορία άρχισε ομαλά σε όλη τη χώρα με κάποια ελάχιστα τεχνικά προβλήματα. Οι κάλπες άνοιξαν στις 19.00 τοπική ή ώρα και θα κλείσουν στις 19.00, επίσης, τοπική η ώρα.

Η διεξαχθείσα προεκλογική περίοδος εκτιμάται ότι ήταν πολυδάπανη. Ενδεικτικό ήταν ότι οι ξένοι παρατηρητές απηύθυναν συνεχώς έκκληση να αποφευχθεί η εξαγορά της ψήφου.

Ιδιαίτερο είναι, ωστόσο, το ενδιαφέρον για τις εκλογές στους δήμους που διεκδικούν οι Έλληνες υποψήφιοι δήμαρχοι, στους δύο δήμους με αμιγώς ελληνικό στοιχείο, καθώς και στους δήμους της Χιμάρας και της Κονίσπολης. Το αποτέλεσμα θα αποφασίσουν οι Έλληνες δημότες που καταφθάνουν από την Ελλάδα.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες πέρασαν τα ελληνο-αλβανικά σύνορα περί των 120 λεωφορείων με ομογενείς ψηφοφόρους και εκατοντάδες ΙΧ αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την πληρωμή τους ανέλαβαν φέτος τα επιτελεία των υποψήφιων δημάρχων και αποτελεί δείγμα της σκληρής αντιπαλότητας και εκεί που οι έδρες διεκδικούνται μόνον από Έλληνες υποψήφιους.

Συγκεκριμένα, στο δήμο της Δρόπολης Αργυροκάστρου, ο οποίος αποτελείται από τέσσερις ελληνικές μειονοτικές περιοχές, ή από 42 ελληνικά μειονοτικά χωριά, διεκδικούν την έδρα ο Αχιλλέας Ντέτσικας που είναι υποψήφιος με το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, ο Κώστας Ζήσος με το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο ανεξάρτητος Χρίστος Δούτσης.

Στο δήμο Φοινίκης των νομών Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, που αποτελείται από 5 επαρχίες με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό ή από 59 χωριά, διεκδικούν την έδρα ο Γιάννης Μπάμπης με το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Λεωνίδας Χρίστος με το Κόμμα των Ελλήνων ΜΕΓΑ.

Στο δήμο της Χιμάρας οι δύο από τις τρεις υποψηφιότητες είναι ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για τους Γιώργο Γκόρο, νυν δήμαρχο της Χιμάρας, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και Φρέντυ Μπελέρη με το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι οι Έλληνες υποψήφιοι διεκδικούν την εκλογή τους ζητώντας τη στήριξη κάποιου μεγάλου αλβανικού κόμματος.

Εντύπωση κάνει προς την κατεύθυνση αυτή, η αλλαγή συμμαχίας του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο μόλις πριν από δύο μέρες εγκατέλειψε τη συμμαχία με το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα και μετεπήδησε στον συνασπισμό του Δημοκρατικού κόμματος στην αντιπολίτευση.

ΠΗΓΗ: www.aftodioikisi.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *