Ομιλία του Μ.Κάτση για λίστες Πέτσα και δημοσκοπήσεις

Share Button

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣζήτησετη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» στην οποία όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν και υπερψήφισαν.

Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχήότι δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση με τόσο προκλητική στήριξη από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, κι ότι ο καταιγισμόςτων δημοσκοπήσεων γίνεταιμε χρονισμό και ατζέντα που συνάδουν πλήρως στο κυβερνητικό αφήγημα.

Έχουμε όμως ενδείξεις ότι η κυβέρνηση με καύσιμο το δημόσιο χρήμα,επιχείρησε να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη βλάπτοντας τη δημοκρατία;

Όταν ζητήσαμε την εξεταστική, 42εκ€είχαν μοιραστεί με την επονομαζόμενες λίστα Πέτσα και Κικίλια, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ,είχαν δοθεί με απευθείας αναθέσεις, σε εταιρίες όπου οι ιδιοκτήτες τους είχαν και εταιρίες δημοσκοπήσεων.Όπως συνέβη με την OpinionPoll.HEnterpriseGreece, πλήρωνε με απευθείας ανάθεση 1εκ€ την εξαγορά καταχωρήσεων υπέρ της κυβέρνησης σε media του εξωτερικού.

Παράλληλαη κυβέρνηση νομοθετούσε ευνοϊκά για τα κανάλια, χαρίζοντας εκατομμύρια για τη δόση του 2021,και μειώνοντας τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων.Ταυτόχρονα είδαμε την Ελλάδα να κατρακυλά στην 70η θέση στην κατάταξη των χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου.

Σε διεθνές επίπεδο, είχαμετην παραίτησητου Αυστριακού καγκελάριουΚουρτς,μετά από έρευνα για πληρωμένες δημοσκοπήσεις με δημόσιο χρήμα.

Όλα αυτά μας οδήγησαν να ζητήσουμε τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.

Η κυβέρνηση όμως, αν και ελεγχόμενη, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να σαμποτάρει με κάθε μέσο την εξεταστική, στοχεύοντας στη συγκάλυψη των ευθυνών. Η στάση αυτή όζει από χιλιόμετρα ενοχή.Όμως παρά τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της ΝΔ, το αίτημα σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν απολύτως επιτυχημένο.

Επιτρέψτε μου όμως αρχικά, να αναφερθώ σε όσα αποδεικνύουν το οργανωμένο σχέδιο του Μαξίμου, που εκτέλεσαν οι βουλευτές της ΝΔ ευτελίζοντας το Σύνταγμα και τους θεσμούς.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη συγκρότηση διακομματικού Προεδρείου, επικαλούμενοι τη φύση της επιτροπής και το Σύνταγμα.Κι όμως η ΝΔ απέρριψε το αίτημα, προφανώς επειδήήθελε να ελέγξει απόλυτα το προεδρείο.

Και τι έκανε το μονοκομματικό Προεδρείο;Απέκλεισε όλους τους μάρτυρες που αιτήθηκε η αντιπολίτευση,και κάλεσε μόνο αυτούς που ήθελε η ΝΔ. Προστάτευσαν έτσιτους κ. Πέτσα, Δημητριάδη, Πιερρακάκη και Κικίλιαπου ζητήσαμε να έρθουν να καταθέσουν,ενώ απέκλεισαν κι όλουςτους απαραίτητους μάρτυρεςγια τις ερευνώμενες περιπτώσεις, ώστε να τους αντικαταστήσουν με μάρτυρεςπου σε κάθε δύσκολη στιγμή απαντούσαν «δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω»!

Αυτή είναι η απόλυτη απόδειξη της ενοχής της κυβέρνησης.Αν δε φοβάσαι την αλήθεια λες: «όλα στο φως». Η Νέα Δημοκρατία δεν το είπε. Γιατί;

Και κάτι που, κατά τη γνώμη μας, αποτελεί κόλαφο για τη νομιμότητα, τις δημοκρατικές αρχές, αλλά και ρητή διάπραξη αδικήματος, είναι ότι η Κυβέρνηση απέκρυψε συνειδητά κρίσιμης σημασίας έγγραφα που έπρεπε να τεθούν υπόψιν της Επιτροπής, τα οποία κατ’ επανάληψη ζητήθηκαν.

Το μονοκομματικό Προεδρείο τα ζητούσε, όπως λέει, αλλά δεν προσκομίστηκαν ποτέ! Που είναιτα εντάλματα πληρωμής του Υπουργείου Οικονομικών προς τα mediaτης λίστας Πέτσα; Πως ξέρουμε ότι τα ποσά που ανακοινώθηκαν είναι πραγματικά; Που είναι η αλληλογραφία μεταξύ της INITIATIVE και της Προεδρίας της Κυβέρνησης που αποκάλυψε ο μάρτυρας κ. Γκάλγκοςότι υπήρξε;Που είναι τα πρωτογενή δεδομένα της δημοσκόπησης της OpinionPoll;

Στήσατε μια εξεταστική fasttrack,όπου ο ελεγχόμενος αποφάσισε με ποιους μάρτυρες και ποια στοιχεία θα ελεγχθεί!

Επιτρέψτε μου όμως τώρα, να εισέλθω στα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής.

Παρά τις αντιθεσμικές προσπάθειες της ΝΔ, προέκυψαν πεντακάθαρα στοιχεία, γιατην επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση. Απουσιάζουνόμως εσκεμμένα από το πόρισμα των  συναδέλφων της ΝΔ,εκθέτοντάς τους βαρύτατα.

Όσον αφοράτη «Λίστα Πέτσα», όπως δυστυχώς κατέληξε να λέγεται μια κρίσιμη καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία της δημόσιας υγείας, τι προκύπτει από τα έγραφα;

Η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν εκδώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία, είχε ζητήσει την γραπτή άποψη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

Η ΕΑΑΔΗΣΥ απαντώντας στις 20 Μαρτίου 2020, απέστειλε έγγραφο με την σημείωση «εξαιρετικά επείγον» και θέμα «Διευκρινίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19». Εκεί αναφέρονται οι όροι που πρέπει να διέπουν τις απευθείας αναθέσεις. Ουσιαστικά ΕΕ και ΕΑΑΔΗΣΥ έδωσαν τη δυνατότητα να εφαρμοστεί το ενωσιακό και εθνικό νομικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων στα όριά του, σε κάθε επίκληση απρόβλεπτου και κατεπείγοντος γεγονότος, πάντως σε καμία περίπτωση κατά παρέκκλιση από αυτά, όπως έκανε η κυβέρνηση με τη Λίστα Πέτσα Ι, μέσω της ΠΝΠ.

Εάν ακολουθούσατε τις διατάξεις του 4412/2016 που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία, όπως σας υπέδειξε η ΕΑΑΔΗΣΥ κατόπιν υποδείξεων της Commission, με έγγραφο που σας κοινοποίησε, 6 μέρες πριν ο κ. Δημητριάδης δεσμεύσει 11εκ € για την καμπάνια και κάνει την ανάθεση, θα έπρεπε να πάρετε τουλάχιστον 3 προσφορές, η προμήθεια της Initiative να ήταν έως 139.000€, και να αποδείξετε ότι ήταν η μοναδική εταιρία που μπορούσε να εκτελέσει το έργο.

Όμως ηInitiativeπήρε την ανάθεση ενώ δεν ήταν η μοναδική εταιρία, με προμήθεια 420κ€, και όλα αυτά τα καλύψατε με ΠΝΠ και ΚΥΑ ενώ γνωρίζατε ότι παρανομείτε. Διαβάζω από τα πρακτικά:

Γκάλκος: «Σαφώς δεν είμαστε οι μόνοι αλλά δεν υπάρχουν και πολλοί στον συγκεκριμένο χώρο που μπορούν να εκτελέσουν ένα τέτοιο έργο…»

Όλα αυτά είναι αναλυτικά τεκμηριωμένα στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ενδεικτικά αναφέρω ως απόδειξη, ότι στη λίστα Κικίλια για τον εμβολιασμό, που ακολούθησε, συμμορφωθήκατε ως προς το ενωσιακό δίκαιο και ακολουθήσατε όλα τα παραπάνω.

Υπήρχαν κριτήρια στη λίστα Πέτσα;

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν κριτήρια. Υπήρχε ένα παρασύστημα εγκατεστημένο μέσα στην Προεδρία της Κυβέρνησης, που διεκπεραίωσε εντελώς εξωθεσμικά, τη διαδικασία υιοθέτησης των μέσων ενημέρωσης που τελικά πήραν μέρος στην καμπάνια. Μάρτυρες όπως ο κ. Σκαναβής, η κυρία Αντωνιάδου πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο κ. Μουντάκης των περιφερειακών εφημερίδων, ο κ. Γιαμουρίδης της επιτροπής παραλαβής του έργου,κατέθεσαν ότι δεν γνώριζαν τα κριτήρια, και ότι δεν περιγράφονται στη σύμβαση.

Όταν ο επικεφαλής της εταιρείας INITIATIVE κλήθηκε να μιλήσει για τα κριτήρια κατανομής,με βάση τα οποία άλλα μέσα ενημέρωσης υπερχρηματοδοτήθηκαν, άλλαυποχρηματοδοτήθηκαν, και άλλα αποκλείστηκαν, δεν είχε καμία συγκροτημένη απάντηση. Όπως είχεγια παράδειγμα η εταιρεία ΤΕMPO, η οποία ανέλαβε την καμπάνια για τον εμβολιασμό, την οποία ελέγξαμε στην επιτροπή και δεν βρήκαμε κάτι μεμπτό.

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις,μάθαμε ότι υπήρχαν επιτροπές που λειτουργούσαν κάθε Σάββατο και στις οποίες ενώ δεν υπήρχε δημόσια πρόσκληση, μπορούσε να απευθυνθεί ο οποιοσδήποτε μέσω κρούσης του σε κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε να ενταχθεί στην καμπάνια.

Διαβάζω από τα πρακτικά:

ΓΚΑΛΓΚΟΣ: ….Μέσα επικοινωνούσαν με την ομάδα εργασίας τη δικιά μου, με μένα προσωπικά, επικοινωνούσαν με την αναθέτουσα αρχή. Είχαμε θέσει σαν όρο ότι κάθε Σάββατο μαζεύουμε όλες αυτές τις προτάσεις.

Το ίδιο συνέβαινε και στην αναθέτουσα αρχή (Υπουργείο Πέτσα/Προεδρεία της κυβέρνησης). Επικοινωνούσαν μέσα απευθείας στην αναθέτουσα αρχή. Η αναθέτουσα αρχή μάς τα περνούσε όλα όσα σε εμάς, τα αξιολογούσαμε και κάθε Σάββατο συζητούσαμε διαδικτυακά. Επιλέγαμε-απορρίπταμε.

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτει επίσης ότι τους συμμετέχοντες στη «λίστα Πέτσα» τους επέλεξε η Προεδρία της Κυβέρνησης, η αναθέτουσα αρχή δηλαδή.

Ραγκούσης: Ερώτηση, κύριε Γκάλγκο. Εσείς προτείνατε ή αποφασίζατε; Εσείς προτείνατε ή εγκρίνατε;

ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΑΛΓΚΟΣ (Μάρτυς): Εμείς προτείναμε τεχνοκρατικά…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία.

ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΑΛΓΚΟΣ (Μάρτυς):…και ενέκρινε η αναθέτουσα αρχή.

Σε άλλο σημείοτων πρακτικών:

ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΑΛΓΚΟΣ (Μάρτυς): Υπήρχαν δύο ομάδες εργασίας: Η ομάδα εργασίας του αναδόχου και η ομάδα εργασίας της αναθέτουσας αρχής. Η ομάδα εργασίας του αναδόχου πρότεινε, τεκμηρίωνε. Η ομάδα εργασίας της αναθέτουσας αρχής ζητούσε διευκρινίσεις επί των προτάσεων, λάμβανε τις διευκρινήσεις, έδινε εντολές, ενέκρινε και προχωρούσαμε.

Η θέση, δηλαδή, των ανθρώπων της αναθέτουσας αρχής ήταν στο να εγκρίνουμε. Με βάση τη σύμβαση έπρεπε να πάρουμε έγκριση.

Αυτά είπε ο «άλλος που μοίρασε τα λεφτά με κριτήρια» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον κ. Χατζηνικολάου.

Σχετικά με τη σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης.Διαβάζω από τα πρακτικά:

ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΑΛΓΚΟΣ (Μάρτυς): Δεν τα γνωρίζω αυτή τη στιγμή… Εγώ προσωπικά επικοινωνούσα με την κυρία Γκόγκου που ήταν –αν δεν απατώμαι τον τίτλο της- Διευθύντρια του γραφείου της Προεδρίας!

Η κ. Ευαγγελία Γκόγκου ήταν η Διευθύντρια του γραφείου του Υφυπουργού στον Π/Θ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πέτσα! Και την έδωσε ευθέως μαζί με όλους τους προϊσταμένους της!

Την έγκριση για το αν η εφημερίδα Φιλελεύθερος που μετά έκλεισε θα πάρει 180.000 ενώ η ΕΦΣΥΝ θα πάρει 40.000, ή αν το iefimeridaθα πάρει 250.000 ενώ το Documentoθα αποκλειστεί, ή αν θα χρημοτοδοτηθούνεκατοντάδεςsite που δεν ήταν στο μητρώο onlinemedia, την έδινε η αναθέτουσα αρχή!Η οποία δια της διευθύντριας του κ. Πέτσα, που ήταν Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, έδινε εντολές στον Πρόεδρο της Initiative! Ευθεία κυβερνητική παρέμβαση, απόδειξη χειραγώγησης απευθείας από την κεφαλή του Μαξίμου! Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται για να φανεί η ξεκάθαρη χειραγώγηση με πολιτικά κριτήρια δηλαδή;

Η ίδια η σύμβαση λέει ρητά πως η εταιρία έχει γνωμοδοτικό ρόλο στην κατάρτιση της λίστας και αποφαστιστικό ρόλο έχει η αναθέτουσα αρχή!

Από τις καταθέσεις προέκυψε και άλλο ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα: Πρόκειται για την ευθεία καταστρατήγηση της νομοθετημένης υποχρέωσης της απόδοσης του 30% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης στα τοπικά και περιφερειακά Μέσα, σύμφωνα με ν. 4487/2017 του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα η Επιτροπή Παραλαβής εντοπίζει την παρανομία και αρχικώς αποφασίζει να αποδεχτεί ως προσωρινά εκτελεστέο το κομμάτι παραβιάζοντας το νόμο.

Συνοψίζοντας λοιπόν, στη λίστα Πέτσα δόθηκαν 20εκ € κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, μοιράστηκαν από την κυβέρνηση χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, δεν ταυτοποιήθηκαν τα ποσά γιατί δεν δόθηκαν τα εντάλματα πληρωμής, και παραβιάστηκε ο νόμος του 30% στα περιφερειακά μέσα.

Πάμε παρακάτω

Στο θέμα με τηνOpinionPoll. Από τη μία διακινήθηκε μία δημοσκόπηση παραβιάζονταςπροβλέψεις του νόμου για τις δημοσκοπήσεις.

Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης της, έπαιρνε χρήματα από την κυβέρνηση με απευθείας αναθέσεις μέσω δεύτερης εταιρείας, με περίεργες πρακτικές, και ενάντια στις αρχές λειτουργίας της αγοράς.

Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις:

Και ο Πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Κουτρομάνος, και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ κ. Μαύρος, και ο Πρόεδρος της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων κ. Χατζηπαντελής, ανέφεραν ότι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την αρμοδιότητα αυτοτελώς να ελέγξει μια δημοσκόπηση αν της ζητηθεί και ορθώς προσέφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ για την OpinionPollκαθώς το ορίζει ο νόμος. Άρα κακώς η ΝΔ αρνήθηκε τη σύγκλησή της,με αόριστες αιτιάσεις! Και αυτό ας γίνει σαφές, γιατί έχουμε επαναλάβει το αίτημα στη Θεσμών για μια άλλη,«χιονισμένη» δημοσκόπηση, αυτή της εταιρίας Abacus.

Παρένθεση: Ο πρόεδρος του ΕΣΡ είπε ότι αναμένεται πόρισμα για το αν και κατά πόσο παραβιάστηκε η αρχή της πολυφωνίας στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ανακοίνωσε δηλαδή ότι το ΕΣΡ έχει κάνει αποδεκτή την καταγγελία μας.Αναμένουμε.

Ο κ. Μαύρος λοιπόν, αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ, κατέθεσε ότι η επίμαχη δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς να αναφέρεται ο εντολέας της.Ενώ και ο κ. Μαύρος και ο κ. Χατζηπαντελής, είπαν ότι αυτό είναι πράγματι πολύ σοβαρό θέμα. Μάλιστα ο κ. Μαύρος είπεότι δείχνει αν υπάρχουν συμφέροντα ή όχι πίσω από την ανάθεση για την εκπόνηση μιας δημοσκόπησης.

Ο κ. Χατζηπαντελής και ο κ. Μαύρος ρωτήθηκαν αν ζήτησε η OpinionPoll τον έλεγχό της από την ελεγκτική εταιρία των δημοσκοπήσεων, γι’ αυτά που καταγγείλαμε, και απάντησαν όχι. Δεν προσπάθησε δηλαδή να προστατέψειτο κύρος της. Ελέγχθηκε μόνο ως προς το σκέλος το τυπικό της συλλογής στοιχείων, δηλαδή στο 50% όπως είπε ο κ. Μαύρος, αλλά ουδέποτε ως προς το ουσιαστικό επιστημονικό σκέλος των σταθμίσεων. Μέχρι κι ο κ. Ζούπη της OpinionPollκατέθεσε ότι δεν ελέγχθηκε στο κομμάτι των σταθμίσεων.

Ως προς την απευθείας ανάθεση από τον ΕΔΥΤΕ, στην RepositionStrategy του ιδίου ιδιοκτήτη με την OpinionPoll κ. Μ. Διαμαντη, για την υποστήριξη του travel.gov.gr, είσαστε πολλαπλώς έκθετοι!

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις του εκπρόσωπου του ΕΔΥΤΕ αλλά και του εκπροσώπου της OpinionPoll,αποκαλύφθηκε ότι την απευθείας ανάθεση των 270.000 ευρώ δεν την έκανε ο ΕΔΥΤΕ, αλλά η Κυβέρνηση.

ΟΥπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνέλεξε τις προσφορές, οι οποίες δεν μνημονεύονται σε κανένα έγγραφο του φορέα,και μετά ο ΕΔΥΤΕ επικύρωσε ουσιαστικά την απευθείας ανάθεση προς την RepositionStrategy. Ο εκπρόσωπος του ΕΔΥΤΕ  ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όταν τον ενημέρωσαν από το Υπουργείο ότι αυτή πρέπει να πάρει τη δουλειά, γκουγκλάρισε για να βρει στοιχεία της εταιρείας. Στο πρακτικό του ΔΣ του ΕΔΥΤΕ που αποφασίζει την απευθείας ανάθεση, αναγράφεται ότι «έχει ήδη ξεκινήσει η συνεργασία του Υπουργείο Ψηφιακής με την Reposition” όταν δεν υπήρχε καν σύμβαση.

Επίσης πρώτα είχαμε την απόφαση ανάθεσης, και μετά από εβδομάδες κατατέθηκε η οικονομική προσφορά από την εταιρεία. Πού; Στην RepositionStrategy που στεγάζεται στην ίδια έδρα και έχει το ίδιο callcenter με την opinionPoll. Έτσι λειτουργεί το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη! Ο Υπουργός αποφασίζει αναθέσεις και οι φορείς τις επικυρώνουν!

Σύμφωνα με τον κ. ΖούπηRepositionkOpinionPoll είναι μονοπρόσωπες ΕΠΕ του ιδίου ατόμου, που απαγορεύεται από το αρ. 6 του ν.4541/2018. Ενώ τα 270.000 δόθηκαν σε 3 διαδοχικές συμβάσεις με παράλογες αλληλουχίες για το ίδιο φυσικό αντικείμενο, που συνιστά κατάτμηση έργου.

Η ιστοσελίδα που δήθεν υποστήριζε τηλεφωνικά τοtravel.gov.gr δεν ανέγραφε καν το τηλέφωνο εξυπηρέτησης!

Στην Επιτροπή μάθαμε ότι γαλάζια στελέχη όπως ο κ. Πατούλης,έδιναν απευθείας αναθέσεις στη RepositionStrategyκαι απολάμβαναν διθυραμβικές δημοσκοπήσεις της OpinionPoll, ενώ άλλα γαλάζια στελέχη όπως ο κ. Σιώμος, έχουν προβεί σε απευθείας αναθέσεις στη συγκεκριμένη εταιρία επιλέγοντας από 3 προσφορές εταιριών του ιδίου ιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα οι εταιρίες αυτές έχουν καταγγελθεί για παρόμοια ακριβώς πρακτική στο παρελθόν και στους Δήμους Λέρου και Αγράφων!

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις λοιπόν προκύπτει ότι η δημοσκόπηση ήταν παράτυπη, την απευθείας ανάθεση την έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός Επικρατείας μέσω του ΕΔΥΤΕ, το έργο που της ανατέθηκε είναι και υπερκοστολογημένο, και δεν ξέρουμε πως και αν έγινε.

Και βεβαίως έπεσε στο κενό ο συμψηφισμός που επιχειρήσατε με τις περιπτώσεις των εταιριών VoxPop και BridgingEurope γιατί ούτε δημόσιο χρήμα πήραν, ούτε έπεσαν έξω υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από ότι έπεσαν όλες οι άλλες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στις προβλέψεις τους. Γι’ αυτό άλλωστε δεν ζητήθηκε η διεύρυνση της Εξεταστικής.

Στην περίπτωση της «EnterpriseGreece» μιλάμε για μια σκανδαλώδη ανάθεση που έγινε εκτός των αρμοδιοτήτων της. Και είχε το θράσος να ζητήσει και να πάρει από την Κυβέρνηση τη σύμφωνη γνώμη για να εξαιρεθεί από τη «Διαύγεια», αλλά δεν ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ελέγξει το αν εμπίπτει στους σκοπούς της αυτή η ανάθεση.

Μια ανάθεση για  προσωπικές δημόσιες σχέσεις του Πρωθυπουργού και των μελών της Κυβέρνησης, και όχι για τη χώρα και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Φράσεις όπως «ελληνικές επιχειρήσεις», «εξαγωγικές επιχειρήσεις», δεν υπήρξαν μέσα στην ανάθεση του 1 εκ € που έκανε η «EnterpriseGreece» στην εταιρεία ΕDELMAN,η οποίαήταν η μόνη από 16 εταιρίες που κατέβηκε στον προσχηματικό διαγωνισμό! Να και η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Κ.κ. Συνάδελφοι,

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως έστω και μια ακρωτηριασμένη fasttrack διαδικασία που δεν έπαιξαν τα ΜΜΕ κατέστη δυνατό να δικαιώσει απολύτως την πρότασή μας και να αποδείξει ότι το ερευνώμενο διαρκές σκάνδαλο της χειραγώγησης της κοινής γνώμης με δημόσιο χρήμα πράγματι συνετελέσθη. Οι πολιτικές σας ευθύνες που εκμεταλλευτήκατε την πανδημία ως ευκαιρία είναι απαράγραπτες και θα σας τις αποδώσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές. Προτείνουμε δε με το πόρισμά μας τη διαβίβαση όλων των στοιχείων που έχουν προκύψει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου εκείνες να ερευνήσουν περαιτέρω με πλήρη τρόπο και σε πλήρη έκταση όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη αναδειχθεί και ενδεχομένως θεμελιώνουν την ύπαρξη και ποινικών ευθυνών.

Σας ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *