Ομιλία του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπειρου Γιάννη Λώλου στον Προσυνεδριακό διάλογο Αιρετών – ΚΕΔΕ

Share Button

P1010947κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου, που εκπροσωπείτε τον Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι σημαντική η παρουσία σας εδώ, όπως είναι σημαντική και η συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.
Κύριε Πρόεδρε της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, και φίλε Γιώργο Πατούλη. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ήπειρο η διοργάνωση του προσυνεδριακού διαλόγου της ΚΕΔΕ εδώ, στον τόπο μας.
κ. Δήμαρχε, της πόλης των Ιωαννίνων, στην οποία και φιλοξενείται η Προσυνεδριακή συνάντηση.
Κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Αντιπρόεδροι και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών της ΚΕΔΕ
κ. κ. Πρόεδροι των Π.Ε.Δ. Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας
αγαπητοί συνάδελφοι, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Οργανισμών,
Κυρίες και κύριοι
Η διεξαγωγή του προσυνεδριακού διαλόγου εδώ στα Γιάννενα, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για μας τους Αιρετούς της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, να θέσουμε και να συζητήσουμε τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπων μας.

Ακούγοντας τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, για τις θεματικές ενότητες της Αγροτικής Ανάπτυξης, των Ορεινών Περιοχών, της Παιδείας Θρησκευμάτων και Νεολαίας, και μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο, που πιστεύω ότι θα αναπτυχθεί στην συνέχεια, θα συνδιαμορφώσουμε τις θέσεις μας, για τα μεγάλα αυτά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης.

Μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο, θα βρούμε τα κοινά πεδία, ώστε ενωμένοι να διεκδικήσουμε, αλλά και να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα του τόπου μας, όπως και κάναμε στις πρόσφατες καταστροφές, όπου η αγαστή συνεργασία των Δήμων, με την Περιφέρεια Ηπείρου βοήθησε, στο να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τα ανοιχτά θέματα, όπως το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και το Επισιτιστικό Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, είναι πολλά και μέσα από τους προσυνεδριακούς διαλόγους της ΚΕΔΕ, οφείλουμε να βρούμε κοινή φωνή, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.

Αγαπητοί συνάδελφοι

“Η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά” – θέμα του Τακτικού μας Συνεδρίου τον Μάιο στη Χαλκιδική – σηματοδοτεί ακριβώς τον διαχρονικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να στέκεται αρωγός στις τοπικές κοινωνίες, στους πολίτες.

Ως Δήμοι, οφείλουμε να είμαστε δίπλα στον πολίτη και να λειτουργούμε αποτελεσματικά, ιδιαίτερα σήμερα, που εξαιτίας της πολυεπίπεδης κρίσης, η ζήτηση για υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης αυξήθηκε, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι ανάγκες για παραπέρα αύξηση των δαπανών μας.

Μετά την μείωση του κοινωνικού ρόλου του κεντρικού κράτους, οι πολίτες στρέφονται σε μας.

Έχουν ως αποκλειστικό στήριγμά τους την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πως θα μπορέσουμε όμως να ανταποκριθούμε, όταν η δραματική μείωση των εσόδων μας, από την περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων σε ποσοστό έως 65 %, αλλά και από την μείωση των εσόδων μας, λόγω του περιορισμού της ικανότητας των συμπολιτών μας να πληρώνουν, μας έχουν οδηγήσει σε οικονομική “ασφυξία” , και ουσιαστικά σε αδιέξοδο;

Σήμερα έχουμε πλήρη ανατροπή των έως τώρα κεκτημένων των Δήμων, με συνέπεια να υπάρχουν τεράστια προβλήματα.

Και ορισμένοι μέσα από διαδικτυακές συμφωνίες προκρίνουν την πλήρη αποκοπή της χρηματοδότησης των Δήμων από το κράτος.

Να βάλουμε δηλαδή επιπλέον φόρους για να ανταπεξέλθουμε στους ήδη υπερφορολογημένους δημότες μας.

Η Αυτοδιοίκηση, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.

Δεν υπάρχουν περιθώρια και γι άλλες περικοπές.

Και ενώ το νέο ΕΣΠΑ προβάλλει ως η μόνη βασική χρηματοδοτική πηγή, αυτό σχεδιαστικέ, χωρίς να γίνει αποδεκτή καμία πρόταση της ΚΕΔΕ.

Για το σύνολο των Δήμων, θα υπάρξουν ανάγκες προσαρμογής, κυρίως όμως για τους μικρούς, ορεινούς Δήμους, που δεν διαθέτουν και το κατάλληλο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ουσιαστικού αποκλεισμού τους από το ΕΣΠΑ.

Πιστεύω, ότι οι συνάδελφοι θα αναφερθούν,γιατί είναι γεγονός οι πρόσφατες απεντάξεις έργων, ακόμη και δημοπρατημένων, λόγω μείωσης των υπερδεσμεύσεων του ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο των προτάσεων της Επιτροπής ΕΣΠΑ (2014-2020) της ΚΕΔΕ, η Π.Ε.Δ. Ηπείρου συμφωνεί και επιπλέον προτείνει για την Ήπειρο:

Θέσπιση Ειδικού Προγράμματος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την αποκατάσταση των ζημιών σε έργα υποδομής, και την υλοποίηση νέων αντιπλημμυρικών έργων που θα λειτουργήσουν προληπτικά.

Θεωρούμε δε σημαντικό, να υπάρξει πρόταση παράτασης στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και αποπληρωμής των έργων, που χρηματοδοτούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ, ώστε αφενός να μην χαθούν πόροι και θέσεις εργασίας και αφετέρου να μην υπάρξει κίνδυνος, να αναγκαστούν οι Δήμοι να επιστρέψουν χρήματα που εισέπραξαν, για την εκτέλεση των έργων αυτών.

Υπερθεματίζουμε για την πρόταση της ΚΕΔΕ – που είναι σε διάλογο – για δημιουργία Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο εκτός των άλλων, εμπεριέχει Πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων, λόγω της αναγκαιότητας χάραξης συγκεκριμένης πολιτικής, για τη διαχείριση διαφορετικών προβλημάτων των ορεινών Δήμων.

Θεωρούμε επίσης σημαντικό βήμα, την δημιουργία – για πρώτη φορά – της Θεματικής Επιτροπής Ορεινών Περιοχών στην ΚΕΔΕ.

Καταθέτουμε στο διάλογο, προβλήματα των ορεινών μας περιοχών που έχουν να κάνουν με την ύδρευση, τον ηλεκτροφωτισμό και την οδοποιία – ιδιαίτερα μετά και τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο-, ελλείψεις σε βασικές υποδομές, έλλειψη υγειονομικών υπηρεσιών, περίθαλψης κα ιατροφαρμακευτικού υλικού, θέσπιση ειδικών κινήτρων (αυξημένες ενισχύσεις της επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ειδικά φορολογικά κίνητρα κ.λπ.) σε παραμεθόριες περιοχές με διασυνοριακές διαβάσεις.

Διασφάλιση ίσων παροχών, προς όλους τους πολίτες της Ελληνικής Περιφέρειας, ιδιαίτερα της παραμεθορίου και των ορεινών μας Δήμων, σε σχέση με αυτούς των μεγάλων αστικών κέντρων, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών ( π.χ. ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη) και διαδικτύου, για τις ανάγκες λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων και Υπηρεσιών συνταγογράφησης, για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, κυρίως τρίτης ηλικίας.

Υλοποίηση δράσεων μέσω του νέου ΕΣΠΑ – όπως η βελτίωση προσβασιμότητας των ΑμεΑ.

Τροποποίηση της Υ.Α 1450/550/82 που καθορίζει την κατανάλωση καυσίμων και πετρελαιολιπαντικών των αυτοκινήτων των ΟΤΑ, έτσι ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες σήμερα ανάγκες των Δήμων σε καύσιμα.

Όλα αυτά συνεπικουρούνται από τις προτάσεις της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, τις οποίες υιοθετούμε στο σύνολό τους.

Για τα ζητήματα της Αγροτικής Ανάπτυξης, θέλουμε να τονίσουμε ότι μας βρίσκουν σύμφωνους, τα κύρια σημαία της εισήγησης της Επιτροπής.

Θα ήταν παράλειψή μας, να μην τονίσουμε το ιδιαίτερο πρόβλημα των κτηνοτρόφων της περιοχής μας, σχετικά με τους βοσκοτόπους και τις εξισωτικές αποζημιώσεις.

Πρέπει να καταβάλλονται έγκαιρα, στο σύνολο των δικαιούχων κτηνοτρόφων μας, γιατί είναι αναγκαίες για τον μόχθο αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που δεν ευθύνονται για το πρόβλημα.

Και αναφέρομαι, στον τρόπο που από το 2012 είχε γίνει ο καθορισμός των βοσκοτόπων, όταν επικράτησαν γνώμες ανθρώπων, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι στο αλπικό και σε όλα τα ορεινά βοσκοτόπια, υπάρχει ζωή και δραστηριότητα, από την πλευρά της κτηνοτροφίας.

Οι Δήμοι της Ηπείρου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη, ζητήσαμε να γίνουν άμεσα οι διαχειριστικοί χάρτες των βοσκοτόπων, να ολοκληρωθούν τα σχέδια διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, για την επιβίωση της κτηνοτροφίας μας.

Εμβόλιμα θα ήθελα να προσθέσω και ένα ακόμα θέμα, που αφορά τις κατεχόμενες αυθαίρετα Δημοτικές εκτάσεις. Στα πλαίσια του άρθρου 28 του Ν1080/1980 παρείχετο η δυνατότητα ( για ορισμένο χρονικό διάστημα) στους Δήμους, για την απευθείας εκποίηση αυτών στους κατέχοντες, εφόσον πληρούνταν τα συγκεκριμένα κριτήρια που έθετε αυτό. Θεωρώ ότι ο Ν. 4061/2012 που δίδει το δικαίωμα της παραχώρησης, στους αυθαίρετα κατέχοντες Δημόσιες εκτάσεις, πρέπει να επεκταθεί και για της Δημοτικές, ώστε να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα στους περιφερειακούς κυρίως Δήμους, να αντιμετωπίσουν παρόμοιες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Συνεχίζοντας, να αναφερθώ στον ουσιαστικό ρόλο, που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση στα φλέγοντα ζητήματα της Παιδείας και της Νεολαίας.

Οι εκπρόσωποι των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ευελπιστώ ότι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στο διάλογο, λαμβάνοντας υπόψη και την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής.

Ας τεθεί επιτέλους ένα πλαίσιο συνεργασίας των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, ώστε να λειτουργήσουν αναπτυξιακά, μέσα από την έρευνα και σε συνεργασία με τους ΟΤΑ.

Από την πλευρά μας, να επισημάνουμε την ανάγκη συνέχισης των Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης και να πούμε ότι είναι εξαιρετικά θετική, η εξέλιξη της εισαγωγής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο φετινό μηχανογραφικό, ύστερα από μακρόχρονη προσπάθεια των τοπικών Ακαδημαϊκών, Αυτοδιοίκητων και κοινωνικών φορέων.

κ. Πρόεδρε της ΚΕΔΕ,

αγαπητοί συνάδελφοι ,δεν αναφέρομαι σήμερα, στα μεγάλα ζητήματα και στην διεκδίκηση έργων πνοής, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση, η Ιόνια Οδός, ο Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας, ο Αερολιμένας Ιωαννίνων, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ασφαλούς οδικού δικτύου, η ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα ή η ανάπτυξη του τουρισμού.

Αναφέρομαι στα Αυτοδιοίκητά ζητήματα, και καταθέτω τις προτάσεις μας, για τα πρακτικά – και για την οικονομία του χρόνου – όπως αυτά συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, στις 6 Μαρτίου 2015.

Είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοι, στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα καταθέσουν εδώ σήμερα και πολλά ακόμη.

Φυσικά και θα έχουμε το περιθώριο, σε Τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο, να συζητήσουμε αναλυτικότερα μέχρι το Συνέδριό μας, τον Μάιο και να οριστικοποιήσουμε τις προτάσεις μας.

Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι πράγματι η Ήπειρος και ειδικότερα η Άρτα και η Θεσπρωτία, περισσότερο από τις άλλες περιοχές, επλήγησαν από τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα.

Απαιτείται άμεσα οριοθέτηση και κήρυξη των περιοχών που επλήγησαν σε πλημμυροπαθείς.
Να υπάρξει έκτακτη και άμεση χρηματοδότηση, όλων των πληγέντων Δήμων, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες και για άμεση αποκατάσταση και συντήρηση των βασικών υποδομών τους.
Να ενισχυθούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, που επλήγησαν με σκοπό να ανασυστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές, ζώντας αξιοπρεπώς και συνεχίζοντας, την οικονομική τους δραστηριότητα.
Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις, σε όλους τους πληγέντες, σε πολίτες που είχανε ζημιές σε οικίες, καθώς και σε επιχειρήσεις και βιοτεχνίες όλων των μεγεθών.
Και επαναλαμβάνω τη θέσπιση Ειδικού Προγράμματος για την Ήπειρο.
Έχουμε προωθήσει τις προτάσεις μας, ως Π.Ε.Δ. Ηπείρου, αρμοδίως.

Θεωρώ, τέλος, υποχρέωσή μου να αναφερθώ σε ένα θέμα που ξεπερνάει τα όρια της Ηπείρου.

Το «Γεφύρι της Πλάκας» στα Τζουμέρκα, ήταν, και δυστυχώς χρησιμοποιώ παρελθόντα χρόνο, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, χτισμένο τον 18ο αιώνα.

Πιστεύω ότι ο Δήμαρχος θα αναφερθεί αναλυτικότερα στο θέμα.

Η τέχνη, η ιστορία, η παράδοση, και η πολιτιστική μας κληρονομιά ορίζουν και προσδιορίζουν το παρόν και συνθέτουν την φυσιογνωμία μας.

Πρέπει να αποκατασταθεί το ιστορικό μνημείο «Γεφύρι της Πλάκας» και να χρηματοδοτηθούν μελέτες, για την στατική επάρκεια όλων των παραδοσιακών – ιστορικών πέτρινων γεφυριών και λοιπών μνημείων της Ηπείρου.

Αυτή η πρόταση αφορά όλη την Αυτοδιοίκηση, αφορά όλους μας.

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας και εύχομαι τα πρακτικά τόσο του σημερινού όσο και των ανά την Ελλάδα προσυνεδριακών διαλόγων, να υιοθετηθούν έμπρακτα από το κεντρικό κράτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *