Και όμως, πολλοί πιστεύουν στα μάγια!

Share Button

Του π. Ηλία Μάκου

Από την Αστυνομία αποκαλύφθηκε πρόσφατα μια απάτη μεγάλου μεγέθους, που δείχνει ότι, ανεξάρτητα, από το κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων, οι δεισιδαιμονίες καλά κρατούν!
Σε πόλη της Ηπείρου δύο γυναίκες πήραν από άλλη γυναίκα, που άγνωστοι δήθεν είχαν κάνει μάγια σε αυτή και την οικογένειά της, το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 40.000 ευρώ, συνολικά δηλαδή 190.000 ευρώ, αφού την έπεισαν ότι μπορούν να «λύσουν τα μάγια»!

Παρ’ ότι δεν πολυφαίνεται, εν τούτοις δεν είναι λίγοι αυτοί, που πιστεύουν στα “μάγια”, μια τάση, που έχει προσλάβει στην ευδαιμονιστική κοινωνία μας μορφή επιδημίας.

Σύμφωνα με παλαιότερη, πριν δύο χρόνια περίπου, έρευνα, 4 στους 10 Έλληνες αποδέχονταν τα μάγια, ένα ποσοστό αντίστοιχο με αυτό της Τουρκίας!

Τις απογοητεύσεις, τις ατυχίες, τα προβλήματα, που δημιουργούνται από την αγχώδη μέριμνα της επιβίωσης, την αποδίδουν, σε συνδυασμό με τη στέρηση πνευματικών αντισταθμισμάτων, στα μάγια και αναζητούν τη λύτρωση, εκεί, όπου υπάρχει καταστροφή!

Και παρασύρονται από τις δελεαστικές επαγγελίες των πάσης φύσεως εγχώριων, αλλά και αλλοδαπών, απατεώνων, οι οποίοι τους υπόσχονται λύση όλων των προβλημάτων και έξοδο από τους στενωπούς της ζωής.

Σε μια εποχή, που όλα μετακινούνται, που ένας ξέφρενος χορός μεταβάλλει από στιγμή σε στιγμή το σκηνικό της ζωής μας και είμαστε αναγκασμένοι να ρουφάμε με τα ρουθούνια μας τις αναθυμιάσεις, που η ξέφρενη πορεία δημιουργεί στο πέρασμά της ψυχικά ερείπια, κάποιοι θεωρούν ότι οι δεισιδαιμονίες, που παραπέμπουν σε πρωτόγονες και αναχρονιστικές καταστάσεις, βγάζουν σε διέξοδο, ενώ είναι το πλήρες αδιέξοδο.

Η πίστη στα μάγια είναι παγίδα. Μια επιλογή υπάρχει, αν θέλουμε να είμαστε ήρεμοι ψυχικά. Να διώξουμε μακριά την υποκρισία και να φανούμε συνεπείς προς τον εαυτό μας, αγνοώντας τα καμώματα των άλλων.

Η ταχύτητα και η παραζάλη φέρουν τον άνθρωπο μακριά κι έξω από τη συνείδησή του και από το κατά φύσιν. Αυτό σημαίνει ότι ζει μια ζωή αφύσικη, όπου οι κάθε είδους δεισιδαιμονίες βρίσκουν έδαφος.

Δεν έχει νόημα η ζωή, όταν τυλίγεται μέσα στα σύννεφα της μαγείας και των προλήψεων, που θαμπώνουν την ατμόσφαιρα και διώχνουν την αρμονία και τη χαρά.

Το αποτέλεσμα είναι η σύγχυση, που χαρακτηρίζει τη ζωή μας, ανάμεσα σε πρόσωπα, συμπεριφορές, σχήματα και δεδομένα, πράγμα, που επιτείνει την προβληματολογία και μας επιβάλλει αναθεώρηση της στάσης μας, που πρέπει να γίνει κριτική.

Αν θέλουμε να γλυτώσουμε από την αγχώδη ζωή και να αποφύγουμε ψυχικές καταπιέσεις, επιλογή δεν είναι οι μαγικές συνταγές, αλλά να καταλάβουμε ότι ήρθε ο καιρός, που χρειαζόμαστε την αλήθεια μας ολόγυμνη, η οποία θα μας εισάγει στην πνευματικότητα και θα μας εξάγει από τη μαγικότητα.

Πηγή: Εφημερίδα Political

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *