Ούτε σπιθαμή γης του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης στους επιχειρηματικούς ομίλους

Share Button

Κινητοποίηση και μουσική βραδιά διαμαρτυρίας την Τρίτη 3 Αυγούστου


Η ιδιωτικοποίηση του 67% των μετοχών του λιμανιού από το ΤΑΙΠΕΔ, με τη μορφή της παραχώρησης μέχρι το 2063, βρίσκεται στη δεύτερη φάση, με την κατάθεση δεσμευτικών προτάσεων από τα 7 επενδυτικά σχήματα που έχουν προεπιλεγεί. «Προίκα» στον επενδυτή δίνεται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας ζώνης του λιμένος Ηγουμενίτσας, αλλά και των αντίστοιχων εγκαταστάσεων σε Σαγιάδα, Πλαταριά και Σύβοτα Θεσπρωτίας, μεταξύ άλλων
αποκόβοντας την πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσα.Την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και του παραλιακού μετώπου, που θα προσθέσει ακόμα περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους της περιοχής, αποφάσισαν εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Η διαδικασία «τρέχει» παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηρακλείου και Βόλου, και «κουμπώνει» με τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ΗΠΑ – ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων που τις εκπροσωπούν με Κίνα και Ρωσία.

Στο φόντο αυτών των ανταγωνισμών εντείνεται η αστική προπαγάνδα εξαπάτησης του λαού για τα δήθεν οφέλη από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στην ανάπτυξη όλης της περιοχής, αποκρύπτοντας συστηματικά το ερώτημα «ανάπτυξη από ποιον και με ποιο σκοπό». Στο παιχνίδι αυτό πρωταγωνιστούν ενεργά οι τοπικές αρχές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ με καταμερισμένους ρόλους, επιδιώκοντας να συσκοτίσουν τη διαχρονική τους στήριξη στην παράδοση του λιμανιού στους επιχειρηματικούς ομίλους. Για να αποπροσανατολίσουν τις υπαρκτές αντιδράσεις στήνουν κινητοποιήσεις – καρικατούρα και παζαρεύουν πόσα τετραγωνικά γης του παραλιακού μετώπου θα αποδοθούν στους δήμους για ανταποδοτική χρήση, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Οι μαζικοί φορείς της περιοχής διεκδικούν το λιμάνι και οι χώροι του παραλιακού μετώπου να αναπλαστούν με κρατική χρηματοδότηση και να αποδοθούν για ελεύθερη χρήση στον λαό. Στην κατεύθυνση αυτή αποφάσισαν :

κινητοποίηση την Τρίτη 3 Αυγούστου, με προσυγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στις 8 μ.μ. και συμμετοχή στη μουσική βραδιά που διοργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ στα Πλατάνια στις 9 μ.μ.

Ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί δηλώσεις του Σωτήρη Γκίκα, πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, και της Κατερίνας Δήμα, γενικής γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, προβάλλοντας τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής.

Αυτοί παζαρεύουν τετραγωνικά, εμείς διεκδικούμε την κάλυψη των δικών μας αναγκών

«Μας λένε ότι η παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΗΓ ΑΕ σε επιχειρηματικούς ομίλους θα φέρει ανάπτυξη στον νομό μας, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, όπως θα έφερναν για όλους δήθεν τα μεγάλα έργα, π.χ. η κατασκευή της Εγνατίας οδού και του λιμανιού», τονίζει ο Σ. Γκίκας και επισημαίνει ότι «εκεί οι εργαζόμενοι δούλευαν και δουλεύουν ατέλειωτες ώρες με χαμηλά μεροκάματα, χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας».

«Η πείρα όμως από την παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO, εκεί που σήμερα βασιλεύουν η εντατικοποίηση και οι εξευτελιστικοί μισθοί, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για νέες αυταπάτες. Αντίστοιχα, η ανάπτυξη του Τουρισμού δεν έδωσε καλύτερες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, όπως στο “MarBella” στην Πέρδικα, όπου οι συμβάσεις τους είναι μηνιαίες, με μισθούς πείνας και εξαντλητικά ωράρια.

Δήμοι, Περιφέρεια και τοπικοί βουλευτές παζαρεύουν τετραγωνικά, εμείς διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την κάλυψη των δικών μας σύγχρονων αναγκών, για φτηνές διακοπές και αναψυχή, ασφαλή μετακίνηση και ελεύθερους χώρους, για ψυχαγωγία και άθληση κ.λπ. Ούτε σπιθαμή του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Δεν υπάρχει χρόνος για νέες αυταπάτες

«Οι σχεδιασμοί που αφορούν την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ηγουμενίτσας με τη δημιουργία τουριστικής μαρίνας στο κέντρο της πόλης, όπως δείχνει και η αντίστοιχη πείρα της Λευκάδας και της Κέρκυρας, αργά η γρήγορα θα συνοδευτούν και με την κατασκευή εμπορικών καταστημάτων μέσα σ’ αυτήν, προς όφελος του επενδυτή. Οσοι προσδοκούν στην κρουαζιέρα ας δουν τους συναδέλφους τους απέναντι, στην Κέρκυρα, που κινητοποιούνται ενάντια στις μεθοδεύσεις των εφοπλιστών να κατευθύνουν τους τουρίστες σε συνεργαζόμενες εταιρείες, στερώντας τους πελατεία. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μεγαλώσει η τουριστική “πίτα” και η εμπορική κίνηση, όμως θα συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια, με αποτέλεσμα τα αδιέξοδα των αυτοαπασχολούμενων να μεγαλώσουν και ορισμένοι να οδηγηθούν και στο να βάλουν λουκέτο», επισημαίνει η Κ. Δήμα και προσθέτει:

«Οι χάρτες που συνοδεύουν τα τεύχη δημοπράτησης είναι πολύ συγκεκριμένοι. Η παραχωρούμενη “χερσαία ζώνη” φτάνει μέχρι τις εισόδους των καταστημάτων σε Πλαταριά, Σύβοτα και Σαγιάδα. Για τους δε ψαράδες δεν υπάρχει χώρος. Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους εναπομείναντες ψαράδες της περιοχής, αλλά και για τους μικρομαγαζάτορες της Εστίασης που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Είναι δίκαια τα αιτήματα του Συλλόγου Ψαράδων της Σαγιάδας, που εκφράζουν την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση. Το ίδιο θα προκύψει με την κατασκευή μαρίνας στο κέντρο της Ηγουμενίτσας. Ταυτόχρονα, μέσα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μια “ανάσα” από μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου υπάρχουν λαϊκές κατοικίες, σχολεία κ.λπ., υπάρχει θετική γνωμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης για εγκατάσταση μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με κίνδυνο να αποτελέσει μια εν δυνάμει περιβαλλοντική “βόμβα”.

Οι αυτοαπασχολούμενοι στο Εμπόριο, στον Επισιτισμό – Τουρισμό, οι αλιείς, τώρα να δυναμώσουν την αντίθεσή τους. Δεν υπάρχει χρόνος για νέες αυταπάτες. Μαζί με τους εργαζόμενους της περιοχής να διεκδικήσουμε το δίκιο μας».

    

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκδήλωση την Τρίτη 27 Ιούλη για τις εξελίξεις στο λιμάνι

Την Τρίτη 27 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, η Τομεακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΚΚΕ καλεί σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Η ανάπτυξή τους για το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο είναι αντίθετη με τις ανάγκες του λαού». Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Λαέρτης Ρέγκας, Γραμματέας της ΤΕ Θεσπρωτίας:

«Η παραχώρηση του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου ή οποιοδήποτε τμήματός του με όποια μορφή σε ιδιώτες, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), θα σημάνει νέα δεινά για τον λαό όλης της Ηπείρου.

Σημαντικές είναι και οι ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης, Περιφέρειας – δήμων, που συμφωνούν κι αυτοί στην ανάπτυξη που εξυπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και τίποτα άλλο. Πρόσφατα τα Δημοτικά Συμβούλια Φιλιατών και Ηγουμενίτσας ενέκριναν ΜΠΕ για την αλλαγή χρήσης των αλιευτικών καταφυγίων σε Σαγιάδα και Πλαταριά. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΟΛΗΓ ΑΕ, αφού τα δύο λιμάνια ανήκουν στη “χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας” και είναι καθαρό από τα τεύχη του ΤΑΙΠΕΔ ότι παραχωρούνται στους ιδιώτες. Αυτές τις ευθύνες προσπάθησαν να καλύψουν τα Δημοτικά Συμβούλια Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, φορώντας “αγωνιστικό προσωπείο” και διοργανώνοντας “κινητοποιήσεις” για να αποδοθούν κομμάτια της χερσαίας ζώνης στους αντίστοιχους δήμους.

Διεκδικούν μερικά τετραγωνικά για να γεμίσουν και τα δικά τους ταμεία. Για παράδειγμα η παραλία της Αγίας Παρασκευής, την οποία διαχειρίζεται ο δήμος Ηγουμενίτσας, έχει γεμίσει ασφυκτικά από ξαπλώστρες ιδιωτών, τα πεζοδρόμια της πόλης είναι αδιάβατα από τα τραπεζοκαθίσματα.

Το ζήτημα επομένως δεν είναι ποιος θα είναι ο φορέας, ιδιωτικός ή κρατικός, που θα αναπτύξει επιχειρηματική δράση, γιατί αυτή αποσκοπεί στο κέρδος, αλλά πώς οι χώροι του παραλιακού μετώπου θα αναπλαστούν με κρατική χρηματοδότηση και θα αποδοθούν για ελεύθερη χρήση στον λαό. Πώς θα αναβαθμιστεί το δικαίωμα των διακοπών και της αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα, θα σταματήσει η επιχειρηματική δράση στις παραλίες και θα είναι ελεύθερες για τον λαό. Πώς θα υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από το κράτος στον δημοτικό Ναυταθλητικό Ομιλο Ηγουμενίτσας, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του παραλιακού χώρου και να αποδοθεί σε Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, πολύ περισσότερο και λόγω της πανδημίας.

Να γιατί ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου, για να έχει διάρκεια και να φέρει κατακτήσεις, πρέπει να σημαδεύει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα, το κράτος και τα στηρίγματά τους στην Τοπική Διοίκηση, που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτόν τον δρόμο στηρίζει το ΚΚΕ, με τους κομμουνιστές να στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τους δίκαιους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής, με ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης που απαντά στις ανάγκες του λαού και συγκεντρώνει δυνάμεις για την αντεπίθεσή του».

   

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

https://youtu.be/B5RTam6YWWw

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *