Πάγος στις μεταβιβάσεις ακινήτων για ένα μήνα λόγω αποχής των συμβολαιογράφων

Share Button

Αποχή από κάθε είδους μεταβιβαστική πράξη από σήμερα 5 Απριλίου και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα μέχρι και τις 4 Μαΐου του 2022 αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται μόνο σε έκτακτες περιστάσεις και μόνο κατόπιν χορήγησης άδειας από το διοικητικό συμβούλιο των συμβολαιογράφων.

Οι συμβολαιογράφοι διαμαρτύρονται για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι για την έκδοση πιστοποιητικών ΤΑΠ, οι πωλητές θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν «εγγύηση» προκειμένου να επιταχυνθεί η έκδοση του πιστοποιητικού από τους δήμους. Η είσπραξη της εγγύησης βάσει του νέου νόμου γίνεται από τους συμβολαιογράφους και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αποχή των συμβολαιογράφων θα αφορά:

1. Στην υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και

2. Σε οποιαδήποτε μεταβιβαστική πράξη για την οποία απαιτείται προσάρτηση βεβαιώσεων μη οφειλών ΤΑΠ.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία από την έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΦΕΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΙΓΑΙΟΥ & ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ που συνήλθε στις 04.04.2022, και αφορά μεταβιβάσεις ακινήτων στα οποία απαιτείται η προσάρτηση βεβαιώσεων μη οφειλής ΤΑΠ, αλλά και τη σύνταξη και υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *