Η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Φιλιατών για το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C) και COVID 19

Share Button

Το MIS-C είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή, κατά την οποία τα παιδιά που νόσησαν από COVID-19,αναπτύσσουν φλεγμονή που μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά όργανα .
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, με αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές εκδηλώσεις.

Το σύνδρομο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από νόσηση από covid-19.

Το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:
πυρετός (υψηλός για 3-5- ημέρες)
εξανθήματα
πόνο στην κοιλιά
εμετούς, διάρροιες
κόπωση, γρήγορη αναπνοή καθώς και δυσκολία στην αναπνοή που οφείλονται στον επηρεασμό της καρδιακής λειτουργίας.

Τα παιδιά με MIS-C,μπορεί να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, ανευρύσματα των αγγείων που αιματώνουν την καρδιά (στεφανιαία αγγεία)κλπ.
Το σύνδρομο δεν είναι σπάνιο. Το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο Φιλιατών αντιμετωπίστηκαν 3 περιστατικά ανηλίκων με MIS-C και κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή τους σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία για εξειδικευμένη φροντίδα. Παρότι είναι ένα σοβαρό σύνδρομο, τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν πλήρως μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Ο εμβολιασμός έναντι του κορονοιού αποτελεί τον μόνο σίγουρο τρόπο για να αποτραπεί το επικίνδυνο αυτό σύνδρομο για τη ζωή των παιδιών και αποτέλεσε ένα από τα επιχειρήματα για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της COVID 19.

ΘΩΜΑΣ ΝΤΟΥΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *