Παν. Νταής: Με μονομερείς αποφάσεις της οριστικά απερχόμενης Δημοτικής Αρχής υπονομεύεται το μέλλον της πόλης

Share Button

Η απαράδεκτη τακτική αποφυγής διαλόγου για σοβαρά θέματα της πόλης, την οποία ακολουθεί μόνιμα η Δημοτική Αρχή, δυστυχώς συνεχίζεται ακόμη και στην προεκλογική περίοδο, όπου έχει ήδη προδιαγραφεί η ημερομηνία λήξης της θητείας της. Διεκδικώντας το αλάθητο, αγνοεί προτάσεις και θέσεις άλλων φορέων για την τελευταία ίσως ευκαιρία ανάπτυξης της Ηγουμενίτσας, που είναι το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, μέσω του οποίου τα επόμενα χρόνια θα εισρεύσουν κονδύλια 27 εκ. ευρώ.

Η Δημοτική Αρχή έχει εισέλθει σε μια διαδικασία αποδρομής. Συνεπώς πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν διαθέτει την κοινωνική νομιμοποίηση να δεσμεύει με τις αποφάσεις της το μέλλον του Δήμου, αφού δεν πρόκειται να το διαχειριστεί ή ίδια.

Αποφάσεις όπως ο σχεδιασμός της αστικής ανάπτυξης, πρέπει να είχαν ληφθεί μέσα από μια διαδικασία ευρείας διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Αντ΄ αυτού επελέγη η γνωστή τακτική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» με αποτέλεσμα να φαλκιδευτεί με ένα πρόγραμμα που κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, το μέλλον της πόλης και των κατοίκων της.

Είναι τόσο μεγάλη η αλαζονεία της Δημοτικής Αρχής, ώστε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία συζητήθηκε το σοβαρό αυτό θέμα, διεξήχθη μέρα μεσημέρι, προκειμένου να παρεμποδιστεί η προσέλευση τόσο των μελών του οργάνου, όσο και ενδιαφερόμενων πολιτών. Πέραν αυτού, δεν έλαβαν καθόλου υπόψη την τεκμηριωμένη πρόταση που υπέβαλε στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ο Συνδυασμός «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης», η οποία υπήρξε αποτέλεσμα συνεργασίας των μελών του με επιστήμονες από την περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα, υπό το συντονισμό του επικεφαλής του Συνδυασμού Παναγιώτη Νταή, που έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό αντίστοιχων προγραμμάτων σε δεκάδες Περιφέρειες και Δήμους της χώρας. Προγράμματα, που εκτελούνται με απόλυτη επιτυχία, αφού έχουν γίνει αποδεκτά από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Η Δημοτική Αρχή δεν διαθέτει τις γνώσεις και την ικανότητα να σχεδιάσει ένα τέτοιο μεγάλο και κρίσιμο πρόγραμμα. Η έπαρσή της, δεν τις επιτρέπει να ζητήσει την συνδρομή της τοπικής κοινωνίας και ειδικών – έμπειρων επιστημόνων.

Δεν μπορεί όμως να καθορίζεται το μέλλον του Δήμου, από μια ομάδα που πλέον δεν διαθέτει κανένα κύρος. Για το λόγο αυτό καλούμε τη Διαχειριστική Αρχή του Περιφερειακού Προγράμματος Ηπείρου να μην προχωρήσει σε καμία δεσμευτική ενέργεια για την εφαρμογή του προγράμματος.

Σε δύο μήνες θα διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων αρχών στους Δήμους. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να το σχεδιάσει και να το διαπραγματευτεί μια Δημοτική Αρχή με νωπή λαϊκή εντολή και όχι η οριστικώς απερχόμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *