Πανελλαδικές 2015: Πέφτουν οι βάσεις μέχρι και… 1.200 μόρια!

Share Button

Panelladikes apotelesmataΤην ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των βαθμών των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα σχολεία, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η βαθμολόγηση όλων των μαθημάτων.

Η ανακοίνωση εκτιμάται, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία, ότι θα αναδείξει αισθητά λιγότερους αριστούχους συγκριτικά με άλλες χρονιές και μεγάλο αριθμό γραπτών κάτω από τη βάση, γεγονός που με τη σειρά του θα προκαλέσει σημαντική πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα Επιστημονικά Πεδία.

Επίσης, λόγω της βέβαιης μεγάλης μείωσης του αριθμού μετεγγραφών το επόμενο έτος (μπήκε πλαφόν 15% επί του αριθμού εισακτέων ανά σχολή) αναμένεται να εμφανιστεί και σημαντική απόκλιση στις βάσεις ομοειδών σχολών των αστικών κέντρων και της περιφέρειας, καθώς οι τελευταίες θα δηλωθούν από λιγότερους υποψηφίους. Η ψαλίδα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 1.000μόρια ανάμεσα σε παρόμοιες θετικές σχολές ενός κεντρικού και ενός περιφερειακού ιδρύματος.

Ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες αναμένονται στα Μαθηματικά και τη Φυσική Κατεύθυνσης όπου τα θέματα χαρακτηρίστηκαν εξαιρετικά δύσκολα εφέτος, γεγονός που θα προκαλέσει πτώση των βάσεων σε θετικές και πολυτεχνικές σχολές τόσο στο κέντρο όσο – ακόμα περισσότερο – στην περιφέρεια.

Στις θετικές, τις πολυτεχνικές και όσες άλλες σχολές έχουν ως μάθημα βαρύτητας τα Μαθηματικά και τη Φυσική αναμένεται «βουτιά» με πτώση βάσεων από 500 έως και πάνω από 1.200 μόρια. Στις ιατρικές σχολές αναμένεται πτώση από 100 ως 200 μόρια. Μικρότερη αναμένεται η πτώση στις θεωρητικές σχολές παρότι και η Νεοελληνική Λογοτεχνία και τα Αρχαία εμφανίζουν λιγότερα άριστα γραπτά από πέρσι. Στις σχολές ανθρωπιστικών επιστημών η πτώση θα είναι της τάξης των 100- 300 μορίων, αν και στις σχολές αιχμής του Πεδίου όπως οι νομικές ενδέχεται να είναι πιο συγκεκριμένη. Πάντως, εκτιμάται ότι η ψαλίδα ανάμεσα στις νομικές Αθήνας και Κομοτηνής λ.χ. θα διευρυνθεί. Τέλος, οι οικονομικές σχολές και οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων του 5ου Πεδίου θα αποδειχθούν πιθανότατα οι μόνες ανθεκτικές φέτος, καθώς φαίνεται πως θα υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις των βάσεων με κύριο χαρακτηριστικό τη διατήρησή τους. Σε ορισμένες σχολές αιχμής του Πεδίου μπορεί μάλιστα να εμφανιστεί και μικρή άνοδος, της τάξης των 100 μορίων περίπου, ενώ σε άλλες αντίστοιχη πτώση.

Πηγή: Τα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *