Παραμένουν απλήρωτοι και οι εκτροφείς αυτόχθονων φυλών ζώων

Share Button

probataΑνοιχτή επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου έστειλε ο εκπρόσωπος της ομάδας εκτροφέων παραγωγικών ζώων αυτόχθονων ελληνικών φυλών, Αχιλλέας Τσαπραΐλης, ζητώντας να λυθεί το θέμα των πληρωμών των παραγωγών.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Κύριε υπουργέ,

Ανάμεσα στους ανθρώπους που εξαρτώνται από τις αποφάσεις που εσείς παίρνετε, είμαστε και ένας πολύ μικρός, συγκριτικά, αριθμός κτηνοτρόφων, οι οποίοι ασχολούμασταν ή αποφασίσαμε να ασχοληθούν με την εκτροφή παραγωγικών ζώων αυτόχθονων ελληνικών φυλών.

Οι παλαιότεροι συνεχίζουν μια παράδοση αιώνων, ενώ οι νεότεροι υιοθέτησαμε έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης στοχεύοντας στην ποιότητα, την αξιοποίηση της ελληνικής υπαίθρου, την παραγωγή ιδιαίτερων και μοναδικών προϊόντων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ισόρροπη ανάπτυξη.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτού του είδους κτηνοτροφικής δραστηριότητας είναι η πολύ χαμηλή απόδοση και η δυσκολία στη διάθεση των προϊόντων.

Το 2012 το ΥΠΠΑΤ κάλεσε τους κτηνοτρόφους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στη δράση 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013.

Όπως έλεγε η προκήρυξη, «…στόχος της δράσης είναι η οικονομική στήριξη των αγροτών, προκειμένου να διατηρήσουν ή/και να αυξήσουν τον αριθμό των απειλούμενων από εγκατάλειψη αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων μέχρι ένα ελάχιστο αποδεκτό αριθμό ασφάλειας με σκοπό:

τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των αυτόχθονων αγροτικών ζώων που κινδυνεύουν από εξαφάνιση
τη διατήρηση των παραδοσιακών εκτατικών συστημάτων εκτροφής.»
Και έτερον ουδέν!

Έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια που εμείς τηρούμε τα συμφωνηθέντα και τιμούμε την υπογραφή μας όταν από την άλλη πλευρά ο αντισυμβαλλόμενος, δηλαδή το υπουργείο, δηλαδή το κράτος, δεν κάνει το ίδιο.

Κύριε υπουργέ, προΐσταστε ενός κρατικού φορέα που τα τελευταία χρόνια, και γενικότερα, αλλά ειδικά σε εμάς εξάντλησε τα όρια αφερεγγυότητας, ασυνέπειας, εμπαιγμού και κοροϊδίας.

Είστε επικεφαλής σε έναν οργανισμό «μπαταχτσή» που με τις αποφάσεις την προχειρότητα και την ανευθυνότητα που επέδειξε, οδήγησε τους περισσότερους από εμάς στην οικονομική καταστροφή.

Το ζητούμενο είναι τι προτίθεστε εσείς να κάνετε; Ελπίζουμε ότι δεν θα συνεχίσετε την θλιβερή παράδοση των προκατόχων σας. Το γεγονός ότι στα πλάνα πληρωμών που ανακοινώσατε πρόσφατα εμείς για άλλη μια «δεν υπάρχουμε» μας ανησυχεί.

Παρακαλούμε πολύ ενημερώστε μας άμεσα για τις προθέσεις σας όσον αφορά την πληρωμή του συγκεκριμένου προγράμματος. Όπως είπαμε είμαστε λίγοι, ούτε τρακτέρ έχουμε, ούτε μπλόκα μπορούμε να στήσουμε. Το μόνο πού μπορούμε να κάνουμε είναι να αξιώσουμε με αξιοπρέπεια και κάθε νόμιμο μέσο την τήρηση της συμφωνίας από τη δική σας πλευρά.

Περιμένουμε άμεσα την απάντηση σας.

Με εκτίμηση, για την ομάδα εκτροφέων παραγωγικών ζώων αυτόχθονων ελληνικών φυλών,

Τσαπραΐλης Αχιλλέας».

 

Πηγή: agro24.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *