Η παρουσία 15 Υδραίων πλοίων και Υδραίων ναυτών στα Σύβοτα υπό τον οπλαρχηγό Κυριακούλη Μαυρομιχάλη

Share Button

Οι πληροφορίες περί ολοκαυτώματος 200 ή 70 ή 50 πεσόντων Υδραίων ναυτών στο Μούρτο (σημερινά Σύβοτα), δεν είναι τεκμηριωμένες ιστορικά.
Το είχαμε πιστέψει αρχικά και εμείς. Στη συνέχεια κλυδωνιζόμενοι, επί έξι μήνες, ήρθαμε σε επικοινωνία δια αλληλογραφίας (διαθέσιμη ύστερα από σχετικό αίτημα) με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.
Το βιβλίο το οποίο δίνει κάποιες σχετικές συγκεχυμένες πληροφορίες περί αυτού, έχει τίτλο: “Επανορθώσεις εσφαλμένων τινών εκ των απομνημονευμάτων περί της Ελληνικής Επαναστάσεως υπό Φωτάκου πρώτου Υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Δημητρίου Κριεζή Αθήναι, 1874”.
Το εν λόγω Βιβλίο η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος το απέκτησε μόλις το 2010, το είχε στην κατοχή της ως ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ και δεν υπήρχε στον κατάλογό της επί πολύ χρόνο. Και αυτό διότι προφανώς το Βιβλίο του Δημητρίου Κριεζή ο οποίος είναι Υδραίος (κατά συνέπεια ενέχει κίνδυνος υποκειμενικότητας του περιεχομένου) συνιστά και αποτελεί επανόρθωση σφαλμάτων δηλαδή διορθώσεις πάνω στο Βιβλίο του ιστορικού Φωτάκου, το οποίο είχε δημοσιευτεί αναγκαστικά προηγουμένως και οι πληροφορίες του Ιστορικού Φωτάκου δεν ανέφεραν προφανώς τέτοιου είδους θέματα ή μάλλον ανέφεραν αφού είναι διορθώσεις και πιθανότατα ήταν κατά των Υδραίων, οι οποίοι διέσπειραν ότι “ΜΗ ΟΙ ΥΔΡΑΙΟΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ”.
Βέβαια η συμμετοχή των στο ιερό αγώνα και των Υδραίων ήταν γενναία. Αλλά αν θέλαμε να υποδείξουμε ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ο κλάδος της δάφνης ανήκει στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Η ενδελεχής ανάγνωση και ανάλυση των πληροφοριών του Δημητρίου Κριεζή (σελίδα 40) ότι ερχόμενα Πλοία Σουλτανικά με πλήρωμα 200 Υδραίων Ναυτών ΠΡΙΝ την ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ στις 25 Μαρτίου 1821 στο Μούρτο και απαγχονίστηκαν μέσα στα πλοία στη συνέχεια αποδεικνύεται ιστορικά ότι δεν ήρθαν εκεί ως ελευθερωτές της Ελλάδας. Απαγχονίστηκαν από τον στόλο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος μετά την κατοχήν και της Πάργας από τους Αγγλους το 1818, στον οποίο την είχαν πωλήσει οι Αγγλοι, ο Αλή ήταν κυρίαρχος της παραλιακής ζώνης της Ηπείρου,
Η άφιξη των Σουλτανικών πλοίων στο Μούρτο, είχε ως αποκλειστικό σκοπό, από την κυριαρχία του Αλβανού Αλή Πασά των Ιωαννίνων η περιοχή να ξαναπεράσει υπό Σουλτανική, δηλαδή υπό Τούρκικη Κυριαρχία.
Οι άλλοι 70 Υδραίοι ναύτες που αναφέρει στην σελίδα 41 ο Δημήτριος Κριεζής, δεν είχαν έρθει ποτέ στο Μούρτο, Πηγαίνανε με τούρκικα καράβια στην Τυνησία και από εκεί, γράφει ο Κριεζής, απέδρασαν από τα καράβια και γύρισαν όλοι σώοι και αβλαβείς στην Υδρα.
Ωστόσο η παρουσία 15 Υδραίων πλοίων και Υδραίων Ναυτών ως πλήρωμα στο Μούρτο, είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και αδιαμφισβήτητη ιστορικά, αλλά υπό την αρχηγία του μεγάλου Αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης, Οπλαρχηγού και Καπετάνιου Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.
Μόνο, αν γίνει σύζευξη δηλαδή ζευγάρωμα των δυο αυτών συμμετεχόντων, πρωτίστως του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και κατά δεύτερον, πλοίων από την Ύδρα και πλήρωμα Ναυτών από την Υδρα, αδιαμφισβήτητα εξασφαλίζεται ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και δύνανται να αποδοθούν τιμές έστω και ύστερα από 200 χρόνια.

 

Μετά τιμής
Γρηγόριος ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ιστορικός και δια την ακρίβεια Ιστορικός Ελληνιστής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *