Παρουσία του Αντώνη Σαμαρά το ετήσιο μνημόσυνο εις μνήμη της Ελένη Γκατζογιάννη στο χωριό Λια Φιλιατών

Share Button

Στις 28 Αυγούστου 1948, εκτελέστηκε από τους αντάρτες η Ελένη Γκατζογιάννη και η συγγενής της Αλέξω, γιατί βοήθησαν στην απόδραση των παιδιών της Ελένης και άλλων κατοίκων του χωριού Λιά στην ανταρτοκρατούμενη Μουργκάνα. Ο γιός της Νίκος, μετά από πολλές δεκαετίες, συνέγραψε το γνωστό βιβλίο «Ελένη», φόρο τιμής στη μάνα του που θυσιάστηκε για να γλιτώσουν τα παιδιά της! Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1983, δηλαδή σε μια περίοδο με έντονη πόλωση και αυξημένα τα πολιτικά πάθη και έκανε ρεκόρ πωλήσεων.

Την Τετάρτη στο χωριό Λιάς Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε στο ετήσιο μνημόσυνο που γίνεται εις μνήμη της αγωνίστριας Ελληνίδας μάνας και που κάνει ο γιος της Νίκος Γκατζογιάννης, ως ένα ιερό χρέος στη μνήμη της μητέρας του! Την μικρή ιδιωτική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης_Σαμαράς, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύσης Σταμενίτης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης και Θεσπρωτίας κ.κ. Δημήτρης Κούβελας και Βασίλης Γιόγιακας αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Φιλιατών, η οικογένεια του κ Γκατζογιάννη και φίλοι της οικογένειας,

Παράλληλα οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν το σπίτι της Ελένης και το μουσείο του χωριού, που έχει έργα των γνωστών ζωγράφων Θεόφιλου και Σόρογκα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *