Παρουσίαση του έργου «TISAR-Traveller Information System for the Adriatic Region» από την ΠΕ Θεσπρωτίας

Share Button

FVTO TISAR (1)Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιτροπής συντονισμού του έργου «TISAR-Traveller Information System for the Adriatic Region», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
Η συνάντηση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους εταίρους του έργου, τόνισε τη σημασία που έχει για την περιοχή το έργο TISAR. Ο κ. Πιτούλης αναφέρθηκε στο στρατηγικό στόχο της Περιφέρειας να αξιοποιεί τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των έργων ευρωπαϊκής συνεργασίας με σκοπό την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών που δύνανται να προσδώσουν προστιθέμενη αξία για την περιοχή και τη χώρα γενικότερα.
Ο κ. Πιτούλης υπογράμμισε τη σημασία που δίδεται στη διασύνδεση της περιοχής μας με την υπόλοιπη Ευρώπη και πως αυτή μπορεί να γίνει καλύτερη, μέσα από έργα όπως το TISAR, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία, το εμπόριο και τον τουρισμό. Ο στόχος του έργου TISAR για τη δημιουργία μίας εύχρηστης και λειτουργικής πλατφόρμας που θα βοηθά τον ταξιδιώτη να προγραμματίζει το ταξίδι του στην Αδριατική με τη χρήση των διαθέσιμων μέσων συγκοινωνίας είναι απόλυτα σύμφωνος με τις επιδιώξεις της Περιφέρειας και αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία, τόσο για τη Θεσπρωτία, όσο και για το σύνολο των περιοχών της Αδριατικής.
Ο κ. Πιτούλης αναφέρθηκε και στον πλουραλισμό που χαρακτηρίζει το εταιρικό σχήμα του έργου και τη μοναδική ευκαιρία που προσφέρει το έργο για τη διακρατική ανταλλαγή και συνδυαστική αξιοποίηση δεδομένων που σχετίζονται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς των περιοχών που συμμετέχουν.
Πριν ολοκληρώσει το χαιρετισμό του και αφού ευχήθηκε στους συμμετέχοντες καλή επιτυχία στις εργασίες της συνάντησης, ο κ. Πιτούλης δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένος ότι η διασυνοριακή συνεργασία των εταίρων του έργου για την ανάπτυξη μία κοινής πλατφόρμας συνδυασμένων διακρατικών μετακινήσεων με τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας αποτελεί μία ευκαιρία για τη μείωση του χάσματος της τεχνολογίας και της καινοτομίας μεταξύ των συμμετέχουσων περιοχών».
Στη συνέχεια, ακολούθησαν παρουσιάσεις των εταίρων σχετικές με την πορεία των επιμέρους Πακέτων Εργασίας του έργου, ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια συνολική αποτίμηση των έως σήμερα πεπραγμένων από τον Επικεφαλή Εταίρο. Τέλος, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με την συμμετοχή όλων των εταίρων σε θέματα που αφορούν το έργο.
Το έργο «TISAR-Traveller Information System for the Adriatic Region» υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας IPA Adriatic 2007-2013, έχει διάρκεια έως τον Σεπτέμβριο 2015 και συμμετέχουν δεκατέσσερις (14) εταίροι από τις ακόλουθες χώρες: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία (https://www.tisar-project.eu)
Η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των εταίρων του έργου θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των τοπικών συστημάτων συνδυασμένης μετακίνησης και στη διαμόρφωση ενός ενιαίου, συμβατού και διαλειτουργικού συστήματος (travel planner) με πληροφορίες για τη συνδυασμένη χρήση των διαθέσιμων μέσων συγκοινωνίας.
Το έργο αναμένεται να συμβάλλει:
• Στην προώθηση της σημασίας των συνδυασμένων μετακινήσεων και την βελτίωση των υφιστάμενων υπηρεσιών μεταφοράς,
• Στην αύξηση του επιπέδου της αντιληπτής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους χρήστες,
• Στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των φορέων στις υπάρχουσες τοπικές υπηρεσίες μετακίνησης και την εκπαίδευση του πολίτη πάνω στη βιώσιμη κινητικότητα, τον τουρισμό και τη συνειδητή χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς,
• Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2)
• Στη βελτιωμένη τουριστική κίνηση μεταξύ των συμμετεχόντων περιοχών.

 

FVTO TISAR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *