Παρουσίαση βιβλίου «Παιδεία και Κοινωνία» στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Share Button

P1011779Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Γιώργου Μαστορίδη «Παιδεία και Κοινωνία. «Κοπερνίκεια» Σχολική Μεταρρύθμιση».

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

Γιώργος Κ. Καπρινιώτης, επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων

P1011798

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σπύρος Χ. Πανταζής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

P1011802

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιώργος Μαστορίδης, συγγραφέας του βιβλίου

P1011806

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε η Βασιλική Β. Παππά, εκπαιδευτικός – δημοσιογράφος η οποία διάβασε και αποσμάσματα του βιβλίου.

P1011784

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο πιάνο συνόδευε με τις υπέροχες μελωδίες της η διευθύντρια του Θεσπρωτικού Ωδείου Ηγουμενίτσας Νικόλ Μυσκέτα.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος και ο πρώην βουλευτής Ηλίας Βερζδεβάνης.

Παιδεία και κοινωνία συνδέονται διαλεκτικά όπως η ψυχή με το σώμα. Οι αλλαγές στην παιδεία προϋποθέτουν κοινωνική και πολιτική συνεργασία.

Η μετάβαση από την βιβλιοκεντρική παπαγαλία στον ερευνητικό βιβλιοθηκοκεντρισμό απαιτεί πολλές εκπαιδευτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και ανατροπές, σχεδόν ισοδύναμες με την κοπερνίκεια ανατροπή. Όπως δηλαδή ο αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος (1473-1543) αγωνίστηκε τον 16ο αιώνα να πείσει την κοινωνία της εποχής του ότι κέντρο του σύμπαντος είναι ο ήλιος και όχι η γη, ότι η γη κινείται γύρω από τον ήλιο και όχι το αντίστροφο, το ίδιο πρέπει και ο σύγχρονος πολιτικός μεταρρυθμιστής ν’ αγωνιστεί, ώστε να πεισθεί η ελληνική κοινωνία και πολιτεία ότι το κέντρο πλέον της σχολικής μάθησης δεν είναι το σχολικό βιβλίο αλλά η βιβλιοθήκη και το διαδίκτυο, η ερευνητική συνδυαστική χρήση πολλών βιβλίων και πηγών, όχι η στείρα και άγονη αποστήθιση, η καταστροφική χρήση ενός και μοναδικού βιβλίου.

Είναι δυνατόν, όσα μέτρα και αν ληφθούν, ν’ απαλλαγεί από τη χρεοκοπία μία κοινωνία, η οποία καίει τα σχολικά βιβλία και δεν διαθέτει αναγνωστικές βιβλιοθήκες στα σχολεία; Η σχολική βιβλιοκαταστροφή θα συνεχίζεται και τον 21ο αιώνα; Τα ερωτήματα απευθύνονται όχι μόνο στους αρμόδιους αλλά σε όλους τους πολίτες και τους πολιτικούς.

Εκτός από τις προτάσεις για το εκπαιδευτικό ζήτημα στο βιβλίο προτείνονται συγκεκριμένες εμπράγματες και τεκμηριωμένες λύσεις για το συνδικαλιστικό και το πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο κ. Μαστορίδης πραγματοποίησε φιλολογικές και ιστορικές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μετεκπαιδεύτηκε (ΣΕΛΜΕ Αθηνών) στην Οικονομία και Διοίκηση, με πολυετή διδακτική, διοικητική και συνδικαλιστική εμπειρία (ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ-ΠΕΦ).

Στο 65ο Γυμνάσιο Αθηνών κατέβαλε προσπάθεια μετατροπής του σχολείου «παπαγαλίας» σε ερευνητικό βιβλιοθηκοκεντρικό σχολείο γνώσης και δεξιοτήτων, συνέρευνας και συνεργατικότητας, δοκιμάζοντας πειραματικά την εφαρμογή νέων μεθόδων διδασκαλίας – μάθησης και την εισαγωγή καινοτομιών με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εφαρμογή στη σχολική πράξη του «δανειστικού σχολικού βιβλίου». Ταυτόχρονα είχε την ευθύνη της σύνταξης και έκδοσης των σχολικών περιοδικών «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» (20 τεύχη) και «ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ» (11 τεύχη).

 

P1011789P1011786P1011783

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *