Πάσχα στο Γηρομέρι Θεσπρωτίας, για μια ιδιότυπη πομπή στο νεκροταφείο με κλαρίνο

Share Button

Στο μικρό ορεινό χωριό της Ηπείρου με την ιστορική Μονή του που στέκει εκεί από τον 14ο αιώνα και μόλις μερικούς δεκάδες κατοίκους, οι ζωντανοί γλεντούν παρέα με τους νεκρούς τους, σε ένα από τα πιο δυνατά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας.

Μ. Παρασκευή

Αν και σε όλα τα κοντινά χωριά γίνεται περιφορά επιταφίου, στη Μονή Γηρομερίου του Δήμος Φιλιατών η κατάνυξη είναι πιο έντονη, ατμόσφαιρα που προκύπτει από την ερημική τοποθεσία και την ασκητική ζωή των τριών μοναχών.

Μ. Σάββατο
Αν η Ανάσταση είναι στο μυαλό σας συνδεδεμένη με ηχηρά βεγγαλικά, εδώ θα βιώσετε μια διαφορετική εμπειρία. Οι ντόπιοι ξεχωρίζουν την Ανάσταση στη Μονή Γηρομερίου, όπου απαγορεύεται η ρίψη δυναμίτη και η συγκινησιακή φόρτιση είναι μεγάλη κατά την αναπαράσταση του «Άρατε Πύλες».

Πάσχα στο Γηρομέρι Θεσπρωτίας, για μια ιδιότυπη πομπή στο νεκροταφείο με κλαρίνο-1
Αρνί στη σούβλα από άλλες εποχές. 

Κυριακή του Πάσχα
Το πρωί τελείται στην εκκλησία του χωριού η δεύτερη Ανάσταση, ενώ το βράδυ η διάθεση ανεβαίνει μιας και στήνεται στην πλατεία πανηγύρι με χορό, κρασί και ψητά κρεατικά.

Δευτέρα του Πάσχα
Μπορεί οι κάτοικοι του Γιρομερίου να είναι πολύ λίγοι, αλλά τη Δευτέρα, μετά τη λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Σωτήρας, πηγαίνουν όλοι –και πολλοί ακόμη από τις γύρω περιοχές– στο νεκροταφείο. Επικεφαλής της ιδιότυπης αυτής πομπής είναι το κλαρίνο. Μαζί με την υπόλοιπη ορχήστρα παίζουν πάνω από κάθε τάφο το αγαπημένο ηπειρώτικο τραγούδι του εκλιπόντος. «Είναι η μέρα τους και γιορτάζουμε μαζί τους», λένε οι ντόπιοι. Το αλλόκοτο γλέντι μεταφέρεται σταδιακά από σπίτι σε σπίτι, όπου, αν υπάρχει πρόσφατα χαμένος, τα τραγούδια αντικαθίστανται με ηπειρώτικα μοιρολόγια.

Πάσχα στο Γηρομέρι Θεσπρωτίας, για μια ιδιότυπη πομπή στο νεκροταφείο με κλαρίνο-2
Η παλαιότητα των φωτογραφιών μαρτυρεί την ιστορικότητα του εθίμου. Το γλέντι στην πλατεία μετά την επίσκεψη στο νεκροταφείο.

 

Παντός καιρού
Φτάνοντας στο λιμανάκι της Σαγιάδας αξίζει ένα καλωσόρισμα με ούζο, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Ενδιφέρον παρουσιάζει επίσης ο αρχαιολογικός χώρος των Γιτάνων όπου μπορείτε να δείτε το αρχαίο θέατρο με τις χαραγμένες στα εδώλιά του επιγραφές. Αν πάλι είστε λάτρεις της πεζοπορίας, ακολουθήστε το καλντερίμι του Λάγγαρη (λίγο πριν από το χωριό Κοκκινολιθάρι) που θα σας φέρει έπειτα από μία ώρα στις Βόθνες, τις βάθρες και τους καταρράκτες.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *