Με «πειραγμένο» λογισμικό τρέχουν οι προκαταβολές ενιαίας ενίσχυσης

Share Button

agrotesΡαντεβού στα τυφλά η προκαταβολή του τσεκ την ερχόµενη Παρασκευή, εφόσον τελικά καταστεί δυνατή, ενώ το «σκουριασµένο» λογισµικό του ΟΠΕΚΕΠΕ και η προσαρµογή του στις ανάγκες των «πατρόνων» του δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ορθή διαχείριση των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Fresher.

ΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ κινδυνεύει να οδηγηθεί η διαδικασία διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, µε τους δικαιούχους αγρότες να είναι οι κύριοι αποδέκτες του τεράστιου κόστους που αποφέρει η δυσλειτουργία της κρατικής µηχανής και ο εναγκαλισµός κάποιων στελεχών της µε συγκεκριµένα ιδιωτικά συµφέροντα.

ΚΟΝΤΕΥΕΙ ∆εκέµβριος και οι Έλληνες αγρότες όχι µόνο δεν έχουν πληρωθεί για τις άµεσες ενισχύσεις της χρονιάς που φθάνει στο τέλος της, όχι µόνο δεν έχουν λάβει ούτε προκαταβολή επ΄ αυτών αλλά άγονται και φέρονται ακόµη και για ενισχύσεις παρελθόντων ετών, χωρίς στις περισσότερες των περιπτώσεων να έχουν κάποια ευθύνη για τα τεκταινόµενα.

ΚΙ ΟMΩΣ, εκεί όπου τα χρήµατα είναι κοινοτική υπόθεση, υπάρχουν ή σε κάθε περίπτωση θα ‘πρεπε να υπάρχουν, η πολιτική ηγεσία δεν έχει κανένα λόγο να καθυστερεί τις πληρωµές, αντίθετα καταβάλει σηµαντικότατο κόστος γι’ αυτές τις καθυστερήσεις και οι υπηρεσίες είναι υποχρεωµένες εκ των πραγµάτων να ανταποκρίνονται στις εντολές των πολιτικών τους προϊσταµένων.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ της ηµέρας, ωστόσο, η πραγµατικότητα είναι διαφορετική. Κάποιος από µηχανής θεός ή καλύτερα κάποιος κρυφός δάκτυλος, παίζει συστηµατικά το δικό του παιχνίδι ή τέλος πάντων φέρνει την υπόθεση στα µέτρα του, αφήνοντας στην ουσία απόλυτα εκτεθειµένους διοικούντες, κυβερνώντες και αγρότες. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγµατα αστειευόµενοι κατά κάποιο τρόπο κάνουν λόγο για «πειραγµένο λογισµικό», κάτι σαν κι αυτό της Volkswagen, το οποίο κινείται στους δικούς του ρυθµούς και διαµορφώνει τις καταστάσεις µε βάση τις δικές του δυνατότητες και τα δικά του δεδοµένα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ; Γιατί κανένας δεν είναι σε θέση ν’ αλλάξει τα πράγµατα; Γιατί κανένας δεν παίρνει την ευθύνη για τις µεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και στις πληρωµές των Ελλήνων αγροτών;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ. Με µια µικρή αλλά κρίσιµη οµάδα διοικητικών στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ να ευθυγραµµίζεται απολύτως µε τα κελεύσµατα των διαµορφωτών του λογισµικού, δηλαδή της σαθρής βάσης δεδοµένων που έχει οικοδοµηθεί άναρχα χρόνο µε το χρόνο και φυσικά µε το αζηµίωτο, δείχνει να έχει συγκροτηθεί εδώ και καιρό µια «γραµµή Μαζινό», που ελέγχει µέχρι ένα βαθµό την κατάσταση, χωρίς όµως να είναι σε θέση να τη διαχειριστεί αποτελεσµατικά.

ΈΤΣΙ, ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που αναζητείται ο υπαίτιος, το µόνο που δεν φέρει ευθύνη είναι το… λογισµικό, δηλαδή το σύστηµα µηχανοργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ κάθε φορά που τα πράγµατα φθάνουν στο απροχώρητο, ο από µηχανής Θεός, δηλαδή αυτός που δίνει όπως – όπως και µε κάθε κόστος τη λύση, είναι πάλι… το λογισµικό, που διαµορφώνει κάποιες υποτυπώδεις δισκέτες για να πληρωθεί ο κόσµος, δηλαδή οι δικαιούχοι των ενισχύσεων αγρότες, έστω κι αν η σαθρή τεκµηρίωση επισείει τις περισσότερες φορές δυσβάστακτους κοινοτικούς καταλογισµούς και βαριά, πολύ βαριά, πρόστιµα. Τι κάνει γι’ αυτό η πολιτική ηγεσία; Τις περισσότερες φορές έχει φύγει, δηλαδή έχει αντικατασταθεί, χωρίς ποτέ αντιληφθεί τι πραγµατικά γίνεται. Η δικτύωση των πατρόνων του λογισµικού και η διαπλοκή τους µε τους «επίλεκτους» του διοικητικού δυναµικού είναι τέτοια που κάθε φορά βρίσκεται τρό πος για να θολώνουν τα πράγµατα και να χάνεται η πραγµατική ευθύνη. Την ίδια ώρα τα δήθεν «ρουσφέτια» προς την πολιτική ηγεσία, κάθε φορά που ο κόµπος φθάνει στο χτένι, δηλαδή όταν οι καθυστερήσεις στις πληρωµές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούµενο και συνιστούν αιτία να βγει ο κόσµος στο δρόµο, είναι ο τρόπος µε τον οποίο ο… χειρούργος της πληροφορικής κρατάει το πολιτικό προσωπικό κατά κάποιο τρόπο στο χέρι και υποχρεωµένο για τις σπουδαίες υπηρεσίες του.

ΠΟΥ MΠΟΡΕΙ να φθάσει αυτό; Αν κρίνουµε από την πορεία των πραγµάτων τα τελευταία χρόνια… στην απόλυτη κατάλυση κάθε έννοιας νοµιµότητας και κατ’ επέκταση στην απόλυτη κυριαρχία των σκοτεινών δυνάµεων που κρύβονται επιµελώς πίσω από ένα σαθρό, παρωχηµένο, ξεχαρβαλωµένο και ακριβοπληρωµένο λογισµικό. Ποιος θα είχε κέρδος από µια τέτοια υπόθεση; Κανείς, πέραν των ολίγων που νέµονται συστηµατικά εδώ και χρόνια έναν χώρο που δεν τους ανήκει και έχουν µάθει καλά να κρύβονται πίσω από τις αδυναµίες της διαλυµένης, εκ των πραγµάτων, κρατικής µηχανής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *