Περιμένουν να πληρωθούν ενισχύσεις μέχρι τέλος Μαΐου αγρότες και κτηνοτρόφοι

Share Button

leftaΑνησυχία επικρατεί στους κόλπους χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων που ενώ περιμένουν μια σειρά πληρωμών μέσα στον Μάιο ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία. Η ανησυχία τους μεγαλώνει δεδομένων και των οικονομικών εξελίξεων για την χώρα μας, με τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους να είναι σε εξέλιξη. Η μόνη δήλωση από πλευράς υπουργείου μέχρι στιγμής αφορά αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Ειδικότερα την προηγούμενη Παρασκευή το ΥπΑΑΤ με μια σύντομη ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους αγρότες ότι «έχουν προγραμματιστεί πληρωμές εντός του Μαΐου, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους που είχαν υποστεί ζημιές το 2014 και το πρώτο δίμηνο του 2015». Την ίδια στιγμή οι πληρωμές που αναμένουν μέσα στον Μάιο οι αγρότες βάσει προηγούμενων εξαγγελιών του ΥπΑΑΤ έχουν να κάνουν με:

α) τη νιτρορύπανση της πενταετίας 2012,

β) τη βιολογική κτηνοτροφία του 2012,

γ) το ποιοτικό πριµ (άρθρο 68) στα αιγοπρόβατα και

δ) υπόλοιπα εξισωτικής προηγουμένων ετών.

Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία σημαντική πληρωμή πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και αφορούσε την καταβολή του συνολικού ποσού των 51.451.207 ευρώ σε 107.734 δικαιούχους αγρότες.

Η ανησυχία τους όμως εντείνεται μετά και την καθυστέρηση πληρωμής των μισθών των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια καθυστέρηση που οδήγησε μάλιστα την Παρασκευή τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να εκδώσει και σχετική ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Αυτή ανέφερε: «Η προβλεπόμενη κατάθεση της μισθοδοσίας θα λάβει χώρα εντός της σήμερον. Σε ότι αφορά την καθυστέρηση αυτή δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, καθώς οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στις υφιστάμενες διαδικασίες εκταμίευσης και πληρωμής των χρημάτων».

Επιπλέον ερωτηματικά προκαλεί η απάντηση του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ, Γ. Αντωνιάδη. Ειδικότερα, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου εμφανίστηκε επιφυλακτικός, σχετικά με το αν θα καταφέρει το υπουργείο να αντεπεξέλθει σε πληρωμές το επόμενο διάστημα. Σημείωσε επίσης ότι μόνο εφόσον βρεθούν οι απαιτούμενες πιστώσεις, θα πληρωθούν εκκρεμότητες εξισωτικής σε παραγωγούς, στα τέλη Μαΐου.

Πριν το Πάσχα το τελευταίο μεγάλο «πακέτο» πληρωμών

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι τελευταίο μεγάλο πακέτο πληρωμών είχε πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα. Οι πληρωμές αυτές αφορούσαν:

Ενιαία Ενίσχυση 2014 (σε 1320 παραγωγούς το ποσόν των 1.163.604 ευρώ)
Ειδικές Ενισχύσεις 2014 για το βαμβάκι, το ελαιόλαδο και το σκληρό σιτάρι (σε 55.997 παραγωγούς το ποσόν των 29.421.140 ευρώ)
Πρόσθετη Ενίσχυση στα Βοοειδή (σε 6.673 παραγωγούς το ποσόν των 11.413.526 ευρώ)
Ενίσχυση Διατήρησης Παραδοσιακών Ελαιώνων (σε 41.322 παραγωγούς, το ποσόν των 8.643.209 ευρώ).

ΠΗΓΗ: agrotypos.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *