Περιοδεία του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» στην “ξεχασμένη” Ηγουμενίτσα/Η πόλη βρίσκεται σε τραγική κατάσταση

Share Button

Κλιμάκιο του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» περιόδευσε σε «ξεχασμένες» από τη Δημοτική Αρχή γειτονιές και περιοχές της Ηγουμενίτσας και επισκέφθηκε μερικά από τα σημεία που αποδεικνύουν την αποτυχία της πολιτικής της. Αρχίσαμε από τον οικισμό «Εθνική Αντίσταση» όπου η πλειονότητα των δρόμων είναι ακόμη χωμάτινοι ή τσιμεντένιοι, εν έτει 2023 στην πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας και σε μια πόλη που έχει ένα από τα πέντε μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Η ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής μιας απλής και μικρής πλατείας έχει εξελιχθεί σε κακόγουστο αστείο, με συνεχείς παρατάσεις, χωρίς να διαφαίνεται το τέλος της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. Τέλος, μετά από δεκαετίες τοποθετήθηκαν πινακίδες με τα ονόματα στους δρόμους, όχι όμως και αριθμοί. Μιλάμε για το …μνημείο της προχειρότητας. Η ίδια άσχημη κατάσταση στο εσωτερικό οδικό δίκτυο παρατηρείται και στον γειτονικό οικισμό Λιόφυτα.

Δεύτερη στάση στο κτήριο του Ε.Ι.Ν. στο οποίο εκτελείται το έργο της μετατροπής του σε πολυχώρο πολιτισμού. Ένα έργο που έχει βαλτώσει, γιατί μετά την έναρξη των εργασιών, διαπιστώθηκε ότι το κτήριο δεν έχει οικοδομική άδεια. Πρωτοφανή πράγματα που αποδεικνύουν το μέγεθος της κακοδιοίκησης της Δημοτικής Αρχής. Η γύρω περιοχή επίσης (Εργατικές Κατοικίες, βόρειο τμήμα της οδού Κύπρου) έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της.


Τρίτη στάση στην περιοχή της Γράβας, της ιστορικής συνοικίας της παλιάς Ηγουμενίτσας. Οι δρόμοι κακοσυντηρημένοι και επικίνδυνοι για πεζούς και οχήματα. Τα πεζοδρόμια από ανεπαρκή ώς ανύπαρκτα. Οι κλίμακες (σκάλες) – που θα μπορούσαν να είναι «σήμα κατατεθέν» της περιοχής» – είναι σε κακή κατάσταση (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων). Το οδόστρωμα της οδού Πατριάρχου Αθηναγόρα, ενός πολυσύχναστου δρόμου που εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αλλά και διερχόμενους που την χρησιμοποιούν ως εναλλακτική διαδρομή για την κίνηση από βορρά προς το νότο, λόγω της κίνησης στην παραλιακή λεωφόρο, βρίσκεται σε κάκιστη κατάσταση. Η αποκομιδή των απορριμμάτων και κυρίως των ογκωδών αντικειμένων είναι προβληματική.
Τέταρτη στάση τα γηπεδάκια στην οδό Γράμμου, τα οποία χρήζουν μιας γενναίας παρέμβασης για την ανακαίνιση των υποδομών και του εξοπλισμού τους, προκειμένου να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από τα παιδιά και γενικά το κοινό. Με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες μάλιστα, ο χώρος αυτός μπορεί να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο «αθλητικό πάρκο» για τη νεολαία της περιοχής.
Πέμπτη στάση τα «Ελβετικά», με δρόμους που δοκιμάζουν τα όρια οχημάτων και πεζών και χώρους αναψυχής (πλατείες, παιδικές χαρές κ.α.) στους οποίους απαιτούνται έργα αναβάθμισης. Το μικρό θεατράκι στην πάνω πλατεία του οικισμού, πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων. Η ίδια σχεδόν εικόνα και στον οικισμό της Λάκκας.
Τέλος, αφήσαμε το σημείο που ίσως αποτελεί το κορυφαίο δείγμα της αποτυχημένης πολιτικής της Δημοτικής Αρχής: το κατάστημα εστίασης στο Τσιμπουρίκι, το οποίο θυμίζει «βομβαρδισμένο τοπίο» και έχει κυριολεκτικά λεηλατηθεί. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, άπτεται της διαχείρισης δημοτικής περιουσίας και θα πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη για να αναζητηθούν ευθύνες. Κανένα σχέδιο, καμία σοβαρή πρωτοβουλία, καμία δράση δεν έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια για την αξιοποίησή του. Κρίμα, μια τέτοια υποδομή σε ένα τέτοιο σημείο αντί να αποτελεί τοπόσημο, να έχει μετατραπεί σε ερείπιο.
Ο Συνδυασμός μας, ευχαριστεί τους συμπολίτες, οι οποίοι συνέδραμαν στην πραγματοποίηση του οδοιπορικού, που αποτελεί ταυτόχρονα και έναν συντριπτικά αρνητικό απολογισμό δράσεων για την Δημοτική Αρχή, η οποία δυστυχώς έχει καταδικάσει την πόλη σε ένα τέλμα. Φτάνει πια με την πολιτική της αδράνειας, της ανικανότητας και της αδιαφορίας.
Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου η τοπική κοινωνία θα βάλει τέλος στην πορεία προς τον μαρασμό και την καταστροφή. Η Ηγουμενίτσα, αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Το πρόγραμμα του Συνδυασμού μας και οι υποψήφιοί του, το εγγυώνται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *