Περισσότερο γάλα από λιγότερους παραγωγούς θέλει η Δωδώνη

Share Button

dodoni_fortigoΠρόγραμμα αύξησης των αποδόσεων των κοπαδιών έχει ξεκινήσει η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, με σκοπό να παραλαμβάνει περισσότερο γάλα από λιγότερες μονάδες. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η μέχρι τώρα πορεία της, με βάση τις προτεραιότητες της ρωσικής ιδιοκτησίας. Μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει εκατοντάδες παραγωγοί από τη συνεργασία που είχαν επί σειρά ετών με τη βιομηχανία, όσο ήταν στην ιδιοκτησία της ΑΤΕbank και μετέπειτα της Πειραιώς. Αντί να προσελκύσει νέους συνεργάτες ή να επαναφέρει τους παλιούς, η βιομηχανία έχει επιλέξει την οδό της αύξησης της απόδοσης στις αγελάδες με τεχνολογικά μέσα. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:

«Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, στο πλαίσιο της διαρκούς στήριξης των παραγωγών της, υλοποιεί από το περασμένο καλοκαίρι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα μέγιστης απόδοσης της παραγωγής, με στόχο την αύξηση της ετήσιας παραγόμενης ποσότητας και τη βελτίωση των ετήσιων ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Το πρόγραμμα στηρίζεται στην κατάλληλη και ελεγχόμενη διατροφή του ζωικού κεφαλαίου και έχει ως αποτέλεσμα την επίδοση μεγαλύτερης ποσότητας παραγόμενου γάλακτος και συγχρόνως την ενίσχυση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών.

Η εφαρμογή του γίνεται σε επιλεγμένες κτηνοτροφικές μονάδες της ζώνης γάλακτος και τα πρώτα αποτελέσματα είναι θεαματικά, καθώς όπως διαπιστώθηκε, στο ίδιο ζωικό κεφάλαιο η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος αυξήθηκε κατά 12%, με παράλληλη βελτίωση της ποιότητάς του.

Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου project η ΔΩΔΩΝΗ προσέλαβε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και προμηθεύτηκε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της γαλακτοκομικής περιόδου, με επιτόπιες επισκέψεις του προσωπικού στις μονάδες και περιλαμβάνει διατροφική υποστήριξη, αναλύσεις γάλακτος, υπέρηχους εγκυμοσύνης, ομαδοποίηση ζώων, αιμοληψίες (SCRAPIE) και μηχανοργάνωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης δήλωσε σχετικά: “Η ΔΩΔΩΝΗ πρωτοπορεί και καινοτομεί. Συνεχίζουμε το δρόμο της στήριξης και ανάπτυξης της ζώνης γάλακτος, με στόχο να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα της εισκομιζόμενης πρώτης ύλης. Στο επόμενο διάστημα θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα, εντάσσοντας σε αυτό και άλλες μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, αποδεικνύοντας στην πράξη το πραγματικό και συνεχές ενδιαφέρον μας για το παρόν και το μέλλον της κτηνοτροφίας στον τόπο μας, στην Ήπειρο».”

Πηγή: agro24.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *