Περνάνε «γέφυρα» τα έργα Leader που απορρόφησαν 20% των κονδυλίων

Share Button

programma leaderΜε την προϋπόθεση ότι έχουν απορροφήσει το 20% της δημόσιας δαπάνης θα περάσουν ως «έργα γέφυρα» στο επόμενο ΕΣΠΑ, τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα του προγράμματος Leader και του άξονα 3 κι έτσι θα συνεχίσει η χρηματοδότησή τους για να ολοκληρωθούν.

Κατά συνέπεια, μια σειρά έργων που δεν έχουν ολοκληρωθεί κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν κατά την επόμενη. Τα χρήματα όμως που δεν απορροφήθηκαν θα χαθούν, σύμφωνα με την ενημέρωση των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτονόητο είναι ότι «παγώνουν» τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα που πιστοποιημένα δεν έχουν απορροφήσει το 20% της δημόσια δαπάνης, όμως αυτά είναι ελάχιστα σε σχέση με τα έργα για τα οποία έχει επιτευχθεί το συγκεκριμένο ποσοστό απορρόφησης.

Η εξέλιξη αυτή είναι και θετική και αρνητική, κατά τα στελέχη των ΟΤΔ. Θετική, διότι δεν θα χαθεί μια σειρά προγραμματισμένων έργων. Αρνητική, διότι χάνονται σημαντικά ποσά από τη μη απορρόφηση κονδυλίων. Έστω ότι ένα έργο δημόσιας δαπάνης ύψους 100.000 ευρώ έχει ήδη απορροφήσει το 30%, το υπόλοιπο 70% δηλαδή ποσό ύψους 70.000 ευρώ θα χαθεί από τις χρηματοδοτήσεις της παρούσας διαχειριστικής περιόδου. Κι αυτό το ποσό θα δοθεί από το επόμενο ΕΣΠΑ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα στερηθούν σημαντικά κονδύλια έργα που προγραμματίζονται για το νέο ΕΣΠΑ, αφού θα τα απορροφήσουν εκείνα που δεν ολοκληρώθηκαν.

Επιπλέον, ενδέχεται εμμέσως να «τιμωρηθούν» από το νέο ΕΣΠΑ Ομάδες Τοπικής Δράσης τα έργα των οποίων έχουν σημαντικό ποσοστό απορρόφησης. Για παράδειγμα, αν τα έργα μιας ΟΤΔ έχουν κατά μέσο όρο ποσοστό απορρόφησης ύψους 70% θα χρειαστεί να «τραβηχτεί» ποσοστό 30% από το νέο ΕΣΠΑ. Αν όμως τα έργα μιας ΟΤΔ έχουν κατά μέσο όρο ποσοστό απορρόφησης 40%, τότε θα χρειαστούν υψηλότερα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ για να ολοκληρωθούν. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο «τιμωρούνται» οι ΟΤΔ που έχουν υψηλότερη απορρόφηση, αν υποτεθεί ότι η επόμενη έγκριση κονδυλίων θα γίνει ενιαία σε όλη την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, ήδη οι ΟΤΔ που έχουν υψηλή απορρόφηση προτείνουν η επόμενη έγκριση κονδυλίων να γίνει βάσει αντιστοίχησης με την παρούσα διαχειριστική περίοδο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προγραμματίζει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να βγει στον αέρα η προκήρυξη για τις Ομάδες Τοπικής Δράσης που θα δουλέψουν τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Θα γίνει επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, αναδιάταξη ζωνών, χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ζωνών Leader και άξονα 3 (πρώην ΟΠΑΑΧ).

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *